fbpx

Παράλυση Περιφερικών Νεύρων Άνω Άκρου

Αντιμετώπιση παράλυσης κερκιδικού, ωλένιου και μέσου νεύρου

Τι είναι τα Περιφερικά Νεύρα;​

Τα νεύρα είναι αγωγοί πληροφοριών που εκτείνονται από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα και το αντίστροφο. Το άνω άκρο περιέχει πολλά νεύρα που μεταδίδουν ποικίλα ερεθίσματα για διάφορες λειτουργίες όπως η σύσπαση των μυών, η αίσθηση και τα αντανακλαστικά. Τα νεύρα του άνω άκρου αφήνουν το κεντρικό νευρικό σύστημα από διάφορες περιοχές του αυχένα και σχηματίζουν μια πολύπλοκη δομή που ονομάζεται Βραχιόνιο Πλέγμα. Τα περιφερικά νεύρα έχουν μεγαλύτερη διάμετρο κοντά στον αυχένα και τελικά χωρίζονται για να σχηματίσουν μικρότερα κλαδιά στον βραχίονα, το αντιβράχιο και το χέρι.

Αιτίες​

Ένας τραυματισμός στο άνω άκρο μπορεί να αφορά και τα περιφερικά νεύρα, η κάκωση των οποίων μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες του χεριού και όλου του άνω άκρου. Ο τραυματισμός ενός νεύρου μπορεί να είναι μια θλάση και η αποκατάστασή του για γίνει αυτόματα μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα εβδομάδων. Όταν όμως ένα νεύρο κοπεί ή συνθλιβεί τότε χρειάζεται χειρουργική θεραπεία ώστε να διορθωθεί η βλάβη στο νεύρο και να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του άνω άκρου. Εκτός από της τραυματικής αιτιολογίας παράλυση των περιφερικών νεύρων, διάφορες παθήσεις και καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν τα νεύρα και να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα στο άνω άκρο.  Τέτοιες καταστάσεις είναι οι πιεστικές νευροπάθειες, οι λοιμώξεις και οι όγκοι του νευρικού συστήματος ή άλλες πιο σπάνιες περιπτώσεις, όπως οι αυτοάνοσες νευροπάθειες και οι δηλητηριάσεις.

Συμπτώματα​

Τα συμπτώματα γενικά εμφανίζονται μετά από τραυματισμό στον λαιμό, στον ώμο, στον βραχίονα ή στο χέρι. Μερικές φορές, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από κάτι απλό όπως το να είστε ξαπλωμένοι στο χέρι για αρκετή ώρα.

Απώλεια της αισθητικότητας και εμφάνιση μουδιάσματος στον βραχίονα, στο αντιβράχιο ή / και στο χέρι. Κάθε νεύρο είναι υπεύθυνο για την αισθητικότητα μιας συγκεκριμένης περιοχής.  Το μοτίβο του μουδιάσματος  βοηθά τον χειρουργό να καταλάβει ποιο νεύρο έχει πρόβλημα.

Απώλεια λειτουργικότητας στον βραχίονα, στο αντιβράχιο και στο χέρι. Οι μύες στο άνω άκρο τροφοδοτούνται από διαφορετικά νεύρα. Ανάλογα με το ποιοι μυς εμφανίζουν απώλεια λειτουργικότητας ο χειρουργός αντιλαμβάνεται ποιο νεύρο έχει βλάβη.

Πτώση και αδυναμία έκτασης του καρπού.

Μειωμένος μυϊκός τόνος στον βραχίονα, στο αντιβράχιο και στο χέρι.

Αλλαγές στην εφίδρωση του βραχίονα, του αντιβραχίου και του χεριού.

Διάγνωση​

Η διάγνωση είναι κατά βάση κλινική και επιβεβαιώνεται με διάφορες εξετάσεις, όπως το ηλεκτρομυογράφημα, οι ακτινογραφίες, το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία​

Ο στόχος της χειρουργικής θεραπείας είναι η διόρθωση της νευρικής βλάβης και η αποκατάσταση της λειτουργικότητας της πληγείσας περιοχής του άνω άκρου. Η χειρουργική θεραπεία αποφασίζεται κατά περίπτωση και εξαρτάται από την περιοχή της βλάβης, τη διάρκεια και τον τύπο του νευρικού τραυματισμού. Εάν το νεύρο είναι επισκευάσιμο, η χειρουργική θεραπεία μπορεί να είναι η αποσυμπίεση του νεύρου και η νευρόλυση, η συρραφή του νεύρου ή η αποκατάσταση με τη χρήση νευρικού μοσχεύματος. Εάν η απώλεια της λειτουργίας του άνω άκρου είναι μη αναστρέψιμη και η επιδιόρθωση των νεύρων δεν είναι εφικτή, ο χειρουργός μπορεί να συστήσει κάποια επέμβαση τενοντομεταφοράς ή νευρομεταφοράς ή αρθρόδεσης κτλ.

Εάν έχετε συμπτώματα όπως περιγράφονται παραπάνω μετά από τραυματισμό ή κάποια πάθηση, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός που θα απευθυνθείτε είναι εξοικειωμένος με τις παθήσεις αυτών των νευρολογικών συμπτωμάτων. Ο Δρ. Βενουζίου έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των κακώσεων και των παθήσεων των περιφερικών νεύρων.

Δείτε παρακάτω ενδιαφέροντα περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία ο Δρ. Βενουζίου:

θλαστικό τραύμα αντιβραχίου
νευροσυρραφή

Διατομή Ωλενίου Νεύρου – Δεσμιδική Μικροχειρουργική Συρραφή (Ulnar Nerve Laceration – Microsurgical Fascicular Repair)

Νεαρός ασθενής 15 ετών παραπέμφθηκε στην κλινική μας με εκτεταμένο θλαστικό τραύμα στην πρόσθια επιφάνεια του αντιβραχίου (πήχη) από γυαλί. Ο άτυχος νεαρός είχε περάσει

Διαβάστε περισσότερα »

Επιστρέψτε με υγεία και δύναμη για νέες προκλήσεις!

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.