fbpx
thumb-pain

Πόνος στον αντίχειρα: Οι πιο συχνές αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Ο αντίχειρας είναι το πιο σημαντικό από τα δάχτυλα του χεριού. Η σημασία του και η μοναδικότητά του οφείλεται στην ικανότητά του να κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις, επιτρέποντας έτσι να έρθει απέναντι στα υπόλοιπα δάχτυλα. Αυτό προσδίδει στο χέρι τη συλληπτική ικανότητα, μια δυνατότητα που έχει μόνο ο άνθρωπος. 

Ο πόνος στον αντίχειρα μπορεί να προκληθεί από αρκετές παθολογικές καταστάσεις. Το να γίνει κατανοητό το τι προκαλεί αυτόν τον πόνο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ο τύπος και τα χρόνια δουλειάς, η ενασχόληση με διάφορα χόμπι και οι καθημερινές δραστηριότητες, μπορούν δυνητικά να επηρεάσουν το σώμα και ειδικά τα δάχτυλα. Με τόση χρήση που γίνεται από τα δάχτυλα, το γεγονός ότι αρκετές φορές πονούν, δεν αποτελεί έκπληξη.

Υπάρχουν όμως κάποιες παθήσεις οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για τον πόνο στα δάχτυλα και πιο συγκεκριμένα, στον αντίχειρα που απαιτούν ειδική θεραπεία.

Τρεις παθήσεις που προκαλούν πόνο στον αντίχειρα

Εκτινασσόμενο Δάκτυλο

Το εκτινασσόμενο δάκτυλο πρόκειται για μια επώδυνη κατάσταση που κάνει τον αντίχειρα να πιάνεται ή να κλειδώνει όταν γίνεται προσπάθεια να λυγίσει. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε δάχτυλο ή περισσότερα από ένα δάχτυλα κάθε φορά. Μπορείτε επίσης να συμβεί παράλληλα και στα δύο χέρια.

Η κατάσταση οφείλεται συνήθως σε υπέρχρηση του χεριού λόγω επαναλαμβανόμενης κίνησης και εφαρμογής μεγάλης δύναμης κατά τη σύλληψη αντικειμένων αλλά είναι πιο συχνή με παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα και ο διαβήτης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία του προβλήματος δεν είναι γνωστή.

Παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση εκτινασσόμενου δακτύλου:

·        Ηλικία – Εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 40 και 60 ετών.

·        Φύλο – Είναι πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες.

·        Συνθήκες υγείας – Ο διαβήτης , η ουρική αρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση του αντίχειρα σκανδάλης.

·        Δουλειά – Είναι κοινό στους αγρότες, στους βιομηχανικούς εργάτες, στους μουσικούς και σε οποιονδήποτε άλλο που κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις των αντίχειρων.

Συμπτώματα εκτινασσόμενου δακτύλου

Στα αρχικά στάδια της πάθησης υπάρχει ενόχληση στη βάση του αντίχειρα, εκεί δηλαδή που το δάχτυλο ενώνεται με την παλάμη. Αυτή η περιοχή είναι συχνά ευαίσθητη στην πίεση.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

·        Πόνος

·        Οζίδιο στη βάση του προσβεβλημένου δακτύλου

·        Δυσκαμψία δακτύλου, ιδιαίτερα το πρωί

·        Εκτίναξη κατά το άνοιγμα του δακτύλου

·        Μπλοκάρισμα και περιορισμός της κίνησης του δακτύλου

Διάγνωση και αντιμετώπιση εκτινασσόμενου δακτύλου

Ο γιατρός για να μπορέσει να διαγνώσει την πάθηση, θα χρειαστεί να κάνει μια εκτενή συζήτηση για τα συμπτώματα και το χρονικό διάστημα που παρουσιάζονται και στη συνέχεια θα εξετάσει το σημείο. Συνήθως, δεν χρειάζεται ακτινογραφία για τη διάγνωση.

Στόχος της θεραπείας είναι να εξαλειφθεί το πρήξιμο και το «κλείδωμα», επιτρέποντας πλήρη, ανώδυνη κίνηση του αντίχειρα.

Η θεραπεία συνήθως είναι συντηρητική και περιλαμβάνει:

·        Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

·        Διατατικές ασκήσεις

·        Αλλαγή των δραστηριοτήτων που προκαλούν ή επιδεινώνουν το πρόβλημα

·        Ενέσεις στεροειδών

Εάν η πάθηση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει πλήρης ίαση. Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα τότε η λύση είναι η χειρουργική επέμβαση.

Στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να ανοίξει το έλυτρο του τένοντα στη βάση του δακτύλου, έτσι ώστε ο τένοντας να μπορεί να γλιστρά ελεύθερα.

Το αποτέλεσμα είναι άμεσο, με την εξαφάνιση του κλικ και της εκτίναξης του δακτύλου. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, διαρκεί λίγα λεπτά και αμέσως μετά ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητές του.

Τενοντίτιδα de Quervain

Η τενοντίτιδα de Quervain είναι μια πάθηση που προκαλείται από την «παγίδευση» ορισμένων τενόντων που κινούν τον αντίχειρα. Αυτοί οι τένοντες περνούν μέσα από ένα κανάλι στον καρπό, το οποίο στενεύει λόγω πάχυνσης των μαλακών ιστών που σχηματίζουν το  έλυτρο των τενόντων.

Η πάχυνση είναι αποτέλεσμα φλεγμονής που αναπτύσσεται στην περιοχή και έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται τριβή κατά την κίνηση του αντίχειρα και τελικά πόνος.

Παράγοντες που επηρεάζουν την τενοντίτιδα de Quervain

Η αιτία της κατάστασης είναι αβέβαιη. Φαίνεται να υπάρχει κάποια γενετική αιτία, καθώς πολλοί ασθενείς έχουν σχετικά προβλήματα, όπως το εκτινασσόμενο δάκτυλο ή το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Πιστεύεται ότι η υπερβολική χρήση μπορεί να συμβάλει, μαζί με καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η νόσος του θυρεοειδούς.

Η πάθηση εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ συχνή σε έγκυες γυναίκες και σε νεαρές μητέρες

Συμπτώματα τενοντίτιδας de Quervain

Οι ασθενείς με τενοντίτιδα de Quervain εμφανίζουν:

·        Πόνο στον καρπό στην πλευρά του αντίχειρα

·        Οίδημα πάνω από τον αντίχειρα

·        Μεγάλη ευαισθησία κατά την κίνηση του αντίχειρα

Διάγνωση και αντιμετώπιση τενοντίτιδας de Quervain

Η διάγνωση γίνεται με τη λεπτομερή λήψη του ιστορικού και την σχολαστική κλινική εξέταση με διάφορες ειδικές δοκιμασίες. Σπάνια χρειάζεται να γίνουν ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπεία στην αρχή είναι συντηρητική και περιλαμβάνει:

·        Ξεκούραση

·        Εφαρμογή ειδικού νάρθηκα

·        Αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παγοθεραπεία

·        Ένεση κορτιζόνης

Αν η ένεση γίνει στα αρχικά στάδια τότε το πρόβλημα μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Αν όμως έχει συμβεί χόνδρινη μεταπλασία του ελύτρου τότε η μόνη αποτελεσματική θεραπεία η χειρουργική.

Η χειρουργική θεραπεία συνίσταται στην διάνοιξη του ελύτρου έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος στους τένοντες να κινηθούν χωρίς τριβή. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητες την ίδια μέρα.

Αρθρίτιδα Αντίχειρα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας, αλλά ο τύπος που επηρεάζει συχνότερα την άρθρωση στη βάση του αντίχειρα είναι η οστεοαρθρίτιδα. Η βάση του αντίχειρα είναι η τρίτη σε συχνότητα άρθρωση που προσβάλλεται από οστεοαρθρίτιδα μετά το γόνατο και το ισχίο.

Παράγοντες που επηρεάζουν την αρθρίτιδα αντίχειρα

Η προχωρημένη ηλικία και οι προηγούμενοι τραυματισμοί αποτελούν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης αρθρίτιδας στη βασική άρθρωση. Συναντάται συχνότερα στις γυναίκες και τείνει να εμφανίζεται μετά τα 40 χρόνια.

Συμπτώματα αρθρίτιδας αντίχειρα

·        Πόνος, κατά τον δραγμό, το πιάσιμο, το τσίμπημα ή το σφίξιμο των δακτύλων

·        Ευαισθησία και πρήξιμο στη ρίζα του αντίχειρα

·        Περιορισμός της κίνησης και απώλεια της δύναμης του χεριού

·        Ενόχληση και δυσφορία, κατά την παρατεταμένη χρήση των χεριών

·        Διόγκωση και προπέτεια της προσβεβλημένης άρθρωσης

·        Αίσθημα κριγμού, που είναι δυσάρεστο, κατά την κίνηση της άρθρωσης

Διάγνωση και αντιμετώπιση αρθρίτιδας αντίχειρα

Για τη διάγνωση της πάθησης συνίσταται η κλινική εξέταση του ασθενούς από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό Ο γιατρός θα ρωτήσει για τα συμπτώματα, για τον τύπο του πόνου, για προηγούμενες κακώσεις και για τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν τον πόνο. Οι ακτινογραφίες είναι χαρακτηριστικές και δείχνουν τη φθορά της άρθρωσης. 

Σε πρώιμα στάδια, η θεραπεία για την αρθρίτιδα του αντίχειρα περιλαμβάνει:

·        Παγοθεραπεία για 5 με 15 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα

·        Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

·        Ειδικοί νάρθηκες που περιορίζουν την κίνηση του αντίχειρα

·        Έγχυση κορτικοστεροειδών στην άρθρωση

·        Έγχυση με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP)

Όταν η μη χειρουργική θεραπεία δεν είναι πλέον αποτελεσματική, τότε η μόνη λύση είναι το χειρουργείο. Τις περισσότερες φορές οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής φεύγει από την  κλινική την ίδια ημέρα.

Συνήθως γίνεται καθαρισμός της άρθρωσης από την αρθρίτιδα και η άρθρωση σταθεροποιείται με κάποιον τένοντα.

Σε κάθε περίπτωση ο πόνος στον αντίχειρα μπορεί να μην αφορά κάποια πάθηση και να παρέλθει με ξεκούραση. Εάν τα συμπτώματα συνεχίζουν να σας ταλαιπωρούν θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με ειδικό ορθοπαιδικό χειρουργό ώστε να κανονιστεί ένα ραντεβού για εξέταση.


Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.