fbpx

Ρήξη Περιφερικού Τένοντα Δικεφάλου​

Μια από τις συχνότερες αθλητικές κακώσεις των άνω άκρων

Τι είναι η ρήξη του περιφερικού δικεφάλου;​

Ο δικέφαλος βραχιόνιος μυς είναι ο κύριος μυς στο πρόσθιο τμήμα του βραχίονα που μας βοηθά να λυγίζουμε τον αγκώνα και να στρέφουμε τον πήχη. Ο μυς προσκολλάται στην κερκίδα (οστό του πήχη) μέσω ενός τένοντα, ο οποίος δρα σαν σχοινί στο τέλος του μυός. Η ρήξη του περιφερικού τένοντα του δικέφαλου είναι η αποκόλληση του τένοντα από τη κερκίδα (εικ. 1). Επειδή ο δικέφαλος είναι υπεύθυνος για τη δύναμη κάμψης και στροφής του πήχη, όπως κατά το άνοιγμα μιας πόρτας ή το στρίψιμο ενός κατσαβιδιού, οι ρήξεις αυτές προκαλούν αδυναμία και πόνο κατά τις δραστηριότητες αυτές. Οι ρήξεις του περιφερικού τένοντα του δικέφαλου προκαλούνται σχεδόν πάντα από μια ξαφνική, βίαιη σύσπαση του αγκώνα. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά το σήκωμα αντικειμένων που είναι πολύ βαριά, με αποτέλεσμα ο αγκώνας να δέχεται μεγάλη πίεση όταν ο τένοντα του δικεφάλου είναι εντελώς τεντωμένος (εικ. 2). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση του τένοντα από την κερκίδα (εικ. 3). Ο Δρ. Βενουζίου μπορεί να αξιολογήσει και να επιδιορθώσει τη ρήξη του τένοντα του περιφερικού δικέφαλου με τις πιο σύγχρονες ιατρικές τεχνικές.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ρήξης του δικεφάλου;​

Όταν ο περιφερικός τένοντας του δικεφάλου σπάσει, οι ασθενείς νιώθουν ξαφνικό έντονο πόνο που ακολουθείται από μώλωπες ή πρήξιμο, πάνω ή κάτω από τον αγκώνα. Με την πάροδο του χρόνου, άλλοι μύες στο χέρι προσπαθούν να αντισταθμίσουν την απώλεια δύναμης, οπότε ο βραχίονας παραμένει αρκετά λειτουργικός. Ωστόσο, περίπου το μισό της δύναμης του βραχίονα χάνεται όταν ο δικέφαλος σπάσει, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκτέλεση ορισμένων εργασιών, όπως το στρίψιμο ενός εργαλείου με δύναμη. 

Τα συμπτώματα της ρήξης είναι:

  • Οίδημα και μώλωπες γύρω από τον αγκώνα (εικ. 4).
  • Δυσκολία στρέψης του αντιβραχίου.
  • Δυσκολία κάμψης του αγκώνα.
  • Διόγκωση στον βραχίονα όπου έχει μαζέψει ο μυς του δικεφάλου (εικ. 5).
  • Ξαφνικός πόνος στον αγκώνα μετά από τραυματισμό.
  • Ήχος απόσπασης ή αίσθηση “ποπ” κατά τη διάρκεια τραυματισμού.

Πως γίνεται η διάγνωση της ρήξης του δικεφάλου;​

Συνήθως, το ιστορικό και η κλινική εξέταση είναι αρκετά για τη διάγνωση της ρήξης του περιφερικού τένοντα του δικέφαλου. Επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με τη μαγνητική τομογραφία.

Ποιά είναι η θεραπεία της ρήξης του δικεφάλου;​

Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η μόνη επιλογή για όσους θέλουν να αποκαταστήσουν πλήρως τη λειτουργία του βραχίονα μετά από ρήξη του τένοντα του περιφερικού δικέφαλου. Καλό είναι η χειρουργική επέμβαση να γίνει εντός δύο εβδομάδων από τον τραυματισμό. Εάν δεν γίνει άμεσα η συρραφή του περιφερικού τένοντα του δικεφάλου  τότε μπορεί να προκύψουν επιπλοκές από την ανάπτυξη ουλώδους ιστού γύρω από τον τένοντα και τους μυς. Εάν η ρήξη χρονίσει ενδέχεται η άμεση συρραφή να μην είναι εφικτή και να απαιτηθεί κάποια τεχνική ανακατασκευής με τενόντιο μόσχευμα.

Υπάρχουν δύο χειρουργικές επιλογές καθήλωσης του περιφερικού τένοντα του δικέφαλου στο αντιβράχιο. Και οι δύο χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν χρησιμοποιώντας ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (εικ. 6). Μία χειρουργική μέθοδος είναι η συρραφή και επανακαθήλωση του με τη χρήση οστικών αγκυρών που τοποθετούνται στην κερκίδα (εικ. 7). Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μικρή μεταλλική συσκευή για τη σταθεροποίηση του τένοντα στην κερκίδα που μοιάζει με κουμπί (εικ.8). Ο Δρ. Βενουζίου θα σας εξηγήσει προσεκτικά ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.  Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα χρειαστεί ήπια φυσιοθεραπεία για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη ανάρρωση. 

Επιστρέψτε με υγεία και δύναμη για νέες προκλήσεις!

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.