fbpx
venouziou-Βρείτε-τα-κατάλληλα-κίνητρα-για-να-ασκηθείτε-ακόμα-και-τις-δύσκολες-μέρες-hero

Βρείτε τα κατάλληλα κίνητρα για να ασκηθείτε, ακόμα και τις δύσκολες μέρες

Εάν διατηρείτε μια ρουτίνα άσκησης, τότε αναμφίβολα γνωρίζετε ότι η συνέπεια είναι το κλειδί.

Ωστόσο, πολλοί αναρωτιέστε αν είναι σωστό να συνεχίσετε το πρόγραμμα άσκησης κατά τη διάρκεια μιας ήπιας ασθένειας, μιας αδιαθεσίας ή ενός κρυολογήματος, καθώς η άσκηση προσφέρει πολλαπλά οφέλη ακόμα και όταν ο οργανισμός είναι εξασθενημένος.

Η απάντηση έρχεται από το περίφημο ρητό του Κλεόβουλου «Παν μέτρον άριστον»!

Επιτρέπεται η άσκηση κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση τείνουν να αισθάνονται χειρότερα όταν σταματούν την άσκησή τους.

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ήπια έως μέτρια σωματική δραστηριότητα είναι συνήθως επιτρεπτή εάν έχετε κοινό κρυολόγημα ή αδιαθεσία χωρίς πυρετό. Η άσκηση μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα, ανοίγοντας τις ρινικές οδούς σας και ανακουφίζοντας προσωρινά τη συμφόρηση.

Ο πυρετός αποτελεί περιοριστικό παράγοντα, καθώς η άσκηση προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και κάτι τέτοιο μπορεί να επιδεινώσει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.

Με λίγα λόγια, αν δεν έχετε πυρετό και τα συμπτώματά σας βρίσκονται όλα «πάνω από το λαιμό» (ρινική καταρροή, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα, ελαφρύς πονόλαιμος), η άσκηση συνήθως δεν επηρεάζει την κατάστασή σας. Σε αντίθετη περίπτωση (συμφόρηση στο στήθος, βήχας ή στομαχικές διαταραχές), καλό θα ήταν να απέχετε έως ότου γίνεται απολύτως καλά.

Συμβουλές για το πως να γυμνάζεστε όταν νιώθετε αδιαθεσία, αναγνωρίζοντας τα όρια σας

Εμπνευστείτε από ανθρώπους που δεν τα παρατούν

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει πολλά διαφορετικά είδη αντιξοοτήτων στην προσπάθειά τους να μην εγκαταλείψουν την άσκηση. Η ανάγνωση των ιστοριών τους μπορεί να σας βοηθήσει να ενεργοποιηθείτε, εάν το κίνητρό σας είναι χαμηλό.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να διαβάσετε για την προπόνηση των Παραολυμπιακών αθλητών και να βρείτε πολλά εμπνευσμένα αποσπάσματα σχετικά με τη νοοτροπία και την αποφασιστικότητά τους.

Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν η αδιαθεσία αποτελεί δικαιολογία ή αν όντως δεν είστε σε θέση να κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, αν ακόμα και τις δύσκολες μέρες, έχετε κατά νου και τους «μέντορές» σας, αυτό θα σας βοηθήσει να δραστηριοποιηθείτε πιο γρήγορα.

Εστιάστε στην ψυχική ευημερία

Δεν είναι όλες οι ασθένειες στο σώμα μας. Εάν η κατάθλιψη ή το άγχος, σας απαγορεύουν να ασκηθείτε, τότε πρέπει να βρεθούν λύσεις.

Να θυμάστε ότι εάν παραμείνετε αδρανείς για αρκετό καιρό, η ψυχική ευεξία σας μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τη σωματική υγεία σας, αλλά και ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική καταπολέμηση του άγχους.

Εάν νιώθετε μια αίσθηση μοναξιάς κατά τη διάρκεια της άσκησης, η παρουσία αγαπημένων ανθρώπων σίγουρα θα κάνει τη διαφορά. Προτείνετε στους φίλους σας να αθληθείτε μαζί.

Ακόμα κάτι που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να συμμετάσχετε σε μια ομάδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου ή όποιου άλλου αθλήματος σας αρέσει.

Εξελίξτε έξυπνα την προπόνησή σας

Σε δύσκολες στιγμές, το να διαμορφώσετε σωστά τις προπονήσεις σας, ώστε να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας, είναι εξαιρετικά βοηθητικό.

Για παράδειγμα, προτιμήστε να πάτε για έναν περίπατο σε ένα όμορφο σημείο αντί να τρέξετε. Επιπλέον, θα μπορούσατε να συντομεύσετε τη διάρκεια των προπονήσεων, έως ότου ξεπεράσετε την ασθένειά σας.

Μπορείτε να συζητήσετε με φίλους που γυμνάζονται, το πως αντιμετώπισαν εκείνοι μια παρόμοια κατάσταση ώστε να πάρετε περισσότερες ιδέες.  Ακόμα, μπορείτε να πάρετε τη γνώμη ενός ειδικού ιατρού ή ενός επαγγελματία γυμναστή.

Ακούστε το σώμα σας και γνωρίστε τα όρια σας

Ο κάθε οργανισμός έχει ένα όριο όσον αφορά την αντοχή γι’ αυτό και θεωρείται αναγκαίο το να «ακούμε» το σώμα μας κάθε στιγμή, ώστε να μην πιέζουμε τον εαυτό μας σε επίπεδα μεγάλης καταπόνησης.

Εάν αισθάνεστε τόσο άρρωστοι που δεν μπορείτε να ασκηθείτε, είναι καλύτερο να ξεκουραστείτε. Καθυστερήστε την προπόνησή σας εάν αισθάνεστε ζάλη, ναυτία και πόνο πριν από αυτήν.

Να θυμάστε ότι εσείς έχετε τον έλεγχο της ρουτίνας σας. Προσπαθήστε να μην αφήσετε την «υπερηφάνεια» ή το αίσθημα «αποτυχίας» να σας εμποδίσουν. Η φυσική κατάσταση είναι μόνο μέρος της γενικής σας υγείας, επομένως ίσως είναι καιρός να επανεκτιμήσετε και να επαναξιολογήσετε τις προτεραιότητές σας, σε τέτοιου είδους συνθήκες.

Εάν είστε επαγγελματίας αθλητής/ρια και δεν είστε σίγουρος/η για τις δυνατότητές σας, επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ώστε να σας συμβουλέψει για το αν θα συνεχίσετε τη ρουτίνα σας ή όχι.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το να έχετε μια ευέλικτη προσέγγιση στην άσκησή σας, μπορεί να κάνει «θαύματα» για την αυτοπεποίθησή σας. Η αίσθηση επιτυχίας θα είναι πολύ πιο γλυκιά όταν θα έχετε ξεπεράσει επιπλέον εμπόδια, γι’ αυτό γιορτάστε τις νίκες της άσκησης, είτε μεγάλες είτε μικρές.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.