Η εξ’ αποστάσεως εργασία, φέτος κρίθηκε απαραίτητη ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του COVID-19.
Οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να εργαζόμαστε κάτω από διαφορετικές συνθήκες, όλοι όμως θέλουμε να είμαστε όσο πιο παραγωγικοί μπορούμε.
Η εργασία από το σπίτι ίσως ακούγεται ονειρική, αλλά έρχεται με τις δικές της προκλήσεις. Η νοητική έξοδος από τη «λειτουργία σπιτιού» και η μετάβαση στη «λειτουργία εργασίας» μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά αν έχετε ένα μικρό χώρο.
Πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε από το σπίτι, χρειάζεται να οργανώσετε το χώρο σας σωστά ώστε να αποφύγετε τη μυϊκή και σκελετική καταπόνηση.
Πολλοί από εμάς ξοδεύουμε περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα καθισμένοι σε ένα γραφείο χωρίς όμως να έχουμε το κατάλληλο κάθισμα. Η εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα στον πάγκο της κουζίνας ή καμπουριάζοντας πάνω από ένα τραπεζάκι σαλονιού δεν ενδείκνυται για το σώμα και τη γενικότερη υγεία μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη στάση του σώματός μας καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας.
Πρέπει να ακούμε το σώμα μας και να δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στο τι μας λέει! Για παράδειγμα, δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να κρατάμε τον αυχένα μας από τον πόνο ενώ δουλεύουμε στον υπολογιστή για να καταλάβουμε ότι κάτι πάει λάθος.
Το να κρατάμε το σώμα μας σε μια χαλαρή θέση ισορροπίας ενώ εργαζόμαστε είναι το κλειδί για την αποφυγή του πόνου. Εάν ο “σταθμός” εργασίας στο σπίτι δεν είναι εργονομικός, θα προκαλέσει ή θα επιταχύνει την εμφάνιση μυοσκελετικών προβλημάτων στον αυχένα, τον ώμο, την πλάτη, τα χέρια και κυρίως τον καρπό.
Πως θα κάνετε πιο εργονομικό το χώρο σας
Εάν η εργασία γίνεται από το σπίτι ή στο γραφείο δεν πρέπει να έχει σημασία. Όλοι πρέπει να εργαζόμαστε χωρίς να πονάμε.
Συμβουλές που θα πρέπει να λάβετε υπόψη ανάλογα με τα συμπτώματα:
Πόνος στον καρπό
Εάν αισθάνεστε αιμωδίες (μουδιάσματα) και αίσθημα νυγμών (βελονιές) στον αντίχειρα, δείκτη, μέσο και παράμεσο δάκτυλο ή αν εμφανίζεται πόνος και κάψιμο στο χέρι και στην περιοχή του καρπού που μπορεί να ακτινοβολεί στον αγκώνα, στον βραχίονα ή στον ώμο, τότε ενδεχομένως να πάσχετε από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα αποτελεί μια συχνή, επώδυνη κατάσταση των χεριών που οφείλεται σε πίεση του μέσου νεύρου εντός του καρπιαίου σωλήνα και ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο τα οποία κάνουν υπερβολική χρήση των χεριών κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Συμβουλή: Κρατήστε τους καρπούς σας ίσιους και σε επίπεδη θέση. Αν αυτό δεν είναι εύκολο τότε προμηθευτείτε ένα εργονομικό πληκτρολόγιο.
Πόνος στα μάτια
Όταν κοιτάζετε το έντονο φως μιας οθόνης υπολογιστή για πολλή ώρα, καταπονείτε πολύ τα μάτια σας. Αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, θολή όραση, ξηροφθαλμία και στη συνέχεια πόνο στον αυχένα και τον ώμο.
Η καταπόνηση των ματιών είναι συχνή για εκείνους που δεν κάνουν συχνά διαλείμματα από την οθόνη του υπολογιστή.
Συμβουλή: Αναζητήστε φυσικό φως και κάνετε μικρά διαλείμματα.
Πόνος στον αυχένα και τον ώμο
Αν έχετε την οθόνη χαμηλά και κοιτάζετε κάτω, ο αυχένας και το κεφάλι σας παίρνουν μια κλίση προς τα εμπρός και κάτω, πράγμα που αλλάζει τη στάση του σώματος.
Στην περίπτωση που ο αυχένας και οι ώμοι σας στέλνουν προειδοποιητικά πόνους, η στάση σας και ο τρόπος που κοιτάτε την οθόνη, είναι οι ένοχοι!
Συμβουλή: Ρυθμίστε την οθόνη στο επίπεδο των ματιών σας και αλλάζετε θέση συχνά.
Πόνος στα ισχία
Η πλάτη σας καλό είναι να έχει κλίση 15 έως 20 μοίρες και να μην είναι εντελώς ίσια, ώστε οι γοφοί σας να παραμείνουν χαλαροί.
Αν κάθεστε με την πλάτη σας εντελώς όρθια στις 90 μοίρες, τα ισχία σας είναι υπό τάση επειδή είναι μόνιμα λυγισμένα, οπότε όταν πηγαίνετε να σηκωθείτε από την καρέκλα, ειδικά εάν δεν έχετε σηκωθεί για ώρα, δυσκολεύεστε και πονάτε. Είναι γενικά γνωστό ότι οι “σφιχτοι” γοφοί συνδέονται με πόνο στη μέση.
Συμβουλή: Εάν η καρέκλα σας είναι ρυθμιζόμενη, ξαπλώστε λίγο την πλάτη. Αν όχι, φροντίστε να σηκώνεστε συχνά, ιδανικά κάθε 20 λεπτά.
Κράμπες στα πόδια
Οι κράμπες στα πόδια είναι σημάδια κακή κυκλοφορίας και υποδηλώνουν μειωμένη κυκλοφορία αίματος που οδηγεί σε φτωχή τροφοδοσία των μυών.
Συμβουλή: Προσαρμόστε το ύψος της καρέκλας ώστε να τα πόδια σας να πατούν πλήρως στο πάτωμα. Εάν δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε ένα υποπόδιο για στήριξη. Έτσι θα μειωθεί η πίεση στους μηρούς και στα μεγάλα αγγεία και θα βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος.
Καλό είναι, όπως αναφέρθηκε, να σηκώνεστε και να περπατάτε κάθε 20 λεπτά. Η κίνηση βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας, επειδή η σύσπαση των μυών λειτουργεί σαν αντλία που σπρώχνει το αίμα.
Πόνος στην πλάτη
Η κλίση του κορμού προς τα εμπρός, κατά την πληκτρολόγηση, επιβαρύνει την οσφυϊκή χώρα (μέση) και μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη και τη μέση. Αν δουλεύετε γέρνοντας μπροστά αυτό αυξάνει την πίεση στους σπονδύλους έως και 200% σε σύγκριση με τη ελαφρά “ξαπλωμένη” θέση.
Συμβουλή: Ρυθμίστε το κάθισμά σας σε μια ελαφρά “ξαπλωμένη” θέση, με την πλάτη σας να ακουμπάει πίσω και να υποστηρίζεται καλά. Στη θέση αυτή η καρέκλα δουλεύει προς όφελος του σώματος και απορροφά σημαντικό βαθμό φορτίων από τη σπονδυλική στήλη.
Εάν αντιμετωπίζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό ιατρό ώστε να σας συμβουλεύσει εκτενέστερα, ανάλογα με την πάσχουσα περιοχή.