fbpx
venouziou-articles-agkilosi

Αγκύλωση Δακτύλων Χεριού: Τι είναι, πως προκαλείται και ποια είναι η πρόληψη

Τα δάχτυλα των χεριών μας είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Όταν ξεκινούν τα προβλήματα που τα επηρεάζουν, αμέσως η καθημερινότητα μας δυσκολεύει, επηρεάζοντας έτσι την ποιότητα της ζωής μας. Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα είναι η αγκύλωση των δακτύλων του χεριού, η οποία όταν εγκατασταθεί επηρεάζει σημαντικά τη χρήση τους. Τι είναι όμως η αγκύλωση των δακτύλων του χεριού;

Η αγκύλωση των δακτύλων αναφέρεται στη δυσκαμψία των αρθρώσεων των δακτύλων, που οδηγεί σε απώλεια της κινητικότητας και πιθανή παραμόρφωση. Η λέξη “αγκύλωση” προέρχεται από το αρχαιοελληνικό “αγκύλος”, που σημαίνει κυρτός ή καμπύλος. Η κατανόηση των αιτιών, των παθολογικών καταστάσεων και των θεραπευτικών επιλογών μπορεί να βοηθήσει τόσο τους ασθενείς όσο και τους ιατρούς στη διαχείριση αυτής της πάθησης.

Συνήθεις αιτίες της αγκύλωσης των δακτύλων

Η αγκύλωση στα δάχτυλα του χεριού είναι ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο και μπορεί να έχει ποικίλα αίτια. Τα αίτια μπορεί να είναι παθολογικά, τραυματικά ή μετατραυματικά και μετεγχειρητικά. Πιο συγκεκριμένα:

Τραυματικά και μετατραυματικά αίτια: Οι τραυματισμοί στα δάχτυλα μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη των αρθρώσεων και κατ’ επέκταση σε δυσκαμψία και αγκύλωση. Επιπλέον, τα κατάγματα που αφορούν την άρθρωση και οι ρήξεις των συνδέσμων, προκαλούν δυσκαμψία και αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά οδηγούν σε αγκύλωση των δακτύλων. Πιο συγκεκριμένα, ένα κάταγμα σε ένα δάχτυλο του χεριού που επιλέγουμε να το αντιμετωπίσουμε συντηρητικά με χρήση γύψου ή νάρθηκα, μπορεί να επιφέρει δυσκαμψία και αγκύλωση, αν η ακινητοποίηση διαρκέσει για περισσότερο χρονικό διάστημα από το ενδεδειγμένο.

Παθολογικά αίτια: Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να οφείλεται σε ένα εκτινασσόμενο δάκτυλο. Μια φλεγμονή ή τενοντοελυτρίτιδα σε έναν καμπτήρα τένοντα ενός δακτύλου, μπορεί να περιορίσει την κίνηση και στο τελικό στάδιο αυτής της κατάστασης να προκαλέσει μόνιμη αγκύλωση. Άλλες συχνές παθολογικές αιτίες που προκαλούν δυσκαμψία και αγκύλωση των δακτύλων είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Μετεγχειρητικά αίτια: Οι χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν τις αρθρώσεις των δακτύλων, εάν υπάρξουν επιπλοκές κατά την διενέργειά τους ή ακολουθηθούν από παρατεταμένη ακινητοποίηση, μπορεί να οδηγήσουν σε αγκύλωση των δακτύλων. Ακόμη, σε περιπτώσεις αντιμετώπισης διατομών ή ρήξεων τενόντων των καμπτήρων ή των εκτεινόντων, μπορεί να έχουμε επιτυχημένη επέμβαση αλλά περιορισμό της κίνησης. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της φύσης αυτών των κακώσεων, μπορεί να δημιουργηθούν ουλές και συμφύσεις, που περιορίζουν την κίνηση των τενόντων και οδηγούν σε αγκύλωση των δακτύλων.

Πρόληψη της αγκύλωση των δακτύλων του χεριού

Η πρόληψη αυτής της κατάστασης γίνεται κυρίως με τη έγκαιρη και κατάλληλη επιλογή θεραπείας. Για παράδειγμα, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε παθολογικά αίτια, όπως μία τενοντοελυτρίτιδα, δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο τελικό στάδιο για να εφαρμόσουμε κάποια θεραπεία. Καλό είναι ο ασθενής να εξεταστεί έγκαιρα από κάποιον ειδικό ορθοπαιδικό χειρουργό ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η ενδεδειγμένη θεραπεία.

Όσον αφορά την πρόληψη για τις μετατραυματικές ή τις μετεγχειρητικές καταστάσεις, εξαρτάται κυρίως από τα πρωτόκολλα αποθεραπείας που εφαρμόζονται, τα οποία θα πρέπει να είναι επιθετικά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα δάχτυλά μας έχουν την τάση να αγκυλώνουν ακόμα και μετά από ένα απλό πρήξιμο. Συνεπώς, όταν έχουμε να κάνουμε με ένα κατάγματα στην περιοχή του χεριού, είτε αντιμετωπιστούν συντηρητικά (χωρίς χειρουργείο), είτε χειρουργικά, θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα επιθετικό πρωτόκολλο αποκατάστασης της κινητικότητας του χεριού, με όσο το δυνατόν μικρότερη ακινητοποίηση.

Τενοντοελυτρίτιδα δακτύλων

Μια πολύ συχνή πάθηση που προκαλεί αγκύλωση στα δάχτυλα είναι η τενοντοελυτρίτιδα. Ας μάθουμε περισσότερα γι’ αυτή:

Τενοντοελυτρίτιδα Δακτύλων: Τι είναι και ποια είναι τα αίτια της;

Η τενοντοελυτρίτιδα εμφανίζεται όταν δημιουργείται φλεγμονή στους τένοντες των δακτύλων. Η φλεγμονή με την σειρά της προκαλεί πόνο και δυσκολία στην κάμψη (λύγισμα) των δακτύλων (δυσκαμψία). 

Η ακριβής αιτία της τενοντοελυτρίτιδας δεν είναι συνήθως γνωστή, καθώς μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες. Οι κυριότεροι όμως που μπορεί και να συνυπάρχουν, είναι:

1) η έντονη πίεση στο σημείο, 

2) η υπερβολική χρήση των δακτύλων (π.χ. έντονη χρήση πληκτρολογίου), 

3) ένας τραυματισμός. 

Οι καμπτήρες τένοντες είναι αυτοί που προσβάλλονται και πιο συχνά ο καμπτήρας τένοντας του αντίχειρα και ο καμπτήρας του μέσου δακτύλου.

Τα συνήθη συμπτώματα της τενοντοελυτρίτιδας των δακτύλων είναι:

  1. Πόνος κατά την κάμψη των δακτύλων
  2. Δυσκολία και τίναγμα στο άνοιγμα των δακτύλων (δάχτυλο σκανδάλη)
  3. Τοπικό πρήξιμο και ευαισθησία

Διάγνωση και θεραπεία τενοντοελυτρίτιδας δακτύλων

Ο εξειδικευμένος χειρουργός ορθοπαιδικός κατά την κλινική εξέταση, θα αξιολογήσει τα συμπτώματα και θα εξετάσει το εύρος της κίνησης του χεριού, κάμπτοντας και ισιώνοντας τα δάχτυλα.  

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αρχική αντιμετώπιση είναι συντηρητική και περιλαμβάνει:

  1. ξεκούραση, 
  2. παγοθεραπεία,
  3. εφαρμογή ειδικού νάρθηκα και 
  4. αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Στο επόμενο στάδιο, μπορεί να χορηγηθεί κορτιζόνη σε ενέσιμη μορφή. Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί τον χειρουργό ορθοπαιδικό από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα, καθώς όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι ιδιαίτερα σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Αν τα παραπάνω αποτύχουν τότε η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος. Κατά την επέμβαση, πραγματοποιείται διάνοιξη του ελύτρου, ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος στους τένοντες να κινηθούν χωρίς τριβή. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός εντοπίζει πρώτα και προστατεύει τα νεύρα που υπάρχουν κοντά στο έλυτρο του τένοντα. Στη συνέχεια, απελευθερώνει το έλυτρο, με τρόπο που δεν θα επιφέρει αστάθεια στον τένοντα.Στη συνέχεια, ο χειρουργός κλείνει την τομή και τοποθετεί έναν επίδεσμο.

Οι επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης είναι σπάνιες και ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά του μόλις ανακτήσει τη δύναμη στο χειρουργημένο σημείο.

Εάν αντιμετωπίζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα πόνο στα δάχτυλα ή κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό χειρουργό ορθοπαιδικό, ώστε να σας εξετάσει και να σας συμβουλεύσει για την καλύτερη θεραπευτική αγωγή για την περίπτωση σας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.