Τι είναι;
Το ραχιαίο σύνδρομο καρπού είναι η πιο συχνή αιτία πόνου στην ραχιαία επιφάνεια του καρπού προς την πλευρά του αντίχειρα.
Ποιες είναι οι αιτίες;
Η κύρια αιτία του συνδρόμου είναι η συχνή και υπερβολική έκταση του καρπού (λύγισμα προς τα πίσω). Όταν ο καρπός λυγίζει προς τα πίσω και ξεπερνά τις 35 μοίρες, όπως γίνεται σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, π.χ. κάμψεις ή άρση βαρών με μπάρα, τότε ο χόνδρος των οστών του καρπού και οι σύνδεσμοί τους τραυματίζονται. Αυτό συμβαίνει επειδή με το λύγισμα του καρπού προς τα πίσω μειώνεται η επιφάνεια επαφής μεταξύ των οστών του καρπού και έτσι προκαλείται πρόσκρουση μεταξύ της κερκίδας και του σκαφοειδούς. Η πρόσκρουση δημιουργεί μεγάλη πίεση με αποτέλεσμα να ραγίσει ο χόνδρος, να χαλαρώσουν οι σύνδεσμοι και τελικά με το χρόνο να εμφανιστεί αρθρίτιδα.
Ποιοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν το σύνδρομο;
- Άτομα που έχουν χαλαρές αρθρώσεις, όπως ευλύγιστους καρπούς.
- Άτομα λεπτά με ισχνό σκελετό.
- Άτομα που σηκώνουν βάρη.
- Γυμναστές, άτομα που κάνουν push ups και αρσιβαρίστες.
- Άτομα που κάνουν γιόγκα και εκτελούν συγκεκριμένες στάσεις, όπως η στάση του σκύλου όπου λυγίζουν τους καρπούς πολύ και τους επιβαρύνουν.
- Άτομα που κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία, όπως οι επιπλοποιοί, όταν δεν κρατάνε σωστή στάση στα χέρια τους καθώς δουλεύουν ή όταν τα χρησιμοποιούν για να χτυπάνε αντί των εργαλείων (π.χ. σαν σφυρί).
Οι ασθενείς με ραχιαίο σύνδρομο καρπού παρουσιάζουν:
- Πόνο στη ράχη του καρπού.
- Ευαισθησία στην επιφάνεια του καρπού προς τον αντίχειρα.
- Χαλαρότητα του σκαφοειδούς, ενός μικρού αλλά πολύ βασικού οσταρίου του καρπού, που προκαλεί αστάθεια, ερεθισμό και τελικά φλεγμονή μέσα στην άρθρωση.
- Πολύ συχνά υπάρχει μια διόγκωση στη ράχη του καρπού. Πρόκειται τις περισσότερες φορές για γάγγλιο, δηλαδή μία καλοήθης κύστη, που περιέχει ένα παχύρευστο ζελατινώδες υγρό. Ξεκινά συνήθως από την άρθρωση του καρπού ή από το έλυτρο κάποιου τένοντα.
Το σύνδρομο επιδεινώνεται και ο πόνος γίνεται χειρότερος στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Όταν λυγίζετε τον καρπό προς τα πάνω.
- Όταν σηκώνετε μεγάλα βάρη.
- Όταν σφίγγετε δυνατά το χέρι και τον καρπό ή αμέσως μετά από δυνατό σφίξμο.
- Όταν πληκτρολογείτε στον υπολογιστή ή στην γραφομηχανή.
Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί σωστά , οι ασθενείς με ραχιαίο σύνδρομο καρπού θα εμφανίσουν αρθρίτιδα, επίμονο πόνο και λειτουργική δυσκολία στις απλές καθημερινές δραστηριότητες.
Πως θεραπεύεται;
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία γιατί οι βλάβες στον χόνδρο και στους συνδέσμους δεν αποκαθίστανται πλήρως. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε τις ασκήσεις που ο καρπός λυγίζει πάνω από 35 μοίρες, όπως αυτές που αναφέραμε. Σε περίπτωση που κάποιος έχει δραστηριότητες όπου ο καρπός πιέζεται πολύ, μία λύση είναι η χρήση νάρθηκα, ώστε να κρατηθεί ο καρπός σε ουδέτερη θέση.
Αν κάποιος έχει χρόνιο πόνο λόγω του συνδρόμου, υπάρχει ειδική θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Αρχικά, πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό ορθοπαιδικό που να είναι εξειδικευμένος στις παθήσεις των χεριών. Η θεραπεία ξεκινά με την τοποθέτηση νάρθηκα και τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Πολλές φορές χρειάζεται να γίνει κάποια ένεση κορτιζόνης. Σήμερα, αποφεύγουμε τις ενέσεις κορτιζόνης, αφού διαθέτουμε νεότερες και αποτελεσματικότερες βιολογικές θεραπείες, όπως ενέσεις υαλουρονικού ή αιμοπεταλίων (PRP). Αν όλα αυτά δεν αποδώσουν τότε η τελευταία λύση είναι το χειρουργείο, με αρθροσκόπηση του καρπού και αποκατάσταση των βλαβών που έχουν δημιουργηθεί. Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση προσφέρει τα πλεονεκτήματα της ταχείας αποκατάστασης και της μικρής επεμβατικότητας.