Οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις αποτελούν μια επαναστατική λύση στην ορθοπαιδική χειρουργική, προσφέροντας μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για τη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων και των τραυματισμών των αρθρώσεων. Το άνω άκρο περιλαμβάνει τον ώμο, τον αγκώνα, τον καρπό και την άκρα χείρα και είναι μια περιοχή που συχνά υποβάλλεται σε αρθροσκοπικές επεμβάσεις. Πιο συχνές είναι οι αρθροσκοπήσεις στον ώμο, τον αγκώνα και τον καρπό. Ωστόσο χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες πλέον υπάρχει η δυνατότητα αρθροσκόπησης ακόμη και στις μικρές αρθρώσεις όπως στα δάχτυλα και στη βάση του αντίχειρα. Ας δούμε τις πιο συχνές αρθροσκοπικές επεμβάσεις του άνω άκρου, την αποτελεσματικότητά τους και τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν.
Αρθροσκόπηση του ώμου
Ο ώμος είναι η πιο σύνθετη άρθρωση του σώματος, με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης. Οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις στο ώμο αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά διάφορες παθήσεις και τραυματισμούς.
Ρήξη στροφικού πετάλου ώμου – υπερακανθίου
Οι ρήξεις των τενόντων του στροφικού πετάλου και κυρίως του υπερακανθίου, αποτελούν μια από τις πιο συχνές περιπτώσεις τραυματισμών του ώμου που αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά.
Η ομάδα μυών και τενόντων που αποτελούν το στροφικό πέταλο, είναι πολύ σημαντική καθώς επιτρέπει την ανύψωση και περιστροφή του χεριού προς όλες τις κατευθύνσεις. Μια ρήξη σε κάποιον από αυτούς του τένοντες προκαλεί έντονο πόνο και ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί σε πρώτη φάση συντηρητικά και στη συνέχεια αρθροσκοπικά. Η αρθροσκοπική αποκατάσταση του στροφικού πετάλου έχει υψηλή επιτυχία, στις ρήξεις τενόντων.
Αστάθεια ώμου
Στην αστάθεια ώμου δηλαδή στο καθ’εξιν εξάρθρημα ώμου, οι μύες, οι τένοντες και τα οστά που περιβάλλουν την άρθρωση δεν τη σταθεροποιούν σωστα, με αποτέλεσμα το υπεξάρθρημα ή το εξάρθρημα ώμου που χαρακτηρίζεται από τη ρήξη του πρόσθιου επιχείλιου χόνδρου. Η αρθροσκόπηση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας και της σταθερότητας του ώμου, επιτρέποντας στους ασθενείς να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες γρήγορα.
Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής του ώμου
Το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη αιτία πόνου όπου κατά την ανύψωση του χεριού, το τενόντιο πέταλο προσκρούει (τρίβεται) στο ακρώμιο, το οποίο αποτελεί την προέκταση της ωμοπλάτης. Το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής του ώμου αντιμετωπίζεται αρθροσκοπικά με τη λεγόμενη αποσυμπίεση ή ακρωμιοπλαστική.
Αρθρίτιδα της περιφερικής κλείδας
H αρθρίτιδα της περιφερικής κλείδας σχετίζεται με φλεγμονή στην ακρωμιοκλειδική άρθρωση συνήθως εξαιτίας της φθοράς λόγω ηλικίας και αντιμετωπίζεται αρθροσκοπικά με εκτομή του περιφερικού άκρου της κλείδας.
Αρθροσκόπηση του αγκώνα
Ο αγκώνας είναι μια άρθρωση με συχνές παθήσεις και τραυματισμούς, ιδιαίτερα σε αθλητές. Η αρθροσκόπηση του αγκώνα χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και θεραπεία πολλών εξ αυτών.
Αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων
Ως αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού, κομμάτι του χόνδρου μπορεί να αποκολληθεί και να κυκλοφορεί ελεύθερα στην άρθρωση, προκαλώντας μηχανικά ενοχλήματα. Το ελεύθερο σώμα μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα με την τεχνική της αρθροσκόπησης.
Δυσκαμψία αγκώνα
Στην περίπτωση δυσκαμψίας – αγκύλωσης, όπου έχει μειωθεί το εύρος κίνησης του αγκώνα, η αρθροσκόπηση, μέσω της αρθρόλυσης μπορεί να δώσει άμεσα και ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Οστεοχονδρίτιδα
Πρόκειται για φθορά του χόνδρου σε συγκεκριμένο σημείο στο βραχιόνιο και παρουσιάζεται συνήθως σε νεαρή, εφηβική ηλικία. Ανάλογα με τη βαρύτητα της βλάβης η αρθροσκόπηση μπορεί να προσφέρει πολλές και διαφορετικές λύσεις.
Κατάγματα του αγκώνα
Σε περίπτωση μικρών καταγμάτων της περιοχής του αγκώνα, η αρθροσκόπηση μας βοηθά να καθηλώσουμε τα οστικά τεμάχια με μικρές τομές και μικρό μετεγχειρητικό πόνο.
Επικονδυλίτιδα
Η επικονδυλίτιδα αφορά στην εκφύλιση των τενόντων των μυών του πήχη και διακρίνεται σε έξω επικονδυλίτιδα και έσω επικονδυλίτιδα. Η αρθροσκόπηση μπορεί να εφαρμοστεί για την απελευθέρωση της πρόσφυσης των τενόντων στην περιοχή του αγκώνα και την αποκατάσταση της λειτουργικότητάς του.
Αρθροσκόπηση του καρπού
Ο καρπός είναι μια περιοχή με σύνθετη ανατομική δομή που περιλαμβάνει πολλές μικρές αρθρώσεις, οστάρια και συνδέσμους που όλα μαζί, συμβάλλουν στην αρμονική κίνηση και λειτουργικότητα του καρπου. Η αρθροσκόπηση του καρπού είναι διαγνωστική και θεραπευτική μέθοδος για προβλήματα όπως οι βλάβες των συνδέσμων και οι αρθρικές παθήσεις.
Αρθρίτιδα του καρπού
Διάφορες καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα ή τα κατάγματα μπορούν να οδηγήσουν σε φθορά του χόνδρου (άρθρίτιδα) του καρπού. Με την τεχνική της αρθροσκόπησης γίνεται εκτεταμένος καθαρισμός και αφαίρεση των στοιχείων που προκαλούν φλεγμονή στην άρθρωση.
Αφαίρεση γαγγλίων
Τα γάγγλια είναι μια μορφή καλοήθους κύστης που αποτελεί κυρίως αισθητικό πρόβλημα και σπανιότερα προκαλεί πόνο. Η αφαίρεση των γαγγλίων με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης προσφέρει μια λύση με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα και μικρότερη ουλή σε σύγκριση με την ανοιχτή εκτομή.
Συνδεσμικές βλάβες καρπού
Οι σύνδεσμοι συγκρατούν τα οστά μεταξύ τους συμβάλλοντας στη σταθερότητα της άρθρωσης. Οι πιο συχνοί τραυματισμοί σε συνδέσμους στην άρθρωση του καρπού αφορούν τον σκαφομηνοειδή σύνδεσμο και τον μηνοπυραμοειδή σύνδεσμο. Η αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει συντηρητικά και αν αυτό αποτύχει η αρθροσκόπηση έχει πολύ καλά αποτελέσματα.
Πριν την αρθροσκόπηση
Πριν την επέμβαση διενεργείται ένας τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις, καρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος.
Διαδικασία αρθροσκόπησης
Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, πραγματοποιούνται μικρές τομές στο δέρμα, με μέγεθος λίγων χιλιοστών. Μέσω της αρχικής τομής εισάγεται μέσα στην άρθρωση το αρθροσκόπιο, δηλαδή μια μικροσκοπική κάμερα που προβάλλει σε μεγέθυνση το εσωτερικό της άρθρωσης. Η κάμερα είναι συνδεδεμένη με μια οθόνη επιτρέποντας στον ορθοπαιδικό χειρουργό να έχει μια πλήρη εικόνα προκειμένου να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τις όποιες βλάβες με ακρίβεια. Μέσα από τις επιπλέον τομές γύρω από την άρθρωση εισάγονται ειδικά εργαλεία.
Πλεονεκτήματα των αρθροσκοπικών επεμβάσεων
Μια αρθροσκόπηση χαρακτηρίζεται ως ελάχιστα επεμβατική και αναίμακτη τεχνική. Στις αρθροσκοπικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται πολύ μικρές τομές, μειώνοντας την πιθανότητα επιπλοκών και συμφύσεων αλλά και τον μετεγχειρητικό πόνο. Ως αποτέλεσμα έχουμε μια ταχύτερη ανάρρωση και λιγότερες ουλές.
Γρήγορη ανάρρωση
Σε σύγκριση με τις ανοιχτές επεμβάσεις οι ασθενείς αναρρώνουν γρήγορα και μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες με πλήρη λειτουργικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε πιο απλές περιπτώσεις όπως στο σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής ή στην αρθρίτιδα της περιφερικής κλείδας η επιστροφή στην καθημερινότητα μπορεί να συμβεί σε 10-15 μέρες ενώ για πιο περίπλοκες περιπτώσεις όπως σε ενα εξάρθρημα ώμου απαιτούνται κάποιες εβδομάδες.
Σύντομος χρόνος νοσηλείας
Πολλές αρθροσκοπικές επεμβάσεις δεν απαιτούν νοσηλεία, με τους ασθενείς να βγαίνουν από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα και να παραμένουν στην κλινική για ελάχιστο χρόνο. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, το χρόνο ανάρρωσης αλλά και το κόστος της επέμβασης.
Επιπλοκές
Η αρθροσκόπηση θεωρείται μια εξαιρετικά ασφαλής τεχνική με ελάχιστες πιθανότητες επιπλοκών. Συγκεκριμένα για την αρθροσκόπηση του ώμου η πιθανότητα επιπλοκών είναι μικρότερη από 0.5 %, ενώ για την αρθροσκόπηση του αγκώνα είναι μικρότερη από 1%! Πρόκειται λοιπόν για μια ασφαλή τεχνική με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.
Συμπέρασμα
Συμπερασματικά, οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις του άνω άκρου είναι ασφαλείς, αποτελεσματικές και ελάχιστα επεμβατικές, προσφέροντας ταχύτερη ανάρρωση και υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Η πολυετής εμπειρία και η εξειδίκευση του χειρουργού ορθοπαιδικού, αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για τη βέλτιστη φροντίδα του ασθενούς.