fbpx
Untitled design

Αντιμετώπιση πολυτραυματία 77 ετών με πολλαπλά κατάγματα στα άνω άκρα (Polytrauma patient with multiple upper extremities fractures)

Γυναίκα 77 ετών διακομίστηκε στην κλινική μετά από πτώση σε  σκάλα από ύψος 4 μέτρων.  Ο ακτινολογικός έλεγχος ανέδειξε πολλαπλά κατάγματα και στα δύο άνω άκρα. Συγκεκριμένα η ασθενής έφερε:

  • Ενδαρθρικό κάταγμα δεξιού αγκώνα / κάταγμα κονδύλου του βραχιονίου  στο μετωπιαίο επίπεδο.
  • Συντριπτικό κάταγμα περιφερικής κερκίδας και ωλένης δεξιά.
  • Κάταγμα περιφερικής κερκίδας αριστερά.

Μετά τη σταθεροποίηση της, η ασθενής υποβλήθηκε σε:

  • Ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση του κατάγματος του κονδύλου του βραχιονίου με αυλοφόρες βίδες.
  • Ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση του κατάγματος της δεξιάς περιφερικής κερκίδας με πλάκα και βίδες.
  • Αφαίρεση της κεφαλής της δεξιάς ωλένης λόγω εκτεταμένης συντριβής και τοποθέτησή της ως μόσχευμα στην περιφερική κερκίδα στην περιοχή της συντριβής.
  • Κατά τη διάρκεια της οστεοσύνθεσης της δεξιάς κερκίδας διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ρήξη του μακρού εκτείνοντα τον αντίχειρα δεξιά. Λόγω σημαντικής απώλειας μήκους του τένοντα, που κατέστησε τη συρραφή του αδύνατη, αποφασίστηκε διεγχειρητικά και έγινε τενοντομεταφορά του ιδίου εκτείνοντα τον δείκτη στον μακρό εκτείνοντα τον αντίχειρα.
  • Ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση του κατάγματος της περιφερικής αριστερής κερκίδας με πλάκα και βίδες.

Η ασθενής νοσηλεύτηκε μετεγχειρητικά για 5 ημέρες και κατόπιν έλαβε εξιτήριο σε καλή κατάσταση. Παρέμεινε ακινητοποιημένη με νάρθηκες για ένα μήνα και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε φυσιοθεραπεία. Αφού ολοκλήρωσε το φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα διάρκειας 2 μηνών, η ασθενής ανέκτησε την αυτονομία της και την κινητικότητά της 3 μήνες μετά την κάκωση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.