fbpx

Σπαστικό Άνω Άκρο​

Μια συχνή επιπλοκή μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Τι είναι η σπαστικότητα του άνω άκρου;​

Η σπαστικότητα του άνω άκρου είναι μια κατάσταση όπου οι μύες των χεριών και γενικότερα όλου του άκρου βρίσκονται σε σπασμό και υπερδιέγερση, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η κίνηση και να είναι αδύνατη η εκτέλεση βασικών καθημερινών εργασιών.

Αιτίες​

Αν και υπάρχουν πολλαπλές αιτίες σπαστικότητας των άνω άκρων, η πιο κοινή αιτία είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Συχνά, τα σήματα από τον εγκέφαλο προς τους μύες διακόπτονται λόγω βλάβης που προκαλείται στις κινητικές οδούς μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της σπαστικότητας. Άλλες καταστάσεις που προκαλούν σπαστικότητα των άνω άκρων είναι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, η εγκεφαλική παράλυση, η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες διάφορες παθήσεις του νωτιαίου μυελού.

Συμπτώματα​

Τα άτομα που πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα, όπως μυϊκή δυσκαμψία, περιορισμένη κίνηση, αδυναμία χαλάρωσης των μυών, πόνο, αλλαγές στη θέση των άκρων και μυϊκούς σπασμούς. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και οι θεραπείες ποικίλλουν ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες του ασθενούς.

Θεραπεία​

Ενέσεις Botox​

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη χρήση του Botox για αισθητικούς λόγους, η χρήση του ως θεραπεία για ασθενείς που πάσχουν από σπαστικότητα είναι λιγότερο γνωστή. Οι ενέσεις Botox είναι εγκεκριμένη θεραπεία για τη σπαστικότητα του άνω άκρου, προσφέροντας στους ασθενείς ανακούφιση από τα συμπτώματά τους. Οι ενέσεις μπλοκάρουν τους νευρικούς υποδοχείς στους μύες, αναγκάζοντάς τους να χαλαρώσουν και έτσι ανακουφίζουν από τον πόνο, δρουν τοπικά και μπορούν να θεραπεύσουν τη σπαστικότητα του άνω άκρου χωρίς την εμφάνιση σοβαρών συστηματικών παρενεργειών. Μελέτες δείχνουν ότι ασθενείς που έλαβαν συνεχή θεραπεία με ενέσεις Botox έδειξαν βελτιωμένη λειτουργία του άνω άκρου μετά από δύο χρόνια.

Χειρουργική Αντιμετώπιση​

Η λήψη της απόφασης για τη χειρουργική αντιμετώπιση της σπαστικότητας του άνω άκρου είναι μια δύσκολη και σύνθετη διαδικασία. Χρειάζονται επανειλημμένες κλινικές εξετάσεις και συνεχείς συζητήσεις, τόσο με τους ασθενείς όσο και με τους θεραπευτές για την πολυπλοκότητα του χειρουργικού σχεδιασμού και την επίτευξη ρεαλιστικών μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων. Παρά τη δυσκολία των συγκεκριμένων επεμβάσεων, τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά και προσφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Μια ποικιλία χειρουργικών επιλογών υπάρχουν για την αντιμετώπιση της σπαστικότητας και των συγκάμψεων του αντίχειρα, των δακτύλων, του καρπού, του αγκώνα αλλά και του ώμου.

Επιστρέψτε με υγεία και δύναμη για νέες προκλήσεις!

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.