fbpx
Close-up of a young woman's hand in plaster.

Τρόποι για να μειώσετε τον πόνο χωρίς φάρμακα

Μετά από μία κάκωση ή κάποια χειρουργική επέμβαση στο άνω άκρο, μπορεί να έχετε έντονο πόνο. Ακόμα κι αν ο γιατρός σας, έχει συνταγογραφήσει παυσίπονα, υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ώστε να μειώσετε τον πόνο και να αισθανθείτε καλύτερα.

Παρακάτω περιγράφουμε κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τον πόνο χωρίς φάρμακα:

  1. Τοποθετήστε το πάσχον άκρο ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσετε το πρήξιμο (οίδημα) και τον πόνο. Μερικές φορές μπορεί να είναι σφιχτή η επίδεση, ο νάρθηκας ή ο γύψος που έχει τοποθετηθεί στο άκρο. Αν με την ανύψωση του άκρου δεν βελτιωθεί ο πόνος μέσα σε 10 με 20 λεπτά, τότε  θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει να χαλαρώσετε την επίδεση ή να την κόψετε.
  2. Προσπαθήστε να κουνάτε τακτικά, ήρεμα και αργά το μέρος του άκρου που είναι έξω από την επίδεση ή το νάρθηκα ή το γύψο. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η ροή του αίματος και έτσι μειώνεται το οίδημα.
  3. Τοποθετήστε πάγο στην επώδυνη περιοχή για να μειώσετε το πρήξιμο, τη φλεγμονή και τον πόνο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Πριν το κάνετε αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε το χειρούργο σας ή τον γιατρό σας, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές!
  4. Εφαρμόστε θερμά επιθέματα στην επώδυνη περιοχή ώστε να αυξηθεί η αιματική ροή και να μειωθεί ο μυϊκός σπασμός, η ενόχληση και ο πόνος των αρθρώσεων. ΠΡΟΣΟΧΗ! Χρησιμοποιήστε θερμά επιθέματα ΜΟΝΟ αν είστε στην φάση της αποκατάστασης και σας έχει επιτραπεί να αφαιρείτε το νάρθηκα ή την επίδεση.
  5. Αποφύγετε το κάπνισμα, τόσο πριν όσο και μετεγχειρητικά, διότι διάφορες χημικές ενώσεις του τσιγάρου μπορεί να αυξήσουν την αίσθηση του πόνου.
  6. Καταναλώστε βιταμίνη C καθημερινά, για 6 εβδομάδες, για να μειωθεί ο πόνος.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι κάθε ασθενής, κάθε επέμβαση και κάθε χειρουργός έχουν διαφορές, οπότε τα παραπάνω μπορεί και να μην έχουν εφαρμογή στη δική σας περίπτωση! Συζητήστε, λοιπόν, τη στρατηγική που θα ακολουθήσετε για τον πόνο με τον γιατρό σας. Σιγουρευτείτε ότι οι οδηγίες που έχετε είναι σαφείς και ότι τις τηρείτε σωστά.

Καλή ανάρρωση!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.