fbpx
venouziou-articles-food

10 τροφές που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν συχνά μεγάλο αντίκτυπο στη δομή και την υγεία του οργανισμού μας, ψυχικά και σωματικά. Ένα πρόγραμμα διατροφής που τονώνει τον εγκέφαλο μπορεί να υποστηρίξει τόσο τη βραχυπρόθεσμη όσο και τη μακροπρόθεσμη λειτουργία του.

Ο εγκέφαλος μας χρησιμοποιεί περίπου το 20% των θερμίδων του σώματος, επομένως χρειάζεται άφθονο καλό “καύσιμο” για να διατηρεί τη συγκέντρωσή του όλη την ημέρα. Απαιτεί, επίσης, ορισμένα θρεπτικά συστατικά για να παραμείνει υγιής. 

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, για παράδειγμα, βοηθούν στην κατασκευή και επιδιόρθωση των εγκεφαλικών κυττάρων, ενώ τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών, που συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

10 τροφές που βοηθούν στην καλή εγκεφαλική λειτουργία

Διατροφολόγοι καθημερινά τονίζουν ότι η πιο σημαντική στρατηγική είναι να ακολουθείται ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. 

Πιο συγκεκριμένα, συστήνεται εντατικά η πρόληψη των παρακάτω τροφών:

  1. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μια σειρά από σημαντικά θρεπτικά συστατικά, πολλά από τα οποία λείπουν από την καθημερινή διατροφή. Περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία βοηθούν στη σωστή ροή του αίματος στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποφυγή δημιουργίας θρόμβων.

  1. Μύρτιλα

Τα μύρτιλα είναι από τα πιο πλούσια μούρα σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν ανθοκυανίνες, μια ομάδα φυτικών ενώσεων με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά αυτά βοηθούν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, που μπορεί να συμβάλλουν στη γήρανση του εγκεφάλου και στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Μια σειρά από μελέτες επισημαίνουν τα μύρτιλα ως μια υπερτροφή που μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και να συμβάλλουν στη μείωση εμφάνισης καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ή η άνοια.

  1. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής διατροφής, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία συνδέεται με την ενίσχυση της μνήμης και τη γνωστικής λειτουργίας.

  1. Καφές

Δεδομένης της δημοτικότητας του καφέ, αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις του στην υγεία, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Όπως αποδεικνύεται, η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται περισσότερο με οφέλη για την υγεία. Η καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά του καφέ υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου και παρέχουν αυξημένη εγρήγορση και οξυμένη συγκέντρωση. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης οδηγεί σε βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις στην προσοχή και τη γνωστική λειτουργία.

  1. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να καταναλωθεί με μέτρο, χωρίς ενοχές! Προσφέρει φλαβονοειδή, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά και συγκεντρώνονται στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση και τη μνήμη.

  1. Αυγά

Τα αυγά είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που θα μπορούσαν να ταξινομηθούν στις «υπερτροφές». Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β6 και Β12, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου. Οι κρόκοι αυγών είναι επίσης η καλύτερη πηγή χοληστερίνης, η οποία έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας.

  1. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η ρέγγα και η πέστροφα, περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να “χτίσει” εγκεφαλικά και νευρικά κύτταρα. Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα τόσο για τη γνωστική λειτουργία όσο και για τη μνήμη.

  1. Πράσινο τσάι και Matcha

Μελέτες αποδεικνύουν ότι τόσο το πράσινο τσάι όσο και το matcha, το οποίο έχει υψηλότερες ποσότητες φυτοχημικών ουσιών του πράσινου τσαγιού, βελτιώνουν την εγρήγορση, την απόδοση, τη μνήμη και την εστίαση. Επιπλέον, η L-θεανίνη στο πράσινο τσάι βοηθά στη χαλάρωση, μειώνοντας τη διέγερση που προκαλείται από την καφεΐνη.

  1. Σπόροι κολοκύθας

Οι μικροσκοπικοί σπόροι κολοκύθας περιέχουν μια ισχυρή γροθιά θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τον εγκέφαλο. Επιπλέον, προσφέρουν μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, σιδήρου, χαλκού και ψευδαργύρου, τα οποία βοηθούν τη μάθηση, τη μνήμη και την καλή νευρική λειτουργία.

  1. Κουρκουμάς

Αυτό το βαθύ κίτρινο μπαχαρικό είναι βασικό συστατικό στη σκόνη κάρυ και έχει μια σειρά από οφέλη για τον εγκέφαλο! Μελέτες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από κοινές εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ αυξάνοντας τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF). Η BNDF είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των νευρικών κυττάρων (νευρώνων) και στη ρύθμιση της επικοινωνίας μεταξύ των νευρικών κυττάρων, η οποία είναι κρίσιμη για τη μάθηση και τη μνήμη.

Να θυμάστε: Είμαστε ό, τι τρώμε! Όσον αφορά τη γνωστική λειτουργία, ο τρόπος με τον οποίο τροφοδοτείται το σώμα μας, μπορεί να αποκομίσει μακροπρόθεσμα οφέλη για τον εγκέφαλό μας και να τον διατηρήσει οξύ καθώς μεγαλώνουμε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.