fbpx
χειρουργική επέμβαση covid19

13 Ερωτήσεις για την χειρουργική επέμβασή σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Εάν έχετε προγραμματίσει κάποια χειρουργική επέμβαση, το άρθρο αυτό θα λύσει όλες τις απορίες σας σχετικά με τον νεό κορωνοϊό:

1. Είναι ασφαλές να κάνω εγχείρηση;

Καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Κορωνοϊού είναι υπό έλεγχο και έχει επιτευχθεί «ισοπέδωση της καμπύλης», οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται και πάλι στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ορθοπαιδικές επεμβάσεις επειγόντων  περιστατικών συνέχισαν να γίνονται με μεγάλη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για τους ασθενείς αλλά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η εμπειρία που κερδίσαμε από την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας μας επιτρέπει πλέον να κάνουμε τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις με απόλυτη ασφάλεια και επιτυχία. Ως ορθοπαιδικοί χειρουργοί, η ασφάλειά του κάθε ασθενή είναι το κύριο μέλημά μας. Ο χειρουργός σας θα σας εξηγήσει ποιες προφυλάξεις ισχύουν στο νοσοκομείο που θα κάνετε την επέμβαση και ποιες διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσετε εσείς και η οικογένειά σας για να κάνετε την αποθεραπεία σας όσο το δυνατόν πιο ασφαλή και επιτυχημένη.

2. Τι προφυλάξεις λαμβάνονται ώστε το νοσοκομείο να είναι ασφαλές;

Το νοσοκομείο που θα κάνετε την επέμβαση ακολουθεί σχολαστικές διαδικασίες αποστείρωσης και απολύμανσης σύμφωνα με τις οδηγίες και τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας και των Διεθνών Επιστημονικών Οργανισμών.  Ο χρόνος μεταξύ των χειρουργικών επεμβάσεων είναι πλέον μεγαλύτερος από το κανονικό, ώστε να γίνεται αυστηρή απολύμανση των χειρουργείων. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ελέγχονται σε τακτική βάση και υποβάλλονται σε τεστ για COVID-19 εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ασθένειας.  Επίσης τηρούνται όλες οι οδηγίες για τη χρήση των προσωπικών μέσων προστασίας, όπως μάσκες, γάντια, ποδιές κτλ., από όλο το προσωπικό του νοσοκομείου. Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του Κορωνοϊού, το νοσοκομείο έχει περιορίσει τους επισκέπτες που μπορούν να εισέλθουν στους χώρους του ιδρύματος και έχει δημιουργήσει έναν καθορισμένο εξωτερικό χώρο αναμονής για όλους τους συνοδούς. Τα μέτρα κοινωνικής απόστασης τηρούνται σε όλους τους  χώρους του νοσοκομείου.

3. Εάν κάνω χειρουργική επέμβαση, πρέπει να γίνει τεστ Κορωνοϊού;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας απαιτείται έλεγχος με τεστ Κορωνοϊού όλων των ασθενών που θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για να επιβεβαιωθεί ότι δεν είναι φορείς. Η προεγχειρητική αξιολόγηση είναι απαραίτητη παρόλο που μπορεί να μην έχετε σημεία ή συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό. Το νοσοκομείο που θα χειρουργηθείτε έχει πρωτόκολλο για τη διενέργεια των τεστ COVID-19.

4. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ελέγχου και τεστ; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τεστ ανίχνευσης του ιού και τεστ αντισωμάτων;

Ο έλεγχος γίνεται με ειδικά ερωτηματολόγια που ανιχνεύουν ύποπτα συμπτώματα και σημεία της νόσου COVID-19. Θα ερωτηθείτε εάν είχατε πρόσφατα στενή επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα. Ο έλεγχος της θερμοκρασίας είναι επίσης μέρος του ελέγχου διαλογής. Άτομα με θερμοκρασία σώματος άνω των 37,4οC θεωρούνται ύποπτα για COVID-19.  Το τεστ Κορωνοϊού γίνεται για να προσδιοριστεί εάν έχετε ενεργή νόσο COVID-19. Λαμβάνεται λοιπόν δείγμα από ρινικά εκκρίματα ή το σάλιο σας. Εάν είναι θετικό, ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε περαιτέρω θεραπεία και να αποφύγετε την επαφή με άλλους για να αποτρέψετε την εξάπλωση της νόσου. Το τεστ αντισωμάτων γίνεται με τη λήψη δείγματος αίματος. Αυτό θα δείξει εάν έχετε ήδη εκτεθεί στην ασθένεια και αν έχετε αναπτύξει ανοσία.

5. Πότε θα πραγματοποιηθεί το τεστ Κορωνοϊού;

Το τεστ θα πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών πριν την χειρουργική επέμβαση.  Αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείου που θα κάνετε την επέμβαση ή σε άλλο κρατικό νοσοκομείο ή σε πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο.  Πολλά νοσοκομεία απαιτούν απομόνωση του ασθενούς που κάνει εισαγωγή μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ.

6. Τι συμβαίνει εάν υπάρξει πρόβλημα στον προεγχειρητικό έλεγχο;

Εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στον προεγχειρητικό έλεγχο η χειρουργική επέμβαση θα αναβληθεί. Αυτό είναι για τη δική σας ασφάλεια, καθώς δεν θα θέλατε να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση εάν υπάρχει πιθανότητα να έχετε COVID-19. Εάν έχετε ήπια συμπτώματα, όπως πονόλαιμο ή βήχα, αυτά θα πρέπει να ελεγχθούν ακόμη και αν το τεστ είναι αρνητικό. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζετε ότι είναι ασφαλές να προχωρήσετε στη χειρουργική επέμβαση. Εάν υπάρχει πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τότε η χειρουργική επέμβαση θα προχωρήσει ακόμα κι αν οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι.

7. Εάν η χειρουργική επέμβαση αναβληθεί, πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένω να επαναπρογραμματιστεί;

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να προγραμματιστεί εκ νέου όταν είστε απαλλαγμένοι από συμπτώματα και το τεστ Κορωνοϊού είναι αρνητικό. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να σας παρακολουθεί ο γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ίσως χρειαστεί να είστε υπομονετικοί σχετικά με το χρόνο, μέχρι να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να υποβληθείτε στην επέμβαση με απόλυτη ασφάλεια. Ο χειρουργός θα σας πει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή.

8. Εάν κάνω κάποια επέμβαση σε νοσοκομείο, θα έρθω σε επαφή με ασθενείς που έχουν COVID-19;

Σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα οι ασθενείς με COVID-19 βρίσκονται σε ξεχωριστούς χώρους και απομονωμένοι από τους υπόλοιπους νοσηλευόμενους. Η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα των πασχόντων από COVID-19   γίνεται από διαφορετική ομάδα προσωπικού.

9. Έχει σημασία ο τύπος χειρουργικής επέμβασης; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι να είσαι εξωτερικός ασθενής έναντι της παραμονής στο νοσοκομείο;

Χειρουργικές επεμβάσεις που δεν απαιτούν εισαγωγή και νοσηλεία στο νοσοκομείο  θεωρούνται γενικά ασφαλέστερες. Ο χειρουργός και ο αναισθησιολόγος σας θα συζητήσουν μαζί σας τις επιλογές αναισθησίας που υπάρχουν και θα σας προτείνουν την ασφαλέστερη λύση.

10. Μπορώ να έχω συνοδό; Μπορεί ο συνοδός μου να είναι παρών πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Οι κανόνες για τους συνοδούς είναι διαφορετικοί για κάθε νοσοκομείο. Σχεδόν όλες οι επεμβάσεις απαιτούν τουλάχιστον κάποιο βαθμό καταστολής ακόμη και αν δεν κάνετε γενική αναισθησία. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να σας μεταφέρει στο νοσοκομείο και κάποιος θα πρέπει να σας γυρίσει στο σπίτι. Ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας θα πρέπει επίσης να λάβει τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Ανάλογα με το νοσοκομείο, ο φίλος ή το μέλος της οικογένειάς σας μπορεί να περιμένει σε μια ειδικά καθορισμένη περιοχή ή μπορεί να σας αφήσει και να σας παραλάβει μετά το πέρας της επέμβασης. Ορισμένες εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν εάν είστε γονέας που φέρνει παιδιατρικό ασθενή για χειρουργική επέμβαση.

11. Πρέπει να είμαι σε καραντίνα πριν από τη χειρουργική επέμβαση;

Πολλά νοσοκομεία θα σας προτείνουν να μπείτε σε καραντίνα για κάποιες ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό γίνεται μεταξύ του χρόνου που λήφθηκε το τεστ Κορωνοϊού και του χρόνου της προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης. Συνήθως ο χρόνος αυτός είναι το πολύ 48 ώρες. Ο χειρουργός σας θα σας συμβουλεύσει για το τι πρέπει να γίνει και ποιες προφυλάξεις πρέπει να λάβετε πριν από το χειρουργείο. Οι συστάσεις βασίζονται στα πρωτόκολλα που ακολουθούνται από το νοσοκομείο που θα γίνει η χειρουργική επέμβαση.

12. Τι μπορώ να κάνω στο σπίτι πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση για να μειώσω τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό;

Είναι σημαντικό να λάβετε προφυλάξεις κατά της εξάπλωσης της νόσου COVID-19 τόσο πριν όσο και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αποφύγετε τα πλήθη, κρατήστε κοινωνικές αποστάσεις, διατηρήστε καλή υγιεινή και προσπαθήστε να αποφύγετε τη στενή επαφή με φίλους ή μέλη της οικογένειας που εργάζονται σε περιοχές όπου ενδέχεται να εκτεθούν στον ιό.

13. Τι να κάνω αν αναπτύξω συμπτώματα COVID-19 μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Η πιθανότητα μόλυνσης από COVID-19 μετά από τη χειρουργική επέμβαση, εφόσον είστε αρνητικοί για Κορωνοϊό, είναι μηδαμινή. Εάν μετεγχειρητικά εμφανίστετε συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο ή δύσπνοια, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να σας δοθεί κατάλληλη θεραπεία.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο θεράποντα ιατρό σας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.