fbpx
neck-pain-1

Πόνος στον αυχένα: Αιτίες και αντιμετώπιση

Ο πόνος στον αυχένα είναι μια κατάσταση που μας ταλαιπωρεί συχνά. Επειδή σχετίζεται με την κακή στάση του σώματος, πολλοί ειδικοί τείνουν να το αποκαλούν «σύνδρομο του υπαλλήλου γραφείου»!

Ο αυχένας αποτελείται από τους σπονδύλους που βρίσκονται μεταξύ του άνω τμήματος του κορμού και της βάσης του κρανίου. Οι αυχενικοί σπόνδυλοι μαζί με τους συνδέσμους και τους μύες, παρέχουν σταθερότητα στη σπονδυλική στήλη, στήριξη της κεφαλής αλλά και κίνηση στον αυχένα.

Ο αυχένας, λοιπόν, παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην κίνηση αλλά και την υποστήριξη του βάρους της κεφαλής. Ωστόσο, επειδή είναι λιγότερο προστατευμένος από την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη, ο αυχένας είναι ευάλωτος σε τραυματισμούς και διαταραχές που προκαλούν πόνο και περιορίζουν την κίνηση.

Για πολλούς ανθρώπους, ο πόνος στον αυχένα είναι μια προσωρινή κατάσταση που εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου. Αν, όμως, τα συμπτώματα επιμένουν θα πρέπει να γίνει ιατρικός έλεγχος της κατάστασης και στη συνέχεια να χορηγηθεί η αντίστοιχη θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Οι 3 πιο συνηθισμένες αιτίες πόνου στον αυχένα:

Αυχενικό Σύνδρομο

Τα επτά οστά στον αυχένα ονομάζονται αυχενικοί σπόνδυλοι και υποστηρίζουν το κεφάλι, συνδέοντάς το παράλληλα με τους ώμους και το σώμα. Το αυχενικό σύνδρομο δεν αφορά κάποια συγκεκριμένη πάθηση αλλά ένα πλήθος συμπτωμάτων, όπως πόνος, δυσκαμψία και ζαλάδες, που επικεντρώνονται στην περιοχή του αυχένα.

Το αυχενικό σύνδρομο έχει δύο πηγές προέλευσης: τη μυϊκή και εκείνη που οφείλεται στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Η πρώτη περίπτωση, παρουσιάζεται σε άτομα τα οποία τείνουν να έχουν κακή στάση σώματος ή να δουλεύουν πολλές ώρες σε μια συγκεκριμένη θέση, ενώ η δεύτερη συνήθως οφείλεται σε κάποια δισκοκήλη λόγω μεγάλου και παρατεταμένου φορτίου στον αυχένα ή ενός βίαιου ατυχήματος (π.χ. τροχαίο ή πτώση).

Συμπτώματα αυχενικού συνδρόμου:

  • Πόνος σε συγκεκριμένες κινήσεις
  • Ενόχληση κατά τον ύπνο
  • Μούδιασμα από τον αυχένα έως το άνω άκρο
  • Πονοκέφαλος
  • Ζάλη

Διάγνωση και αντιμετώπιση αυχενικού συνδρόμου:

Η διάγνωση του αυχενικού περιλαμβάνει τον αποκλεισμό άλλων πιθανών καταστάσεων αλλά και τον έλεγχο των νεύρων, των μυών και των οστών.

Αυτό μπορεί να γίνει με την απλή κλινική εξέταση των αντανακλαστικών και των κινήσεων του ασθενή, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, που κρίνει ο γιατρός απαραίτητες, την περαιτέρω εξέταση με απεικόνιση. Η απεικόνιση συνήθως περιλαμβάνει:

1.      Απλές ακτινογραφίες του αυχένα

2.      Αξονική ή μαγνητική τομογραφία για πιο λεπτομερή απεικόνιση της σπονδυλικής στήλης

3.      Ηλεκτρομυογράφημα για τον ενδελεχή έλεγχο των νεύρων

Αφού καταστεί σαφής η κατάσταση του ασθενή, η μέθοδος αντιμετώπισης που θα αποφασίσει ο ειδικός ιατρός θα εστιάσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και τον αποκλεισμό κάποιας μόνιμης βλάβης.

Συνήθως, το αυχενικό σύνδρομο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά χωρίς την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Η φυσικοθεραπεία είναι μια μέθοδος που φαίνεται να λειτουργεί άψογα, καθώς βοηθά στη ‘’χαλάρωση’’ των μυών και των νεύρων, την ενδυνάμωσή τους και τελικά την ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Μια ακόμα μη επεμβατική μέθοδος περιλαμβάνει τα μη στεροειδή και μυοχαλαρωτικά φάρμακα, τα οποία χορηγούνται συνήθως για μικρό χρονικό διάστημα.

Εάν η κατάσταση κρίνεται σοβαρή και δεν ανταποκρίνεται σε καμία από τις παραπάνω μορφές θεραπείας, τότε η μόνη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση. Η κλασική επέμβαση για την αντιμετώπιση της δισκοκήλης του αυχένα περιλαμβάνει την αυχενική μικροδισκεκτομή και σπονδυλοδεσία και γίνεται στο πρόσθιο τμήμα του τραχήλου.

Αυχενική μυελοπάθεια

Η αυχενική μυελοπάθεια είναι μια κατάσταση που προκύπτει όταν ο νωτιαίος μυελός πιέζεται λόγω φθοράς που προκαλείται στη σπονδυλική στήλη καθώς γερνάμε. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η πάθηση αυτή εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 50 ετών.

Συμπτώματα αυχενικής μυελοπάθειας

Ο νωτιαίος μυελός πιέζεται όλο και περισσότερο από τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα όπως:

  • Μούδιασμα ή αδυναμία στο χέρι και τα δάκτυλα
  • Δυσκολία στο περπάτημα (έλλειψη ισορροπίας)
  • Δυσκαμψία του αυχένα
  • Πόνος ή «πιάσιμο» στον αυχένα

Τα συμπτώματα παρατηρούνται σε προχωρημένο στάδιο αφού εξελίσσονται εξαιρετικά αργά.

Διάγνωση και θεραπεία αυχενικής μυελοπάθειας:

Η διάγνωση της αυχενικής μυελοπάθειας γίνεται με τη νευρολογική εξέταση και επιβεβαιώνεται με τη μαγνητική τομογραφία.

Αφου επιβεβαιωθεί η κατάσταση, ο ειδικός ιατρός καταλήγει στη μέθοδο αντιμετώπισης. Η αυχενική μυελοπάθεια αντιμετωπίζεται συντηρητικά μόνο σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου χορήγησης αναισθησίας. Η συντηρητική αντιμετώπιση γίνεται με τη χρήση ειδικού κολάρου, με φυσικοθεραπεία και μη στεροειδή ή μυοχαλαρωτικά φάρμακα.

Επειδή αυτού του είδους η αντιμετώπιση δεν είναι συνήθως αποτελεσματική, προτιμάται η λύση της άμεσης χειρουργικής επέμβασης (σε ηλικίες που το επιτρέπουν). Συνήθως επιλέγονται δύο χειρουργικές τεχνικές, η πεταλοπλαστική και η σωματεκτομή.

Αυχενική σπονδυλαρθρίτιδα

Η αυχενική σπονδυλοαρθρίτιδα είναι πολύ συχνή. Πάνω από το 85% των ατόμων άνω των 60 ετών επηρεάζονται από αυτήν. Όπως στη μέση, έτσι και οι σπονδυλικές αρθρώσεις στον αυχένα με την πάροδο του χρόνου, εκφυλίζονται με αποτέλεσμα να προκαλείται αρθρίτιδα.

Συμπτώματα αυχενικής σπονδυλαρθρίτιδας:

Η πάθηση συχνά προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα, αν και πολλά άτομα με αυχενική σπονδυλοαρθρίτιδα δεν έχουν εμφανή συμπτώματα. Ο πόνος αυτός μπορεί να αντανακλά στους ώμους και την ωμοπλάτη και να προκαλεί αυξανόμενη μυϊκή σύσπαση, καθώς και πονοκεφάλους.

Εάν η πάθηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενδέχεται να παρατηρηθούν πιεστικά συμπτώματα λόγω στένωσης του μεσοσπονδύλιου σωλήνα.

Διάγνωση και αντιμετώπιση αυχενικής σπονδυλαρθρίτιδας:

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται με τη μαγνητική τομογραφία και συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά.

Στην θεραπεία περιλαμβάνονται τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (κατόπιν έγκρισης του θεράποντα ιατρού) καθώς και η φυσικοθεραπεία με ειδικές ασκήσεις.

Η χειρουργική αντιμετώπιση δεν ενδείκνυται στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, αν η πάθηση έχει προχωρήσει σε στένωση της σπονδυλικής στήλης και προκαλεί σοβαρή πίεση στο νωτιαίο μυελό, η λύση της αποσυμπίεσης μέσω χειρουργικής επέμβασης είναι αναπόφευκτη.

Άσκηση για ανακούφιση πόνου στον αυχένα

Αν νιώθετε πόνο στον αυχένα, δοκιμάστε την παρακάτω άσκηση για ανακούφιση:

  • Γείρετε το κεφάλι σας στα πλάγια, προσπαθώντας να ακουμπήσει το αριστερό αυτί στον αριστερό ώμο και μείνετε εκεί για 10 δευτερόλεπτα.
  • Περάστε το αριστερό σας χέρι πάνω από το κεφάλι μέχρι να πιάσετε το δεξί αυτί. Σ’ αυτήν θέση εφαρμόστε στο κεφάλι σας ελαφρά πίεση προς τα αριστερά για 10 δευτερόλεπτα.
  • Διατηρώντας την προηγούμενη στάση προσπαθήστε να σηκώσετε στο πλάι τον δεξί σας βραχίονα μέχρι να χαλαρώσει κι άλλο ο αυχένας σας. Μείνετε εκεί για 10 δευτερόλεπτα.
  • Επαναλάβετε την άσκηση από την άλλη πλευρά.

Προσπαθήστε να κάνετε τις παραπάνω ασκήσεις 3 φορές την ημέρα.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν και νιώθετε πόνο στον αυχένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση ιατρική συμβουλή. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί η αιτία του πόνου, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να υποστείτε μακροχρόνιες μόνιμες συνέπειες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.