fbpx
Ακτινογραφίες, Αξονική τομογραφία και Μαγνητική τομογραφία

Ακτινογραφίες, Αξονική τομογραφία και Μαγνητική τομογραφία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι τεχνικές διαγνωστικής απεικόνισης βοηθούν στην εύρεση των αιτιών ενός τραυματισμού ή ασθένειας, συμβάλλοντας στην καλύτερη διάγνωση και κατ’ επέκταση στην επιλογή του βέλτιστου τρόπου θεραπείας. Οι γνωστότερες τεχνικές αυτού του τύπου είναι οι ακτινογραφίες, η αξονική τομογραφία (CT) και η μαγνητική τομογραφία (MRI).

Με αυτές τις τεχνικές ο γιατρός σας μπορεί να «δει» μέσα στο σώμα σας για να πάρει μια «εικόνα» των οστών, των οργάνων, των μυών, των τενόντων, των νεύρων και των αρθρώσεων σας. Έτσι, μπορεί να προσδιορίσει εάν υπάρχουν τυχόν ανωμαλίες ή άλλα προβλήματα, τα οποία δεν θα μπορούσε να γνωρίζει με βεβαιότητα μόνο από την κλινική εξέταση.

Τι είναι οι ακτινογραφίες;

Οι ακτινογραφίες είναι η πιο κοινή και ευρέως διαθέσιμη διαγνωστική τεχνική απεικόνισης. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα σας ζητηθεί να κάνετε πρώτα μια ακτινογραφία. Ανάλογα με το πρόβλημα, μπορεί να χρειαστεί στην συνέχεια να κάνετε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

H διαδικασία των ακτινογραφιών

Για να γίνει μια ακτινογραφία, το μέρος του σώματός σας που χρειάζεται να απεικονιστεί τοποθετείται μεταξύ της μηχανής ακτίνων Χ και του φωτογραφικού φιλμ ή του ψηφιακού αισθητήρα ακτίνων Χ. Πρέπει να μείνετε ακίνητοι ενώ το μηχάνημα στέλνει για λίγο μια μικρή ακτινοβολία μέσω του σώματός σας προς το φιλμ ή τους αισθητήρες, ώστε να αντανακλά την εσωτερική σας δομή. Το επίπεδο έκθεσης στην ακτινοβολία από τις ακτινογραφίες δεν είναι επιβλαβές, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. εγκυμοσύνη) ο γιατρός σας θα λάβει ιδιαίτερες προφυλάξεις. Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε περίπου 10 λεπτά και το αποτέλεσμα είναι έτοιμο σχεδόν άμεσα.


Τα οστά, οι ασβεστώσεις, ορισμένοι όγκοι και άλλη πυκνή ύλη φαίνονται λευκά επειδή απορροφούν την ακτινοβολία. Οι λιγότερο πυκνοί μαλακοί ιστοί και τα σπασίματα στα οστά αφήνουν την ακτινοβολία να περάσει, κάνοντας αυτά τα μέρη να φαίνονται πιο σκούρα στο φιλμ ακτίνων Χ. Είναι πιθανό να υποβληθείτε σε ακτινογραφία από πολλές γωνίες.  Εάν για παράδειγμα έχετε κάταγμα σε ένα άκρο, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει μια σύγκριση ακτινογραφίας του μη τραυματισμένου άκρου σας με το τραυματισμένο. 

Οι ακτίνες Χ μπορεί να μην δείχνουν τόσες λεπτομέρειες όσο μια εικόνα που παράγεται με πιο εξελιγμένες τεχνικές. Είναι, ωστόσο, το πιο κοινό απεικονιστικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση ενός ορθοπεδικού προβλήματος.

αξονικη τομογραφια

Τι είναι η αξονική τομογραφία 

Η αξονική τομογραφία (CT) είναι ένα εργαλείο απεικόνισης που συνδυάζει τις ακτινογραφίες με την τεχνολογία υπολογιστών και αναπαράγει μια πιο λεπτομερή εικόνα του σώματός σας. Μια αξονική τομογραφία επιτρέπει στον γιατρό σας να δει το μέγεθος, το σχήμα και τη θέση των δομών που βρίσκονται βαθιά μέσα στο σώμα σας, όπως όργανα, ιστοί ή όγκοι.

Η διαδικασία της αξονικής τομογραφίας

Ξαπλώνετε όσο το δυνατόν πιο ακίνητοι σε ένα τραπέζι που γλιστράει στο κέντρο του κυλινδρικού τομογράφου. Η διαδικασία είναι ανώδυνη. Ένας σωλήνας ακτίνων Χ περιστρέφεται αργά γύρω σας, βγάζοντας πολλές φωτογραφίες από όλες τις κατευθύνσεις. Ένας υπολογιστής συνδυάζει τις εικόνες για να ανασυνθέση μια καθαρή, δισδιάστατη προβολή σε μια οθόνη. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης θα πρέπει να έχετε ενημερώσει τον γιατρό σας.

Γενικότερα, η αξονική τομογραφία δίνει μια πολύ πιο λεπτομερή εικόνα για την περιοχή ενδιαφέροντος στον γιατρό σε σύγκριση με την απλή ακτινογραφία. Μπορεί να χρειαστείτε αξονική τομογραφία εάν έχετε πρόβλημα με μια μικρή, οστική δομή ή εάν έχετε σοβαρό τραύμα στον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό, το στήθος, την κοιλιά ή τη λεκάνη. Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί να σας χορηγηθεί σκιαγραφικό ή για να εμφανιστούν καλύτερα ορισμένα μέρη του σώματός σας.

Η διαδικασία της αξονικής τομογραφίας απαιτεί περισσότερο χρόνο (περίπου 10 λεπτά στο σύνολο) από μια κανονική ακτινογραφία και κοστίζει περισσότερο από αυτή. 

μαγνητικη τομογραφια

Τι είναι η μαγνητική τομογραφία

Η μαγνητική τομογραφία (MRI) είναι μια άλλη διαγνωστική τεχνική απεικόνισης που παράγει εικόνες του εσωτερικού του σώματός σας. Σε αντίθεση με τις αξονικές τομογραφίες, η μαγνητική τομογραφία λειτουργεί χωρίς ακτινοβολία. Ο μαγνητικός τομογράφος χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία και έναν εξελιγμένο υπολογιστή για τη λήψη φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης των οστών και των μαλακών ιστών σας. 

Η διαδικασία της μαγνητικής τομογραφίας 

Ξαπλώνετε όσο το δυνατόν πιο ακίνητοι σε ένα τραπέζι που γλιστράει στον σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας σε σχήμα σωλήνα. Η μαγνητική τομογραφία δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο γύρω σας και στη συνέχεια “στέλνει” τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα στην περιοχή του σώματός σας που πρόκειται να απεικονιστεί. Τα  ηλεκτρομαγνητικά κύματα προκαλούν αντήχηση στους ιστούς σας. Ένας υπολογιστής καταγράφει τον ρυθμό με τον οποίο τα διάφορα μέρη του σώματός σας (τένοντες, σύνδεσμοι, νεύρα κ.λπ.) εκπέμπουν αυτές τις δονήσεις και μεταφράζει τα δεδομένα σε μια λεπτομερή, δισδιάστατη εικόνα. Δεν θα νιώσετε πόνο ενώ υποβάλλεστε σε μαγνητική τομογραφία, αλλά το μηχάνημα μπορεί να είναι σας προκαλέσει ενόχληση λόγω του θορύβου του..

Προσοχή: θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε βηματοδότη, εμφυτεύματα, μεταλλικά κλιπ ή άλλα μεταλλικά αντικείμενα στο σώμα σας προτού υποβληθείτε σε μαγνητική τομογραφία.

Μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη διάγνωση ρήξης συνδέσμων, χονδροπάθειας, ρήξης τενόντων, δισκοκήλης, οστεονέκρωσης, όγκων των οστών και άλλων προβλημάτων που χρήζουν ακόμη καλύτερης απεικόνισης για τον εντοπισμό τους. Μπορεί να χρειαστούν από 30 έως 45 λεπτά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. 
Για την καλύτερη δυνατή διάγνωση, θα ήταν καλό να κρατάτε σε αρχείο όλες τις παλιές σας εξετάσεις και να τις προσκομίζετε στον ακτινολόγο και τον θεράποντα ιατρό, εφόσον αφορούν το σημείο ενδιαφέροντος.

Τόσο οι ακτινογραφίες, όσο και η αξονική και η μαγνητική τομογραφία αποτελούν απαραίτητο διαγνωστικό εργαλείο στα χέρια του θεράποντα ιατρού, για την επιτυχημένη διάγνωση και αντιμετώπιση των ορθοπεδικών παθήσεων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.