fbpx

Ανάστροφη Αρθροπλαστική 'Ωμου

Η λύση σε δύσκολα προβλήματα

Τι είναι η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου; ​

αρθροπλαστικώ ώμου

Η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου (reverse shoulder arthroplasty) είναι μία ειδικού τύπου αρθροπλαστική η οποία ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του ’90.  Σχεδιαστής της αρθροπλαστικής είναι ο Γάλλος Ορθοπαιδικός Paul Grammont, ο οποίος είχε την ευφυή ιδέα να αλλάξει τη φυσιολογική ανατομική σχέση της κεφαλής του βραχιονίου και της ωμογλήνης,  αναστρέφοντας έτσι την εμβιομηχανική της άρθρωσης του ώμου.

Φυσιολογικά η άρθρωση του ώμου αποτελείται από μία σφαίρα (μπίλια), την κεφαλή του βραχιονίου, και από μία κοιλότητα (κούπα), την ωμογλήνη (εικ. 1). Η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου αλλάζει τη φυσιολογική ανατομία της άρθρωσης και έτσι η ωμογλήνη αντικαθίσταται από μία τεχνητή σφαίρα, τη γληνόσφαιρα, και η κεφαλή του βραχιονίου από ένα ειδικό πλαστικό ένθετο  πολυαιθυλενίου που έχει μία κοίλη υποδοχή για τη γληνόσφαιρα (εικ. 2). Η αναστροφή της ανατομίας της άρθρωσης του ώμου προσδίδει μηχανικό πλεονέκτημα στον δελτοειδή μυ και καθιστά εφικτή την ανύψωση του ώμου και του άνω άκρου ακόμα και αν οι τένοντες των μυών του ώμου ανεπαρκούν ή έχουν καταστραφεί.  

Αρχικά η ανάστροφη αρθροπλαστική χρησιμοποιήθηκε σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας οφειλόμενη σε χρόνια ρήξη των τενόντων του υπερακανθίου και του υπακανθίου, την επονομαζόμενη αρθρίτιδα από ρήξη του μυοτενοντώδους πετάλου, που αποτέλεσε για χρόνια την κύρια ένδειξη της συγκεκριμένης επέμβασης, όπου οι κλασσικές ανατομικές προθέσεις δεν μπορούσαν να δώσουν λύση στο διπλό πρόβλημα της σταθερότητας και κινητικότητας της άρθρωσης. Λόγω των άριστων αποτελεσμάτων της ανάστροφης αρθροπλαστικής, οι ενδείξεις  της διευρύνθηκαν και σήμερα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις: 

 • μαζικών ρήξεων του μυοτενοντώδους πετάλου, που δεν επιδέχονται συρραφή των τενόντων,  
 • συντριπτικών καταγμάτων – εξαρθρημάτων της άρθρωσης του ώμου,
 • αρθρίτιδας του ώµου µε συνοδά οστικά ελλείμματα της άρθρωσης λόγω χρόνιας αλλοίωσης των αρθρικών επιφανειών,
 • προηγούμενων αποτυχημένων επεμβάσεων συρραφής του μυοτενοντώδους πετάλου, 
 • αποτυχημένων συμβατικών ανατομικών αρθροπλαστικών του ώμου. 
 • αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ρευματοειδούς αρθρίτιδας, 
 • όγκων.

Πρακτικά η πρόθεση αυτή είναι ιδιαίτερη και προσφέρει λύσεις σε δύσκολες περιπτώσεις, όπου για χρόνια δεν υπήρχε άλλη λύση.  Η χειρουργική επέµβαση πραγµατοποιείται µε γενική αναισθησία, διαρκεί λιγότερο από 2 ώρες και δεν απαιτείται μετάγγιση αίματος .  Η παραµονή στην κλινική είναι συνήθως 1-2 ηµέρες.  Η αποκάσταση είναι συνήθως εύκολη και γρήγορη και στόχος είναι η απόκτηση πλήρους αυτονομίας στις 4-6 εβδοµάδες μετά την επέμβαση.  Η διάρκεια ζωής µιας ανάστροφης αρθροπλαστικής συνήθως ξεπερνά τα 15 έτη.

Μετά από χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής ώμου

Μετά από μια επέμβαση αρθροπλαστικής ώμου η φυσιοθεραπεία μπορεί να αρχίσει αμέσως μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. Θα σας δοθούν οδηγίες αν μπορείτε να κάνετε εκκρεμοειδείς ασκήσεις μόνοι σας.  Κατά τη νοσηλεία σας θα ξεκινήσετε τη φυσιοθεραπεία με έναν θεραπευτή στο νοσοκομείο. Το πρόγραμμα αποκατάστασης εξαρτάται πάντα από τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης που κάνατε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χέρι σας από τον αγκώνα και κάτω, αλλά χωρίς κίνηση του ώμου μέχρι να επιτραπεί από εμάς. Το θέμα αυτό θα εξεταστεί στην πρώτη σας επίσκεψη μετά την επέμβαση.

Η δική μας εμπειρία

Τα τελευταία χρόνια η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται από τον Δρ. Βενουζίου με μεγάλη επιτυχία και πολύ καλά αποτελέσματα. Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση είναι τεχνικά αρκετά απαιτητική και θα πρέπει να εκτελείται απο ορθοπαιδικό εξειδικευμένο στη χειρουργική ώμου.  Παρατίθενται ενδεικτικά κάποια κλινικά περιστατικά που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια.

κάταγμα

Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου σε Κάταγμα Εγγύς Βραχιονίου (Reverse Shoulder Arthroplasty for Shoulder Fracture)

Γυναίκα 69 ετών υπέστη συντριπτικό κάταγμα του άνω άκρου του βραχιονίου μετά από πτώση. Η ασθενής υπεβλήθη σε τρισδιάστατη αξονική τομογραφία ώμου που ανέδειξε συντριπτικό κάταγμα

Διαβάστε Περισσότερα »
Αρθροπάθεια

Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου σε Αρθροπάθεια Στροφικού Πετάλου (Reverse Shoulder Arthroplasty for Cuff Arthropathy)

Γυναίκα 80 ετών με πλήρη απώλεια της κινητικότητας του δεξιού ώμου και έντονο άλγος από εξαμήνου.  Η ασθενής αφού εξάντλησε όλες τις επιλογές συντηρητικής θεραπείας

Διαβάστε Περισσότερα »
αρθρίτιδα

Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου σε Οστεοαρθρίτιδα (Reverse Shoulder Arthroplasty for Shoulder Arthritis)

Γυναίκα 75 ετών με οστεοαρθρίτιδα του αριστερού ώμου υπέστη κάκωση μετά από πτώση. Η ασθενής προσήλθε με έντονο άλγος στον αριστερό ώμο και πλήρη αδυναμία ανύψωσης του

Διαβάστε Περισσότερα »
κάταγμα

Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου σε Κάταγμα Εγγύς Βραχιονίου (Reverse Shoulder Arthroplasty for Shoulder Fracture)

Γυναίκα 79 ετών υπέστη συντριπτικό κάταγμα του άνω άκρου του βραχιονίου μετά από πτώση. Η ασθενής υπεβλήθη σε τρισδιάστατη αξονική τομογραφία ώμου που ανέδειξε συντριπτικό κάταγμα

Διαβάστε Περισσότερα »
τένοντες

Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου σε Μαζική Ρήξη του Στροφικού Πετάλου (Reverse Shoulder Arthroplasty for Massive Cuff Tear)

Άνδρας 78 ετών προσήλθε αιτιώμενος πλήρη αδυναμία ανύψωσης του δεξιού άνω άκρου.  Ο ασθενής προ 6 μηνών υπέστη εξάρθρημα του δεξιού ώμου το οποίο ανατάχθηκε και έκτοτε

Διαβάστε Περισσότερα »

Συχνές ερωτήσεις

Εάν ο ορθοπαιδικός σας προτείνει την αντικατάσταση της άρθρωσης του ώμου είναι αναμενόμενο να έχετε αρκετές απορίες σχετικά με τη διαδικασία. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ερωτήσεις που καλό θα ήταν να συζητήσετε με το γιατρό σας.

 • Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι από την αρθροπλαστική ώμου;
 • Πόση ώρα θα διαρκέσει η επέμβαση;
 • Ποια πρόθεση χρησιμοποιήσετε για την αντικατάσταση του ώμου μου;
 • Τι θα συμβεί εάν δεν προχωρήσω στην επέμβαση;
 • Για ποιο λόγο θεωρείτε το εμφύτευμα που θα τοποθετήσετε το καλύτερο υλικό για την κατάστασή μου;
 • Ποια θα είναι η διάρκεια ζωής της αρθροπλαστικής μου;
 • Πόσο μέρες θα μείνω στο νοσοκομείο;
 • Πότε θα επιστρέψω στις δραστηριότητές μου;
 • Πως μπορώ να επιταχύνω την ανάρρωσή μου;
 • Τι θεραπεία αποκατάστασης θα ακολουθήσω;

Επιστρέψτε με υγεία και δύναμη για νέες προκλήσεις!

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.