fbpx
thumb_arthritis

Θεραπεύοντας την αρθρίτιδα του αντίχειρα

Η ικανότητα του αντίχειρα να αντικρύζει τα υπόλοιπα δάκτυλα του χεριού μας, η αντίθεση όπως λέγεται στην ανατομία, είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου χεριού που τον διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα έμβια όντα.

Ο αντίχειρας έχει πολύ μεγάλη σημασία,  διότι μας επιτρέπει να πιάνουμε αντικείμενα με μεγάλη ασφάλεια και να εκτελούμε αποτελεσματικά ένα πλήθος εργασιών.  Ωστόσο, ως άρθρωση που κινείται συνεχώς προς όλες τις κατευθύνσεις, προσβάλλεται συχνά από αρθρίτιδα, που καλείται ‘’αρθρίτιδα της βασικής άρθρωσης’’ , επειδή εντοπίζεται στη βάση του αντίχειρα. Στο ιατρείο μας παρέχουμε  μια πλήρη γκάμα θεραπευτικών επιλογών για την αρθρίτιδα της βασικής άρθρωσης, τόσο συντηρητικές όσο και ελάχιστα επεμβατικές βιολογικές θεραπείες ή ακόμα και χειρουργικές.

Τι είναι η αρθρίτιδα της βάσης του αντίχειρα;

Υπάρχουν διάφορες μορφές αρθρίτιδας, αλλά οι δύο πιο συνηθισμένες είναι η οστεοαρθρίτιδα, που οφείλεται σε εκφύλιση του χόνδρου, λόγω φθοράς από την ηλικία και την υπέρχρηση ή κάποια αυτοάνοση μορφή αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής ή η ψωριασική αρθρίτιδα. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των μορφών αρθρίτιδας είναι η σταδιακή φθορά και τελικά η καταστροφή του λεπτού στρώματος χόνδρου που καλύπτει τις επιφάνειες των οστών που σχηματίζουν την βασική άρθρωση. Αυτό προκαλεί τριβή και βλάβη στις αρθρικές επιφάνειες με αποτέλεσμα πόνο, δυσκολία κίνησης, δυσκαμψία, οίδημα-πρήξιμο και φλεγμονή. Στην περίπτωση της βασικής άρθρωσης του αντίχειρα, η περιοχή που προσβάλλεται είναι  η πρώτη άρθρωση στη ρίζα του αντίχειρα, για αυτό παλιότερα λεγόταν και ριζάρθρωση.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης αρθρίτιδας στον αντίχειρα;

Η προχωρημένη ηλικία και οι προηγούμενοι τραυματισμοί αποτελούν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης αρθρίτιδας στη βασική άρθρωση. Το γυναικείο φύλο προσβάλλεται συχνότερα από αρθρίτιδα στον αντίχειρα σε σχέση με τους άντρες.

Ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα της αρθρίτιδας στη βάση του αντίχειρα;

Τα τυπικά συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν:

  • Πόνο, κατά τον δραγμό, το πιάσιμο, το τσίμπημα ή το σφίξιμο των δακτύλων.
  • Ευαισθησία και πρήξιμο στη ρίζα του αντίχειρα.
  • Περιορισμός της κίνησης και απώλεια της δύναμης του χεριού.
  • Ενόχληση και δυσφορία, κατά την παρατεταμένη χρήση των χεριών.
  • Διόγκωση και προπέτεια της προσβεβλημένης άρθρωσης.
  • Αίσθημα κριγμού, που είναι δυσάρεστο, κατά την κίνηση της άρθρωσης.

Υπάρχει συντηρητική θεραπεία για την αρθρίτιδα του αντίχειρα;

Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η συντηρητική θεραπεία, τόσο πιο αποτελεσματική είναι. Ωστόσο, η αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που εξελίσσεται και η κατάσταση συνήθως γίνεται χειρότερη με την πάροδο του χρόνου παρ’ όλη τη θεραπεία. Η αρχική συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την τοποθέτηση πάγου στην άρθρωση και τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Ένας νάρθηκας μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της κίνησης του αντίχειρα, παρέχοντας στην άρθρωση ευκαιρία να ηρεμήσει. Ο νάρθηκας μπορεί να φορεθεί τη νύχτα ή κατά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Εναλλακτικά, οι ενέσεις κορτιζόνης μπορεί να προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση από τον πόνο, αλλά δεν μπορούν να επαναλαμβάνεται επ’ αόριστόν.  Τελευταία, εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία νεότερες βιολογικές θεραπείες με υαλουρονικό οξύ ή πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια.

Ποια είναι η χειρουργική θεραπεία της αρθρίτιδας του αντίχειρα;

Όταν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές χειρουργικών επεμβάσεων, η εφαρμογή των οποίων εξαρτάται από τη βαρύτητα του προβλήματος, το στάδιο της πάθησης, το προφίλ και τις απαιτήσεις του ασθενούς. Η πιο δημοφιλής επέμβαση για τη θεραπεία της πάθησης είναι η αφαίρεση της εκφυλισμένης άρθρωσης και η ανακατασκευή της με τενόντιο ή τεχνητό μόσχευμα. Στα αρχικά στάδια, σήμερα, μπορεί να γίνει με πολύ καλά αποτελέσματα αρθροσκοπικός καθαρισμός της προσβεβλημένης άρθρωσης και πλήρωσή της με ουλώδη συνδετικό ιστό από τον σχηματισμό αιματώματος εντός της άρθρωσης.  Άλλη επιλογή είναι η αρθρόδεση στα οστά του αντίχειρα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους περιορίζοντας σε κάποιο βαθμό την κίνηση του αντίχειρα. Η επιλογή της αρθρόδεσης προτιμάται σε άτομα που κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία.  Πλέον, είναι δυνατή η αντικατάσταση της άρθρωσης με τεχνητή πρόθεση, επέμβαση που λέγεται αρθροπλαστική.  Σχεδόν όλες οι επεμβάσεις μπορούν να γίνουν με ημερήσια νοσηλεία χωρίς παραμονή στην κλινική.

Εάν ταλαιπωρείστε από συμπτώματα αρθρίτιδας στον αντίχειρά σας, επικοινωνήστε μαζί μας και θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας.  Μπορείτε, επίσης, να κλείσετε ένα ραντεβού μαζί μας ώστε να εκτιμηθεί η  βαρύτητα της κατάστασής σας και να χαραχθεί ένα πλάνο θεραπείας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Το ιατρείο μας μεταφέρθηκε!

Η νέα διεύθυνση:

Αδριανουπόλεως 6, Καλαμαριά 551 33
 
Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.