fbpx
αρθροπλαστικη-hero-

Αρθροπλαστική Ώμου: Τι είναι και πως να προετοιμαστείτε για τη χειρουργική επέμβαση

Η Αρθροπλαστική ώμου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του ‘50 για τη θεραπεία σοβαρών καταγμάτων ώμου. Με τα χρόνια, η αντικατάσταση της άρθρωσης του ώμου έχει αρχίσει να εφαρμόζεται για πολλές άλλες επώδυνες καταστάσεις του ώμου, όπως διάφορες μορφές αρθρίτιδας .

Πλέον, περίπου 53.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ώμου κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Έρευνα και την Ποιότητα της Υγείας.

Όταν οι μη επεμβατικές θεραπείες, όπως τα φάρμακα και οι αλλαγές δραστηριότητας, δεν είναι πλέον ικανές να ανακουφίσουν τον πόνο, το ενδεχόμενο της Αρθροπλαστικής ώμου αποτελεί τη μοναδική λύση για την απαλλαγή του ασθενή από αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Τι είναι η Αρθροπλαστική Ώμου και που εφαρμόζεται

Η άρθρωση του ώμου αποτελείται από μια στρογγυλή κεφαλή και μια υποδοχή. Η στρογγυλή κεφαλή (που μοιάζει με «μπάλα») του βραχίονα, ταιριάζει ακριβώς στην υποδοχή του ώμου. Η βλάβη σε μια τέτοια άρθρωση μπορεί να προκαλέσει πόνο, αδυναμία και δυσκαμψία.

Η Αρθροπλαστική ώμου είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρούνται οι κατεστραμμένες περιοχές των οστών και αντικαθίστανται με εμφυτεύματα από μέταλλο και ανθεκτικό πλαστικό (πολυαιθυλένιο). Τα εμφυτεύματα αυτά μπορούν να έχουν διαφορετικά σχήματα και υπάρχει μια σειρά μεγεθών, ώστε να προσαρμόζονται πλήρως στην άρθρωση.

Με απλά λόγια, ο σκοπός της αρθροπλαστικής είναι να διατηρήσει την κίνηση στην άρθρωση, με τη βοήθεια μιας τεχνητής άρθρωσης.

Οι παθήσεις που μπορεί να μας οδηγήσουν σε αρθροπλαστική ώμου είναι οι Αρθρίτιδες του ώμου, καθώς και διάφοροι τραυματισμοί, όπως η ρήξη στροφικού πετάλου – υπερακανθίου .

Ποιοι είναι οι τύποι της Αρθροπλαστικής Ώμου

Οι τύποι της αρθροπλαστικής ώμου είναι οι ακόλουθοι τρεις:

Ολική Αρθροπλαστική Ώμου

Η ολική αρθροπλαστική ώμου αντικαθιστά το κατεστραμμένο οστό και χόνδρο με ένα πλαστικό ή μεταλλικό εμφύτευμα. Μια μεταλλική σφαίρα χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει την βραχιόνιο κεφαλή, ενώ μια υποδοχή από πολυαιθυλένιο αντικαθιστά την ωμογλήνη

Η ένδειξη για την ολική αρθροπλαστική ώμου είναι ο πόνος που δεν υποχωρεί με φαρμακευτική θεραπεία. Αν και η αρθρίτιδα είναι συνήθως η κύρια κατάσταση που οδηγεί σε χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης ώμου, άλλες καταστάσεις που μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν μ’ αυτήν την επέμβαση είναι τα κατάγματα και οι εκφυλιστικές παθήσεις. Ο πρωταρχικός στόχος της συγκεκριμένης επέμβασης είναι να ανακουφίσει τον πόνο, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την κίνηση, τη δύναμη και τη λειτουργία.

Διαβάστε περισσότερα για την Ολική Αρθροπλαστική Ώμου

Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου

Στην ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου η πρόθεση τοποθετείται αντίστροφα από την φυσιολογική ανατομία, έτσι ώστε η άρθρωση να μη χρειάζεται τη βοήθεια των τενόντων για να λειτουργήσει.

 Η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου χρησιμοποιείται για άτομα που έχουν:

1.      Μαζική ρήξη του μυοτενοντώδους πετάλου, που δεν επιδέχεται συρραφή των τενόντων  

2.      Συντριπτικό κάταγμα – εξάρθρημα της άρθρωσης του ώμου

3.      Αρθρίτιδα του ώµου µε οστικά ελλείμματα της άρθρωσης, λόγω χρόνιας αλλοίωσης των αρθρικών επιφανειών

4.      Προηγούμενη αποτυχημένη επέμβαση συρραφής του μυοτενοντώδους πετάλου

5.      Αποτυχημένη συμβατική ανατομική αρθροπλαστική του ώμου

6.      Αυτοάνοσο νόσημα, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα

7.      Όγκο

Διαβάστε περισσότερα για την Ανάστροφη Αρθροπλαστική ‘Ωμου

Ημιαρθροπλαστική Ώμου

Η ημιαρθροπλαστική περιλαμβάνει την αντικατάσταση μόνο της μιας επιφάνειας της άρθρωσης και συγκεκριμένα της κεφαλής του βραχιονίου, με μεταλλική πρόθεση.

Οι επεμβάσεις ημιαρθροπλαστικής ώμου γίνονται συνήθως σε ηλικιωμένα άτομα με συντριπτικά κατάγματα και με μικρές απαιτήσεις από τον ώμο και στις μέρες μας τείνουν να αντικατασταθούν από την ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου, λόγω των «φτωχών» αποτελεσμάτων της ημιαρθροπλαστικής.

Διαβάστε περισσότερα για την Ημιαρθροπλαστική Ώμου

αρθροπλαστική ώμου

Ποιά είναι η διαδικασία ορθοπαιδικής αξιολόγησης, πριν την Αρθροπλαστική Ώμου

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας θα κάνει μια ενδελεχή αξιολόγηση για να καθορίσει εάν χρειάζεστε αυτή τη χειρουργική επέμβαση.

Τα στοιχεία που θα αξιολογήσει είναι:

·        Ιατρικό ιστορικό: Πληροφορίες για τη γενική σας υγεία, για την έκταση του πόνου στον ώμο σας και την λειτουργικότητά του.

·        Φυσική εξέταση. Μέθοδος για να αξιολογηθούν η κίνηση, η σταθερότητα και η δύναμη του ώμου.

·        Ακτινογραφίες. Οι ακτινογραφίες βοηθούν στον προσδιορισμό της έκτασης της βλάβης στον ώμο σας.

·        Άλλα στοιχεία. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος, αξονική τομογραφία (CT), μαγνητική τομογραφία (MRI) για να καθορίσει την κατάσταση τους και τους μαλακούς ιστούς στους ώμους.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα και θα συζητήσει μαζί σας εάν η αρθροπλαστική ώμου είναι η καλύτερη μέθοδος, για την ανακούφιση του πόνου σας και τη βελτίωση της λειτουργίας του ώμου σας.

Συμβουλές προετοιμασίας του οργανισμού για την Αρθροπλαστική Ώμου

Η σωστή προετοιμασία σας μπορεί να βοηθήσει τόσο στην καλύτερη ανταπόκριση του οργανισμού σας στην επέμβαση, όσο και στην αποθεραπεία σας.

·        Το να αποκτήσετε την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση πριν από τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα επιπλοκών και να συντομεύσει τον χρόνο αποθεραπείας σας.

·        Εάν καπνίζετε, ελαττώστε ή κόψτε το. Το κάπνισμα επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος, καθυστερεί την επούλωση, επιβραδύνει την ανάρρωση και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

·        Διαμορφώστε μια θρεπτική, καλά ισορροπημένη διατροφή. Εάν είστε υπέρβαροι, θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στη νέα σας άρθρωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους πριν από την επέμβαση.

·        Εάν πίνετε αλκοόλ, μην καταναλώσετε για τουλάχιστον 48 ώρες πριν την επέμβαση.

·        Εάν χρησιμοποιείτε άλλους τύπους ελεγχόμενων ουσιών, ενημερώστε το γιατρό σας. Τα οπιοειδή και άλλα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές και να επηρεάσουν τη χειρουργική επέμβαση.

Μετά την Αρθροπλαστική Ώμου

Η διαδικασία αρθροπλαστικής ώμου διαρκεί συνήθως περίπου 2 ώρες. Μετά την επέμβαση, θα μεταφερθείτε στην αίθουσα ανάνηψης, όπου θα παραμείνετε για αρκετή ώρα, μέχρι να ξυπνήσετε από την αναισθησία. Αφού ξυπνήσετε, θα μεταφερθείτε στο δωμάτιό σας.

Η ιατρική ομάδα της κλινικής θα σας δώσει αρκετές δόσεις αντιβιοτικών για να αποτρέψει τη μόλυνση. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να φάνε στερεά τροφή και να σηκωθούν από το κρεβάτι την ημέρα μετά την επέμβαση. Πιθανότατα θα μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι μέσα στις πρώτες δύο ημέρες.

Μετά το χειρουργείο, ίσως να υπάρξει λίγος πόνος. Αυτό είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης. Ο γιατρός και το νοσηλευτικό προσωπικό θα φροντίσουν να μειώσουν τα επίπεδα πόνου και θα φροντίσουν να επισπεύσουν, όσο το δυνατόν, την ανάρρωσή σας.

Αυτό που σίγουρα αξίζει να αναφερθεί, είναι ότι Αρθροπλαστική Ώμου αποτελεί μια επέμβαση με πολύ καλά αποτελέσματα για τις προχωρήμενες περιπτώσεις αρθρίτιδας και τραυματισμών του ώμου, καθώς η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση και η λειτουργικότητά του αποκαθίσταται σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Αν βιώνετε επαναλαμβανόμενα, έντονα συμπτώματα πόνου στην άρθρωση του ώμου ή έχετε υποστεί κάποιον απότομο τραυματισμό, θα προτείναμε να γίνει άμεση επικοινωνία με ειδικό ορθοπαιδικό χειρουργό ώστε να κανονιστεί ένα ραντεβού για εξέταση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.