fbpx
αγκ2

Αρθροσκόπηση Αγκώνα: Τι είναι, που εφαρμόζεται και ποια είναι τα οφέλη της;

Ανατομία του αγκώνα

Η άρθρωση του αγκώνα είναι από τις πιο σύνθετες αρθρώσεις του μυοσκελετικού μας συστήματος. Αποτελείται από το βραχιόνιο οστό και τα δύο οστά του αντιβραχίου, την κερκίδα και την ωλένη. Χωρίζεται σε τρεις επιμέρους αρθρώσεις οι οποίες μοιράζονται τον ίδιο αρθρικό θύλακο: 

 • Την βραχιονοκερκιδική άρθρωση
 • Την κερκιδωλενική άρθρωση 
 • Την ωλενιοβραχιόνια άρθρωση 

Οι κινήσεις τις οποίες εκτελεί η άρθρωση του αγκώνα είναι οι εξής:

 • Κάμψη και έκταση του αγκώνα
 • Στροφικές κινήσεις του αγκώνα με υπτιασμό και πρηνισμό του πήχη

Τι είναι η αρθροσκόπηση του αγκώνα και πως πραγματοποιείται;

Η αρθροσκόπηση είναι μια σύγχρονη, αποτελεσματική χειρουργική τεχνική μικρής επεμβατικότητας. Η λέξη αρθροσκόπηση σημαίνει ‘’κοιτάζω μέσα στην άρθρωση’’, αφού προέρχεται από τις λέξεις ‘’άρθρο’’ που σημαίνει άρθρωση και ‘’σκοπεύω’’ που σημαίνει κοιτώ. Η ετυμολογία αυτή προκύπτει από το γεγονός πως είναι μια διαδικασία, με την οποία ο χειρουργός ορθοπαιδικός έχει ξεκάθαρη και ακριβή εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η άρθρωση του αγκώνα και μπορεί αντίστοιχα να επέμβει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αποτελεί, λοιπόν, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην φαρέτρα του χειρουργού ορθοπαιδικού που βοηθά, τόσο στην καλύτερη διάγνωση, όσο και στην στοχευμένη και εξατομικευμένη θεραπεία και αποκατάσταση. 

Η αρθροσκόπηση αγκώνα λαμβάνει χώρα σε χειρουργική αίθουσα, κατά την διάρκεια της οποίας, ο χειρουργός ορθοπαιδικός εισάγει μια μικρή κάμερα στην άρθρωση του αγκώνα που ονομάζεται αρθροσκόπιο. Εν συνεχεία, η εικόνα μεταφέρεται σε μια οθόνη προβολής με την οποία, ο χειρουργός έχει πλέον την καλύτερη απεικόνιση της κατάστασης της άρθρωσης. Έτσι μπορεί να καθοδηγήσει και να εισάγει στο εσωτερικό της άρθρωσης του αγκώνα, μέσω μικρών οπών (0,5 εκ) στο δέρμα, λεπτά χειρουργικά εργαλεία.

Που και πότε εφαρμόζεται η αρθροσκόπηση του αγκώνα:

Η αρθροσκόπηση του αγκώνα εφαρμόζεται σε κακώσεις που οφείλονται σε τραυματισμούς, σε σύνδρομα υπέρχρησης αλλά και σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις που προκαλούνται από το πέρας της ηλικίας. Όποια και αν είναι η κάκωση σας, τα συμπτώματα είναι κοινά:

 • πόνος, 
 • δυσκαμψία και 
 • οίδημα.

Πρώτο σας μέλημα είναι η επίσκεψη στον χειρούργο ορθοπαιδικό, για να κάνει μια εκτίμηση της κατάστασης σας και να σας οδηγήσει στο σωστό θεραπευτικό σχήμα.

Συντηρητική Θεραπεία

Ο γιατρός μετά την κλινική εξέταση θα σας ζητήσει να κάνετε μια σειρά απεικονιστικών εξετάσεων όπως π.χ ακτινογραφία. Στην συνέχεια θα σας συστήσει να λάβετε ένα θεραπευτικό σχήμα το οποίο θα περιλαμβάνει:

 • φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να είναι και σε ενέσιμη μορφή,
 • κάποιο νάρθηκα ή υποστηρικτικό εξοπλισμό, 
 • ξεκούραση και 
 • ίσως να σας συνταγογραφήσει ασκήσεις για αποκατάσταση και ενδυνάμωση.

Χειρουργική Θεραπεία

Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο χειρουργός ορθοπαιδικός θα σας συστήσει την αρθροσκόπηση του αγκώνα, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα σας. Ο χειρουργός με την βοήθεια του αρθροσκοπίου αρχικά θα αξιολογήσει την κατάσταση της άρθρωσης σας και εν συνεχεία μέσω μικρών τομών θα εισάγει και ειδικά μικρά εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία. Συνήθως η διάρκεια του χειρουργείου δεν διαρκεί περισσότερο από 60 με 90 λεπτά όμως αυτό εξαρτάται πάντα από τη διάγνωση του γιατρού και το βαθμό του προβλήματος σας. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία ενώ στο τέλος αυτής, εγχύονται αναισθητικά φάρμακα τοπικά στην πάσχουσα περιοχή για τη μείωση του πόνου. Στο τέλος της αρθροσκόπησης και αναλόγως της διαδικασίας που έχει ακολουθήσει ο χειρουργός ορθοπαιδικός πάνω από τα ράμματα και τον επίδεσμο, θα τοποθετήσει ένα νάρθηκα. 

Η αρθροσκόπηση αγκώνα συνιστάται στις ακόλουθες παθήσεις όπως:

 • κατάγματα,
 • φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα,
 • εκφυλιστικές αρθρίτιδες, όπως η οστεοαρθρίτιδα,
 • διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα (OCD),
 • επικονδυλίτιδες, όπως το tennis elbow,
 • δυσκαμψία και αγκύλωση του αγκώνα για καθαρισμό του ουλώδους ιστού και 
 • αφαίρεση και απομάκρυνση ελεύθερων τεμαχίων οστού ή και χόνδρου.

Παρότι η αρθροσκόπηση του αγκώνα είναι μια επεμβατική μέθοδος που πραγματοποιείται από την δεκαετία του 1980, με την πάροδο του χρόνου ολοένα και βελτιώνεται, λόγω της ανάπτυξης  νέων και πιο εξελιγμένων τεχνικών και πιο σύγχρονων εργαλείων. 

Ακόμη, υπάρχουν και οι περιπτώσεις για τις οποίες ο χειρουργός ορθοπαιδικός θα σας συστήσει ένα ‘’πάντρεμα’’ αρθροσκόπησης του αγκώνα μαζί με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική τεχνική. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις όπως π.χ ένα βαρύ περιστατικό σοβαρής οστεοχονδρίτιδας, στο οποίο αρθροσκοπικά ο χειρουργός θα πρέπει να απομακρύνει ένα οστικό ελεύθερο σώμα, ενώ με την ανοιχτή χειρουργική μέθοδο να προσθέσει οστεοχόνδρινο μόσχευμα στην πάσχουσα περιοχή της άρθρωσης. 

Μετεγχειρητική αποκατάσταση μετά από την αρθροσκόπηση του αγκώνα

Μετά το χειρουργείο, εφόσον ο θεράπων χειρουργός κρίνει πως μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας, θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, τις οποίες δεν πρέπει να αμελήσετε. Θα σας συνταγογραφήσει παυσίπονα και τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσετε. Επίσης θα σας τονίσει το πόσο σημαντική είναι το πρώτο 48ωρο η παγοθεραπεία καθώς και η ανάρροπη θέση του άκρου (ο αγκώνας σε ψηλότερη θέση σε σχέση με την καρδιά) σας, ώστε να μειωθεί το πρήξιμο και ο πόνος. Επιπλέον θα σας δώσει ασκήσεις κινητοποίησης για τα δάχτυλα και την άρθρωση του αγκώνα, εφόσον το επιτρέπει η μετεγχειρητική σας κατάσταση. 

Τέλος, εξίσου σημαντική με τη διάγνωση και τη χειρουργική αντιμετώπιση είναι και η αποκατάσταση. Έτσι, ο χειρουργός ορθοπαιδικός, θα φτιάξει ένα πλάνο αποκατάστασης, με βάση το τύπο του χειρουργείου στο οποίο υποβληθήκατε. Θα περιέχονται ασκήσεις κινητοποιήσεις και ενδυνάμωσης, πιθανόν να σας συνταγογραφήσει και κάποιες συνεδρίες φυσικοθεραπείας. Η διάρκεια και το είδος του θεραπευτικού σχήματος είναι πάντα εξατομικευμένο, ώστε ο ασθενής να επανέλθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να επιστρέψει στην καθημερινότητα του.  

Ποιά είναι τα οφέλη της αρθροσκόπησης του αγκώνα:

Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης έναντι των ανοιχτών χειρουργικών τεχνικών είναι: 

 • πιο ευκρινής εικόνα μέσω αρθροσκοπίου που συντελεί στον μειωμένο κίνδυνο τραυματισμού των δομών της άρθρωσης (νεύρα,αιμοφόρα αγγεία),
 • μείωση της δυσκαμψίας της άρθρωσης,
 • αισθητά λιγότερος πόνος,
 • μικρότερος κίνδυνος επιμόλυνσης και παρενεργειών,
 • ανεπαίσθητες και διακριτικές ουλές λόγω των πολύ μικρών τομών,
 • ταχύτερη ανάρρωση,
 • δεν απαιτείται παραμονή στην κλινική,
 • γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα. 

Κάθε ασθενής είναι μοναδικός και για αυτό ο γιατρός προτείνει ένα εξατομικευμένο πλάνο χειρουργικής αντιμετώπισης και αποκατάστασης. Όπως και να έχει, η τήρηση και η ακριβής εκτέλεση των μετεγχειρητικών οδηγιών που μας έχει συστήσει ο χειρουργός ορθοπαιδικός, είναι μονόδρομος για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και την πλήρη ίαση.

Πιθανές επιπλοκές της αρθροσκόπησης του αγκώνα:

Η αρθροσκόπηση του αγκώνα είναι μια ιδιαίτερα ασφαλής χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, όπως και σε κάθε άλλη επέμβαση ενέχονται κίνδυνοι, που όμως είναι ελάχιστοι και εξαιρετικά σπάνιοι. Οι συνηθέστεροι είναι:

 • αιμορραγία,
 • θρομβώσεις,
 • φλεγμονή,
 • ερεθισμός σε κάποια νεύρα.

Ο χειρουργός ορθοπαιδικός θα σας ενημερώσει για τις πιθανές παρενέργειες, αν και εφόσον υπάρχουν. Έτσι, οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες σχεδόν μηδενίζονται με την κατάλληλη καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού σας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.