Για να κατανοήσουμε την αρθροσκόπηση ώμου, θα εξετάσουμε αρχικά την λέξη αρθροσκόπηση. Η λέξη αρθροσκόπηση προκύπτει από δύο ελληνικές λέξεις, «άρθρο» (άρθρωση) και «σκοπείν» (κοιτάζω) και κυριολεκτικά σημαίνει «κοιτάζω μέσα στην άρθρωση». Αυτός ο όρος περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια τη μέθοδο της αρθροσκόπησης ώμου.
Τι είναι όμως η αρθροσκόπηση ώμου;
Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική για τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων στις αρθρώσεις. Ο χειρουργός εισάγει μια μικροσκοπική κάμερα, συνδεδεμένη με οθόνη παρακολούθησης και καταγραφής, μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα (0,5 εκατοστά).
Η εικόνα από το εσωτερικό της άρθρωσης προβάλλεται ζωντανά στην οθόνη, και ο γιατρός μπορεί να παρατηρήσει τη βλάβη χωρίς να χρειάζεται μεγαλύτερη τομή. Ο χειρουργός μπορεί να επέμβει άμεσα με ειδικά εργαλεία που εισάγει από επιπλέον μικρές τομές, στο ίδιο μέγεθος. Η μέθοδος αυτή άρχισε τη δεκαετία του 1970 και έχει κάνει τη διάγνωση, τη θεραπεία και την ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση ευκολότερη και ταχύτερη από ό,τι πριν την εμφάνισή της. Από τότε, συμβαίνουν συνεχώς σημαντικές βελτιώσεις, καθώς εξελίσσονται συνεχώς τα εργαλεία και οι τεχνικές.
Πότε κάνουμε Αρθροσκόπηση Ώμου
Μια συνηθισμένη ερώτηση στο ιατρείο είναι «πότε κάνουμε αρθροσκόπηση»;
Η αρθροσκόπηση ώμου συμβάλλει στη διάγνωση και τη θεραπεία παθήσεων και τραυματισμών, όπως:
Ρήξεις στροφικού πετάλου – υπερακανθίου
Συνδρομο υπακρωμιακής προστριβής
Επιπλέον, αρθροσκοπικά μπορούν να γίνουν και πιο εξειδικευμένες επεμβάσεις όπως απελευθέρωση υπερπλάτιου νεύρου, εκτομή κύστης και οστεοσύνθεση καταγμάτων. Παρ’ όλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην αρθροπλαστική ώμου, πραγματοποιούμε ακόμη ανοιχτή χειρουργική προσέγγιση.
Τα οφέλη της Αρθροσκόπησης Ώμου
Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης, σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική, περιλαμβάνουν:
Μικρότερες τομές
Ελάχιστος τραυματισμός των μαλακών ιστών
Μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
Ταχύτερος χρόνος αποκατάστασης και αποθεραπείας
Μικρότερος κίνδυνος μόλυνσης
Επιστροφή στο σπίτι την ίδια μέρα
Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γρηγορότερα
Η διαδικασία της Αρθροσκόπησης Ώμου

Προεγχειρητική Προετοιμασία για Αρθροσκόπηση Ώμου
Ο ασθενής τοποθετείται σε ημικαθιστή ή πλάγια θέση. Κάθε θέση έχει τα πλεονεκτήματά της και οι χειρουργοί επιλέγουν την κατάλληλη, ανάλογα με την επέμβαση που θέλουν να πραγματοποιήσουν.
Διαδικασία Επέμβασης για Αρθροσκόπηση Ώμου
Ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή, συνήθως περίπου στο μέγεθος μιας κουμπότρυπας, στον ώμο του ασθενούς και εισάγει την ειδική κάμερα (αρθροσκόπιο) στην άρθρωση μέσω αυτής της τομής.
Η κάμερα προβάλλει εικόνες του ώμου σε μια οθόνη, από τις όποιες ο χειρουργός μπορεί να εντοπίσει το το πρόβλημα.
Ο ορθοπαιδικός χειρουργός κάνει κάποιες ακόμα μικρές τομές στον ώμο του ασθενούς και εισάγει μικροσκοπικά εργαλεία. Μόλις η χειρουργική ομάδα ολοκληρώσει την αρθροσκόπηση, ράβει τις τομές και δένει έναν μεγάλο, μαλακό επίδεσμο στον ώμο του ασθενούς.
Μετεγχειρητικά από την Αρθροσκόπηση Ώμου
Μετά την επέμβαση, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για λίγες ώρες προτού λάβει το εξιτήριο. Στο διάστημα αυτό ο ασθενής λαμβάνει παυσίπονα και αντιβιοτικά.
Επιπλέον, ο γιατρός συνήθως συνιστά την παρουσία ενός δεύτερου ανθρώπου στο σπίτι το πρώτο βράδυ, ώστε να παρακολουθεί την κατάσταση του χειρουργημένου ασθενούς.
Παρα το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς αναρρώνουν συχνά ταχύτερα μετά από αρθροσκόπηση σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, η πλήρης αποκατάσταση της άρθρωσης του ώμου μπορεί να απαιτήσει από εβδομάδες έως και μήνες.
Ενδεχομένως να εμφανιστεί πόνος και οίδημα κατά τις πρώτες εβδομάδες, τα οποία μπορούν να ανακουφιστούν με παγοθεραπεία. Επιπροσθέτως, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει παυσίπονα, εάν χρειάζεται. Τα οπιοειδή μπορούν να προσφέρουν εξαιρετική ανακούφιση από τον πόνο, ωστόσο, περιέχουν εθιστικές ουσίες και θα πρέπει να γίνει χρήση τους μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
Πολλοί ασθενείς επιλέγουν να κοιμούνται με την πλάτη πιο ψηλά, δηλαδή σε καθιστή θέση, τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση για να νιώσουν μεγαλύτερη ανακούφιση.
Λίγες μέρες μετά την επέμβαση, θα πρέπει να αντικατασταθεί ο μεγάλος επίδεσμος με απλά επιθέματα. Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο αμέσως με την βοήθεια αδιάβροχων επιθεμάτων.
Η επανένταξη στην καθημερινότητα μετά την Αρθροσκόπηση Ώμου

Σε γενικές γραμμές, ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην εργασία και στην ελαφριά δραστηριότητα σε λίγες μέρες. Πιθανότατα θα είναι σε θέση να οδηγεί ξανά σε μία έως τρεις εβδομάδες και να μπορεί να εμπλακεί σε πιο έντονη δραστηριότητα λίγες εβδομάδες μετά.
Παρ’ όλα αυτά, η ανάρρωση όλων δεν είναι ίδια. Η κατάσταση κάποιου ασθενούς μπορεί να απαιτήσει μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης και αποκατάστασης από κάποιον άλλον.
Εάν έχετε συμπτώματα πόνου στις αρθρώσεις του ώμου, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό ιατρό ώστε να εξετασθείτε και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα η όποια κατάσταση προκαλεί τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα.
Επιπλέον πηγές: