fbpx
Αρθροσκόπηση ώμου

Αρθροσκόπηση Ώμου: Η διαδικασία και τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής

Για να κατανοήσουμε την Αρθροσκόπηση ώμου, θα εξετάσουμε αρχικά την λέξη αρθροσκόπηση. Η λέξη αρθροσκόπηση προέρχεται από δύο ελληνικές λέξεις, «άρθρο» (άρθρωση) και «σκοπείν» (κοιτάζω). Ο όρος κυριολεκτικά σημαίνει «κοιτάζω μέσα στην άρθρωση» και περιγράφει την διαδικασία που πραγματοποιείται για την αρθροσκόπηση ώμου.

Τι είναι όμως η αρθροσκόπηση ώμου;

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, που εφαρμόζεται για τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων των αρθρώσεων.  Ο χειρουργός εισάγει μια κάμερα που συνδέεται με μια οθόνη παρακολούθησης και καταγραφής, μέσω μιας μικρής τομής περίπου στο μέγεθος μιας κουμπότρυπας (0,5 εκατοστά).

Η εικόνα από το εσωτερικό της άρθρωσης μεταδίδεται στη συνδεδεμένη οθόνη και ο χειρουργός παρατηρεί την άρθρωση χωρίς να χρειαστεί να κάνει μεγάλη τομή. Οι χειρουργοί μπορούν να επιδιορθώσουν ορισμένους τύπους βλάβης των αρθρώσεων κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, με χειρουργικά εργαλεία, λεπτά σαν μολύβι, που εισάγονται μέσω πρόσθετων μικρών τομών.

Η αρθροσκόπηση ώμου άρχισε τη δεκαετία του 1970 και έχει κάνει τη διάγνωση, τη θεραπεία και την ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση ευκολότερη και ταχύτερη από ό,τι πριν την εμφάνισή της. Κάθε χρόνο σημειώνονται βελτιώσεις στην μέθοδο αρθροσκόπησης του ώμου, καθώς αναπτύσσονται συνεχώς νέα εργαλεία και τεχνικές.

Πότε συνιστάται η Αρθροσκόπηση Ώμου

Ίσως πολλοί από εσάς να αναρωτιέστε «πότε κάνουμε αρθροσκόπηση»;

Η αρθροσκόπηση στον ώμο γίνεται για να αντιμετωπιστούν παθήσεις και τραυματισμοί όπως:

·        Αρθρίτιδα

·        Αστάθεια – εξάρθρημα ώμου

·        Βλάβη Bankart

·        Βλάβη SLAP

·        Παγωμένος ώμος

·        Ρήξεις στροφικού πετάλου – υπερακανθίου

·        Συνδρομο υπακρωμιακής προστριβής

·        Τενοντίτιδα δικεφάλου

·        Χόνδρινες βλάβες

Λιγότερο συχνές επεμβάσεις είναι η απελευθέρωση του υπερπλάτιου νεύρου, η οστεοσύνθεση καταγμάτων και η εκτομή κύστης, που μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν αρθροσκοπικά. Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η αρθροπλαστική ώμου, εξακολουθούν να απαιτούν ανοιχτή χειρουργική επέμβαση με πιο εκτεταμένες τομές.

Τα οφέλη της Αρθροσκόπησης Ώμου

Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης, σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική, περιλαμβάνουν:

·        Μικρότερες τομές

·        Ελάχιστος τραυματισμός των μαλακών ιστών

·        Μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος

·        Ταχύτερος χρόνος αποκατάστασης και αποθεραπείας 

·        Μικρότερος κίνδυνος μόλυνσης

·        Επιστροφή στο σπίτι την ίδια μέρα

·        Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γρηγορότερα

Η διαδικασία της Αρθροσκόπησης Ώμου

Αρθροσκόπηση ώμου διαδικασία

Προεγχειρητική Προετοιμασία για Αρθροσκόπηση Ώμου

Ο ασθενής τοποθετείται σε ημικαθιστή ή πλάγια θέση. Κάθε θέση έχει τα πλεονεκτήματά της και οι χειρουργοί επιλέγουν την κατάλληλη, ανάλογα με την επέμβαση που θέλουν να πραγματοποιήσουν.

Διαδικασία Επέμβασης για Αρθροσκόπηση Ώμου

Ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή, συνήθως περίπου στο μέγεθος μιας κουμπότρυπας, στον ώμο του ασθενούς και εισάγει την ειδική κάμερα (αρθροσκόπιο) στην άρθρωση μέσω αυτής της τομής.

Η κάμερα προβάλλει εικόνες του ώμου σε μια οθόνη, οι οποίες βοηθούν τον χειρουργό να εντοπίσει το το πρόβλημα.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός κάνει κάποιες ακόμα μικρές τομές στον ώμο του ασθενούς και εισάγει μικροσκοπικά εργαλεία. Μόλις η χειρουργική ομάδα ολοκληρώσει την αρθροσκόπηση, κλείνει τις τομές και τοποθετεί ράμματα, τα οποία καλύπτει με έναν μεγάλο, μαλακό επίδεσμο.

Μετεγχειρητικά από την Αρθροσκόπηση Ώμου

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για λίγες ώρες προτού λάβει το εξιτήριο. Στο διάστημα αυτό χορηγούνται παυσίπονα και αντιβιοτικά.

Το πρώτο βράδυ συνιστάται η παρουσία ενός δεύτερου ανθρώπου στο σπίτι, ώστε να παρακολουθεί την κατάσταση του χειρουργημένου ασθενούς.

Αν και η ανάρρωση από την αρθροσκόπηση είναι συχνά ταχύτερη από την ανάρρωση από την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, μπορεί να χρειαστούν από εβδομάδες έως μήνες για την πλήρη αποκατάσταση της άρθρωσης του ώμου.

Ενδεχομένως να παρουσιαστούν πόνος και οίδημα κατά τις πρώτες εβδομάδες, τα οποία μπορούν να ανακουφιστούν με παγοθεραπεία. Επιπροσθέτως, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει παυσίπονα, εάν χρειάζεται. Τα οπιοειδή μπορούν να προσφέρουν εξαιρετική ανακούφιση από τον πόνο, ωστόσο, περιέχουν εθιστικές ουσίες και θα πρέπει να γίνεται χρήση τους μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Για μεγαλύτερη ανακούφιση, πολλοί ασθενείς νιώθουν πιο άνετα να κοιμούνται με την πλάτη πιο ψηλά, δηλαδή σε καθιστή θέση, τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση.

Λίγες μέρες μετά την επέμβαση, θα πρέπει να αντικατασταθεί ο μεγάλος επίδεσμος με απλά επιθέματα. Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο αμέσως με την βοήθεια αδιάβροχων επιθεμάτων.

Η επανένταξη στην καθημερινότητα μετά την Αρθροσκόπηση Ώμου

Αρθροσκόπηση ώμου επανένταξη

Σε γενικές γραμμές, ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην εργασία και στην ελαφριά δραστηριότητα σε λίγες μέρες. Πιθανότατα θα είναι σε θέση να οδηγεί ξανά σε μία έως τρεις εβδομάδες και να μπορεί να εμπλακεί σε πιο έντονη δραστηριότητα λίγες εβδομάδες μετά.

Ωστόσο, η ανάρρωση όλων δεν είναι ίδια. Η κατάσταση κάποιου ασθενούς μπορεί να απαιτήσει μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης και αποκατάστασης από κάποιον άλλον.

Εάν έχετε συμπτώματα πόνου στις αρθρώσεις του ώμου, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό ιατρό ώστε να εξετασθείτε και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα η όποια κατάσταση προκαλεί τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα.


Αρθροσκόπηση Ώμου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Επιπλέον πηγές:

  1. Shoulder Arthroscopy – Orthoinfo
  2. Shoulder Arthroscopy – HSS

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.