fbpx
Image-Content-toll-constipation

Διαχείριση Δυσκοιλιότητας μετά από Χειρουργική Επέμβαση

H δυσκοιλιότητα μετά από μια χειρουργική επέμβαση είναι πολύ συχνή κατάσταση. Οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως στην αναισθησία που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, στα παυσίπονα που χορηγούνται μετεγχειρητικά αλλά και στο τι τρώτε ή πίνετε και πόσο. 

Τα οπιοειδή φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά για την αντιμετώπιση του πόνου μετεγχειρητικά και μια από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης της δυσκοιλιότητας. Μελέτες δείχνουν ότι το 40 – 95% των ασθενών που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα θα εμφανίσουν αυτή την παρενέργεια. Για να αποφύγουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, χρησιμοποιούμε εναλλακτικές φαρμακευτικές ουσίες, όπως παρακεταμόλη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ιβουπροφαίνη),  αναισθητικά και νευροληπτικά φάρμακα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο μετεγχειρητικός πόνος και να μειωθεί στο ελάχιστο η κατανάλωση οπιοειδών και οι παρενέργειές τους. 

Τι πρέπει να κάνετε πριν από τη χειρουργική επέμβαση 

Εάν έχετε ανησυχία πριν από την εγχείρησή σας σχετικά με τη δυσκοιλιότητα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ενημερώσετε το χειρουργό σας ή την ιατρική ομάδα που σας παρακολουθεί. Μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι: 

  • Εάν πάσχετε από χρόνια δυσκοιλιότητα και έχετε ένα ειδικό φάρμακο που χρησιμοποιείτε, ενημερώστε το γιατρό σας ή τους νοσηλευτές πριν από τη χειρουργική επέμβαση, έτσι ώστε να το σημειώσει. 
  • Εάν έχετε συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με την αναισθησία καλό είναι να τις συζητήσετε με τον αναισθησιολόγο πριν από τη χειρουργική επέμβαση. 

Τι πρέπει να κάνετε μετά τη χειρουργική επέμβαση 

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, καλό είναι να συζητήσετε με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τα φάρμακα που πρέπει να παίρνετε όταν γυρίσετε στο σπίτι σας. Θα σας εξηγήσουν με λεπτομέρεια πώς να διαχειριστείτε τη δυσκοιλιότητα στο σπίτι. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε, πριν πάτε στο σπίτι, ότι γνωρίζετε πώς να πάρετε σωστά τα φάρμακά σας για να αποφύγετε αυτή τη παρενέργεια. 

Στο σπίτι, υπάρχουν μερικοί γενικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για να αποφύγετε ή να διαχειριστείτε με επιτυχία το πρόβλημα: 

  • Μην παίρνετε συμπληρώματα φυτικών ινών. Ενώ είναι αλήθεια ότι έχοντας αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή σας αυτό βοηθά στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του εντέρου, ωστόσο τα συμπληρώματα ινών μετά από χειρουργική επέμβαση μπορεί να κάνουν τη δυσκοιλιότητα χειρότερη αν δεν πίνετε αρκετό νερό. 
  • Ξεκινήστε σταδιακά με ήπια καθαρτικά και στη συνέχεια προχωρήστε στη χρήση πρόσθετων φαρμάκων. Μια καλή επιλογή είναι ο συνδυασμός ενός μαλακτικού κοπράνων και ενός απαλού καθαρτικού φυτικής προέλευσης που περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται σένα, τα οποία προέρχονται από τα φύλλα του αντίστοιχου δέντρου.  
  • Λάβετε υπόψη ότι τα καθαρτικά λειτουργούν διαφορετικά στον καθένα και τα αποτελέσματα κάθε καθαρτικού ποικίλλουν μεταξύ των ασθενών. 

Το φούσκωμα στην κοιλιά μετά από χειρουργική επέμβαση είναι αρκετά συνηθισμένο και θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα παγιδευμένου αέρα ή υγρών. Τα υγρά θα απομακρυνθούν από το σώμα σας μέσα σε λίγες ημέρες και ο παγιδευμένος αέρας θα υποχωρήσει γρηγορότερα όταν κινήστε. Τέλος, η χρήση της σιμεθικόνης συνήθως είναι βοηθητική. 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.