Τι είναι η εξάρθρωση ώμου:
Ο ώμος αποτελεί μία από τις πολυπλοκότερες αρθρώσεις στο σώμα μας ανατομικά, καθώς απαρτίζεται από 3 οστά και τις επιμέρους αρθρώσεις. Η σύνθετη ανατομική δομή σε συνδυασμό με τα νεύρα και τους μύες της περιοχής, προσδίδουν στον ώμο μεγάλο εύρος κίνησης, καθιστώντας τον την πιο ευκίνητη άρθρωση τους σώματος μας. Πιο συγκεκριμένα, η άρθρωση του ώμου μπορεί να πραγματοποιήσει κινήσεις που γίνονται γύρω από τρεις βασικούς άξονες:
- τον οβελιαίο, κάνοντας κάμψη και έκταση του άκρου,
- τον εγκαρσιο, κάνοντας έξω και έσω στροφή του άκρου
- τον μετωπιαίο, κάνοντας απαγωγή και προσαγωγή του άκρου.
Λόγω της πολύπλοκης ανατομίας του, αλλά και των πολλαπλών δομών που τον συνθέτουν, ο ώμος είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε τραυματισμούς. Ένας από αυτούς, είναι και το εξάρθρημα ώμου. Το εξάρθρημα του ώμου συνήθως προκαλείται από κάποια κάκωση με αποτέλεσμα η κεφαλή του βραχιόνιου οστού να απομακρύνεται από το οστό της ωμογλήνης που είναι μέρος της ωμοπλάτης. Λόγο των πολλών κατευθύνσεων που κινείται η άρθρωση του ώμου, το εξάρθρημα του ώμου διακρίνεται σε πρόσθιο και σε οπίσθιο, ανάλογα με την θέση της κεφαλής του βραχιονίου.
Ποιές είναι οι πιθανές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν εξάρθρωση ώμου:
Η εξάρθρωση του ώμου αφορά ανθρώπους που ανήκουν σε ένα μεγάλο ηλικιακό φάσμα. Από εφήβους, νέους μέχρι και ανθρώπους που διανύουν πιο ώριμες ηλικίες, όλοι είναι επιρρεπείς στην εξάρθρωση του ώμου. Ιδιαίτερα επιρρεπείς είναι οι αθλητές, ειδικά αυτοί που ασχολούνται με αθλήματα επαφής και ρίψεων.
Οι συνήθεις αιτίες που οδηγούν σε εξάρθρημα ώμου είναι:
- Οι πτώσεις που μπορεί να προκληθούν μετά από απροσεξία, όπως κατά την άνοδο ή κάθοδο σκάλας, και που μπορεί να οδηγήσουν σε βίαιη προσγείωση.
- Οι τραυματισμοί κατά την διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας. ιδιαίτερα σε αθλήματα ρίψεων και επαφής.
- Τέλος από τραυματισμούς που οφείλονται σε τυχαία γεγονότα,όπως η εμπλοκή σε ένα τροχαίο.
Μέτρα Πρόληψης για την αποφυγή εξάρθρωσης του ώμου:
Είτε έχετε υποστεί εξάρθρωση ώμου και θέλετε να αποφύγετε τις μελλοντικές υποτροπές, είτε θέλετε να λάβετε μέτρα αποτροπής προκειμένου να μην βρεθείτε σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, τα παρακάτω μέτρα πρόληψης θα σας φανούν χρήσιμα:
- Να γυμνάζεστε συστηματικά για να αυξήσετε και να διατηρήσετε το εύρος κίνησης της άρθρωσης, την δύναμης της αλλά και την σταθερότητά της.
- Να μάθετε και να εκτελείτε σωστά την τεχνική των ασκήσεων, κατά την διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων.
- Να χρησιμοποιείτε προστατευτικό εξοπλισμό, ιδιαίτερα αν είστε αθλητές.
- Να προσπαθείτε να αποφύγετε ή να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις καθημερινές δραστηριότητες σας που μπορεί να έχουν ως επακόλουθο βίαιες πτώσεις.
Ποιά είναι τα συμπτώματα και οι επιπλοκές της εξάρθρωσης του ώμου:
Τα κύρια συμπτώματα της εξάρθρωσης ώμου είναι ο έντονος πόνος και η αίσθηση πως ο ώμος μας έχει βγει από την θέση του. Πιο συγκεκριμένα, η κλινική εικόνα και τα συμπτώματα του εξαρθρημένου του ώμου είναι:
- έντονος πόνος,
- παρουσία οιδήματος ή μώλωπες,
- παραμόρφωση του ώμου,
- αστάθεια,
- αδυναμία κίνησης της άρθρωσης,
- μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα κόντα στον αυχένα ή και σε όλο το άκρο.
Επιπλέον, οι επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν μετά από ένα τραυματισμό που ως αποτέλεσμα έχει την εξάρθρωση του ώμου είναι:
- η ρήξη των τενόντων και των συνδέσμων που στηρίζουν την άρθρωση του ώμου,
- η βλάβη νεύρων ή αγγείων μέσα και γύρω από την άρθρωση του ώμου,
- η μεγάλη συχνότητα υποτροπών και επανεμφάνισης εξαρθρημάτων ώμου.
Πώς γίνεται η διάγνωση και ποιά είναι η θεραπεία για την εξάρθρωση του ώμου:
Σε περίπτωση που μετά από έναν τραυματισμό στον ώμο παρατηρήσετε αδυναμία και δυσκολία στην κίνηση του άκρου σας, στη μορφολογία της άρθρωσης του ώμου και πόνο που πιθανόν να χειροτερεύει, είναι μονόδρομος η επίσκεψη σε ένα χειρουργό ορθοπαιδικό. Η αστάθεια του ώμου καθώς και ο έντονος πόνος είναι 2 βασικά συμπτώματα που θα σας οδηγήσουν σε αυτόν. Γι’ αυτό ο γιατρός σας, θα εξετάσει προσεκτικά την περιοχή της ωμικής ζώνης, θα σας ζητήσει πληροφορίες για το πως επήλθε ο τραυματισμός και αν έχετε υποστεί εξαρθρώσεις στο παρελθόν. Η ακτινογραφία και η μαγνητική τομογραφία, είναι εξετάσεις που θα σας ζητηθούν, ώστε ο χειρουργός ορθοπαιδικός να έχει την καλύτερη δυνατή εικόνα.
Συντηρητική θεραπεία για την εξάρθρωση του ώμου
Αφού βεβαιωθεί για το εξάρθρημα ώμου, ο χειρουργός ορθοπαιδικός σας, στη συνέχεια θα επιχειρήσει ανάταξη της άρθρωσης, δηλαδή την τοποθέτηση της κεφαλής του βραχίονα στην σωστή θέση της άρθρωσης. Η ακινητοποίηση της άρθρωσης του ώμου πιθανά και με τη χρήση κάποιου νάρθηκα, η ξεκούραση και η παγοθεραπεία 3 με 4 φορές την ημέρα, είναι μέρος του σχήματος της συντηρητικής θεραπείας την οποία αρχικά θα σας συστήσει ο γιατρός σας. Εφόσον παρατηρηθεί μείωση του οιδήματος και του πόνου, θα μπορέσει στην συνέχεια να σας προτείνει ένα ασκησιολόγιο, με γνώμονα την ενίσχυση και ενδυνάμωση των μυών στην περιοχή της ωμικής ζώνης, για αποφυγή μελλοντικών εξαρθρώσεων.
Χειρουργική αντιμετώπιση του εξαρθρήματος του ώμου
Αν η συντηρητική θεραπεία δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και οι εξαρθρώσεις του ώμου είναι πρόβλημα που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής, ο χειρουργός ορθοπαιδικός θα σας συστήσει την χειρουργική επέμβαση. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσει την αποκατάσταση των ανατομικών στοιχείων της άρθρωσης του ώμου, όπως π.χ των συνδέσμων και των τενόντων, που συγκρατούν την άρθρωση στην σωστή θέση της. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί εξ’ αρχής αποτελεσματικά ο τραυματισμός ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές εξαρθρώσεις του ώμου, που μπορεί να οδηγήσουν σε οστικές βλάβες τόσο στην κεφαλή του βραχιονίου οστού, όσο και την ωμογλήνη. Η παρουσία οστικών βλαβών, που προκύπτουν μετά από επανειλημμένες υποτροπές εξαρθρήματος, αντιμετωπίζονται αποκλειστικά χειρουργικά με ειδικές χειρουργικές επεμβάσεις υψηλής πολυπλοκότητας (επέμβαση Latarjet ή remplissage κ.α.) που απαιτούν παρατεταμένο χρόνο αποκατάστασης.
Αν υποφέρετε από συχνές εξαρθρώσεις της άρθρωσης του ώμου μην το αναβάλλετε άλλο. Κλείστε τώρα ένα ραντεβού με έναν χειρουργό ορθοπαιδικό, ώστε να βρείτε μαζί την κατάλληλη θεραπεία που ταιριάζει στην περίπτωση σας και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.