fbpx
episkepsi sto giatro

Επίσκεψη στο γιατρό: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρει ο ασθενής για να είναι αποτελεσματική

Η επίσκεψη στον ορθοπαιδικό χειρουργό είναι μια σημαντική συνάντηση, καθώς γίνεται για να απαλλαγείτε από το πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί. Εκτός από την επιλογή του γιατρού, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να κάνετε από την πλευρά σας ώστε η συγκεκριμένη συνάντηση να είναι αποτελεσματική. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν πως οι ασθενείς που συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα τους, μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Εμείς, συλλέξαμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε πριν, κατά την διάρκεια, αλλά και μετά το πέρας της συνάντησης, ώστε να αξιοποιείτε στο έπακρο κάθε επίσκεψη σας στο ιατρείο.

Προετοιμασία για την επίσκεψη στο γιατρό

Μάθετε τα βασικά για το ιατρείο.

Πού βρίσκεται το ιατρείο; Τι ώρα είναι το ραντεβού σας και κατ’ επέκταση τι ώρα θα πρέπει να είστε εκεί; Αν πρόκειται να μετακινηθείτε με το αυτοκίνητο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη και το πόσο εύκολο είναι το παρκάρισμα στην περιοχή. Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας τον ΑΜΚΑ σας.

Συγκεντρώστε τα ιατρικά αρχεία σας.

Πριν την επίσκεψη στο γιατρό, είναι σημαντικό να έχετε συγκεντρώσει όλα τα παλιά αρχεία σας που σχετίζονται με το πρόβλημα σας και να τα πάρετε μαζί σας στην επίσκεψη. Πιο συγκεκριμένα, τα αρχεία μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Σχετικά ιατρικά έγγραφα-γνωματεύσεις από άλλους γιατρούς 
  • Αποτελέσματα και αντίγραφα ακτινογραφιών ή/και άλλων απεικονιστικών εξετάσεων, οι οποίες σχετίζονται με το πρόβλημα ή με την περιοχή εμφάνισης του προβλήματος
  • Αποτελέσματα από τυχόν εργαστηριακές εξετάσεις που έχετε πραγματοποιήσει στο παρελθόν και που σχετίζονται με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να επισημάνουμε πως όλα τα παραπάνω θα συμβάλλουν σημαντικά, δίνοντας στον γιατρό μια καλύτερη εικόνα για το πρόβλημα σας. Επομένως, δεν θα πρέπει να τα παραλείψετε.

Κάντε γραπτές λίστες.

Όσες περισσότερες πληροφορίες δώσετε στον θεράποντα χειρουργό ορθοπαιδικό για εσάς, την κατάσταση σας και την υγεία σας συνολικότερα, τόσο αποτελεσματικότερο πλάνο αντιμετώπισης θα μπορέσετε να χτίσετε μαζί. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να συγκεντρώσετε όλες τις σημαντικές πληροφορίες για την υγεία σας, κάνοντας γραπτές λίστες ώστε να μην παραλείψετε τίποτα. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να δημιουργήσετε γραπτές λίστες που να περιλαμβάνουν όλα τα παρακάτω:

  1. Όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε τακτικά, συμπεριλαμβανομένων όλων των βοτάνων, των συμπληρωμάτων βιταμινών και των φαρμάκων που παίρνετε χωρίς ιατρική συνταγή.
  2. Το ιατρικό σας ιστορικό, όπως προηγούμενες θεραπείες για προβλήματα πχ καρδιάς,  θυρεοειδούς κτλ.
  3. Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, ακόμη και αυτές που δεν σχετίζονται με το τρέχον πρόβλημά σας.
  4. Όλες οι αλλεργίες (εξάνθημα, κνίδωση, πρήξιμο) ή απροσδόκητες αντιδράσεις (ναυτία, υπνηλία) στα φάρμακα.
  5. Οποιαδήποτε ιατρικά προβλήματα υπάρχουν στην οικογένειά σας, δηλαδή το οικογενειακό ιστορικό σας.
  6. Οι ανησυχίες σας σχετικά με την κατάστασή σας (πόνος, απώλεια κινητικότητας ή λειτουργικότητας).
  7. Άλλες ερωτήσεις σχετικά με το πρόβλημά σας.

Φέρτε κάποιο μέλος της οικογένειας ή ένα φίλο

Λόγω των συμπτωμάτων της κατάστασης σας, του φόβου και της αγωνίας, είναι πολύ πιθανό να ξεχάσετε να κάνετε κάποια ερώτηση ή να μην θυμάστε κάτι που θα σας αναφέρει ο γιατρός στην συνάντηση σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας σας να σας συνοδεύσε, ώστει να σας βοηθήσει να κάνετε όλες τις ερωτήσεις και να θυμάστε όλες τις πληροφορίες που θα λάβετε από τον γιατρό κατά την διάρκεια της συνάντησης σας. Σε περίπτωση που χρειάζεστε μεταφραστή, βεβαιωθείτε ότι μπορεί να έρθει μαζί σας κάποιος ενήλικος που γνωρίζει καλά την γλώσσα επικοινωνίας με τον γιατρό και θα βεβαιωθεί πως δεν θα υπάρξει καμία παρερμηνεία.

Ντυθείτε κατάλληλα

Για την κλινική εξέταση της σπονδυλικής στήλης και για πολλά προβλήματα που αφορούν τα χέρια και τα πόδια, μπορεί να σας ζητηθεί να βγάλετε τα ρούχα σας. Επιλέξτε λοιπόν να φορέσετε φαρδιά και άνετα ρούχα, τα οποία θα σας προσφέρουν την απαραίτητη άνεση δεδομένης της κατάστασης σας αλλά και θα βγαίνουν και να μπαίνουν εύκολα, διευκολύνοντας την εξέταση.

Κατά την επίσκεψη στον γιατρό σας

Φτάστε νωρίς

Προβλέψτε ότι μπορεί να χρειαστείτε χρόνο για να συμπληρώσετε τυχόν απαιτούμενα έντυπα ή ερωτηματολόγια πριν από τη συνάντηση με τον γιατρό σας. Επομένως, διασφαλίστε ότι θα είστε στο ιατρείο τουλάχιστον 10-15 λεπτά νωρίτερα από το ραντεβού σας.

Να είστε ειλικρινείς

Μοιραστείτε όλη την κατάσταση σας και μην αποκρύπτετε πληροφορίες που θεωρείτε ότι μπορεί να είναι ασήμαντες ή “άβολες”. Είναι σημαντικό η σχέση του ασθενή με τον θεράποντα ιατρό να βασίζεται στην πλήρη ειλικρίνεια και από τις 2 πλευρές, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα. 

Μείνετε στο θέμα

Μπορεί να είναι διασκεδαστικό να μοιραστείτε νέα για την δουλεία σας, τα παιδιά σας ή άλλες προσωπικές εμπειρίες. Η “ψιλοκουβέντα” μπορεί να είναι καλή για να σπάσει ο πάγος στην αρχή, αλλά δεν θα πρέπει να παραμείνει για περισσότερα από 1-2 λεπτά. Να είστε σύντομοι για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας με τον γιατρό, μιλώντας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Κρατήστε σημειώσεις και κάντε ερωτήσεις

Κρατήστε σημειώσεις για όσα σας λέει ο γιατρός και κάντε ερωτήσεις αν δεν καταλαβαίνετε έναν ιατρικό όρο, τις συστάσεις του γιατρού ή τις οδηγίες για τη λήψη φαρμάκων. Να θυμάστε πως καμία ερώτηση δεν είναι “χαζή” και πως όταν θα φύγετε από την συνάντηση σας θα πρέπει να έχετε κατανοήσει όσα σας είπε ο γιατρός και να μην έχετε απορίες. Χωρίς τις ερωτήσεις, αυτό δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί.

Ρωτήστε τι να περιμένετε από τη θεραπεία σας

Κατανοήστε πλήρως το θεραπευτικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε. Μάθετε τι επιπτώσεις θα έχει στις καθημερινές σας δραστηριότητες και τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε περαιτέρω επιβάρυνση της κατάστασης. Σε περίπτωση που επιλέξετε την χειρουργική αντιμετώπιση, ρωτήστε για όλο το προεγχειρητικό και μετεγχειρητικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε, καθώς και την διαδικασία της επέμβασης.

Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες για να τις πάρετε μαζί σας

Ζητήστε από το γιατρό σας έντυπα που μπορείτε να διαβάσετε εσείς και τα μέλη της οικογένειάς σας στο σπίτι. Σημειώστε τις ιστοσελίδες που μπορεί να σας παραπέμψει για περισσότερες πληροφορίες και όχι μόνο τον τίτλο της πάθησης και της επέμβασης, καθώς είναι σημαντικό όσα διαβάσετε να είναι από έγκυρες πηγές.

Μετά την επίσκεψη σας στο γιατρό

Ανατρέξτε στο υλικό που σας έδωσε ο γιατρός σας.

Ανατρέξτε στις σημειώσεις σας και στο υλικό που σας έδωσε ο θεράποντας χειρουργός ορθοπαιδικός σας και μοιραστείτε το με την οικογένεια σας. Εάν δεν μπορείτε να θυμηθείτε κάτι ή εάν δεν καταλαβαίνετε τις σημειώσεις σας, καλέστε το ιατρείο και μιλήστε με ένα μέλος της ιατρικής ομάδας.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Πάρτε ολόκληρη τη φαρμακευτική αγωγή και βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε κατά γράμμα όλες τις οδηγίες που σας έδωσε ο γιατρός, ακόμη και για τη δίαιτα ή τη ρουτίνα της άσκησης σας. Να θυμάστε ότι εσείς με αυτές τις επιλογές σας μπορείτε να επηρεάσετε σημαντικά το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Ενημερώστε το γιατρό σας.

Ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας για τα αποτελέσματα των εξετάσεων, τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις στη φαρμακευτική αγωγή ή για τυχόν επιπλοκές ή επιδείνωση της κατάστασής σας. Στην θεραπευτική αντιμετώπιση είμαστε ομάδα και η σωστή επικοινωνία είναι κλειδί για την επιτυχία της.

Η επίσκεψη στο γιατρό είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της δυσχερής κατάστασης που αντιμετωπίζετε και την βελτίωση της ποιότητας ζωής σας. Ακολουθήστε τις συμβουλές που προαναφέραμε ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από αυτήν την επίσκεψη και να οδηγηθείτε γρηγορότερα στην ίαση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.