Τα γάγγλια ή γαγγλιακές κύστεις είναι η πιο συχνή μορφή καλοήθους ογκιδίου στον καρπό και το χέρι (εικ. 1). Πρόκειται για κύστεις που περιέχουν υγρό (εικ. 2) και εμφανίζονται δίπλα στις αρθρώσεις ή στους τένοντες. Συνήθως το πρόβλημα είναι μόνο κοσμητικό και σπάνια υπάρχουν συμπτώματα, λόγω πίεσης παρακείμενων ανατομικών δομών π.χ. νεύρων και αγγείων (εικ. 3), όπως πόνος ή αδυναμία και παράλυση του άκρου. Συνήθως το γάγγλιο εξορμάται από μια άρθρωση ή από ένα τένοντα. Σπανιότερα εντοπίζονται μέσα στα οστά (ενδοστικά γάγγλια), όπως στα οστά του καρπού. Ακόμα σπανιότερα εμφανίζονται μέσα σε νεύρα (εικ. 4) και λέγονται ενδονευρικά γάγγλια.
Τα γάγγλια τα συναντάμε πιο συχνά στο άνω άκρο και κυρίως:
Η αιτία αυτών των κύστεων είναι άγνωστη. Συνήθως ενοχοποιούνται χρόνιες φλεγμονές και ερεθισμοί των αρθρώσεων ή των τενόντων, Ενίοτε μπορεί να οφείλονται σε μηχανική υπερφόρτωση των αρθρώσεων που οδηγεί σε αύξηση της ενδαρθρικής πίεσης . Γάγγλια εμφανίζονται σε ασθενείς όλων των ηλικιών.
Η διάγνωση είναι κλινική και βασίζεται συνήθως στη θέση της κύστης και στην εμφάνισή της. Ενίοτε οι ακτινογραφίες μπορεί να αναδείξουν προβλήματα σε γειτονικές αρθρώσεις. Οι γαγγλιακές κύστεις είναι συνήθως ωοειδείς ή στρογγυλές και μπορεί να είναι μαλακές ή σκληρές. Τα γάγγλια στη βάση του δακτύλου στην πλευρά της παλάμης είναι συνήθως μικρά σκληρά οζίδια μεγέθους μπιζελιού που πονάνε όταν τα πιάνετε (εικ. 10). Οι κύστεις στην άκρη του δακτύλου συχνά οφείλονται σε οστεόφυτα από οστεοαρθρίτιδα και προκαλούν βλάβες στο υπερκείμενο δέρμα που μπορεί να γίνει λεπτό ενώ μπορεί να εμφανιστεί και παραμόρφωση στο νύχι ακριβώς πέρα από την κύστη (εικ. 8). Μερικές φορές για την επιβεβαίωση της διάγνωσης μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία (εικ. 11).
Η θεραπεία μπορεί συχνά να είναι η απλή παρακολούθηση. Σε πολλές περιπτώσεις οι κύστεις είναι ανώδυνες και το πρόβλημα είναι μόνο αισθητικό. Εάν η κύστη γίνει επώδυνη, μεγαλώσει απότομα και αρκετά ή περιορίζει την κίνηση της άρθρωσης του καρπού και τις συνήθεις δραστηριότητες τότε ενδείκνυται η χειρουργική αφαίρεση του γαγγλίου. Η παρακέντηση του γαγγλίου και η αναρρόφηση του υγρού από την κύστη μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο ,αλλά η υποτροπή της κύστης είναι συχνή.
Χειρουργική Θεραπεία
Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση της κύστης μαζί με ένα τμήμα της κάψας των αρθρώσεων ή του ελύτρου του τένοντα. Η χειρουργική θεραπεία είναι γενικά επιτυχής και το ποσοστό υποτροπής είναι πολύ μικρό όταν εκτελείται από χειρουργό χεριού με εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. Η μη προσεκτική αφαίρεση της ρίζας του γαγγλίου είναι η κύρια αιτία υποτροπής και παρατηρείται συχνά όταν οι επεμβάσεις αυτές γίνονται από χειρουργό που δεν έχει εκπαίδευση στη χειρουργική χεριού (εικ. 12-15).
Η αρθροσκοπική εκτομή των ραχιαίων γαγγλίων του καρπού πλεονεκτεί έναντι της ανοικτής εκτομής διότι έχει καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα, οδηγεί σε μικρότερη μετεγχειρητική ουλή και έχει ταχύτερη αποθεραπεία, ενώ τα ποσοστά υποτροπής είναι χαμηλά και συγκρίσιμα με αυτά της ανοικτής μεθόδου. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα εκτίμησης του σκαφομηνοειδούς συνδέσμου που πολλές φορές συμμετέχει στη δημιουργία των ραχιαίων γαγγλίων. Ο Δρ. Βενουζίου εφαρμόζει την αρθροσκοπική τεχνική με σκοπό την ταχύτερη αποκατάσταση και το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα (εικ.5 και 16).
Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 9, Θεσσαλονίκη 54640
Τηλ: 2310846666
Κιν: 6945298190
Κλινική Άγιος Λουκάς
Πανόραμα Θεσσαλονίκης, 55236
Τηλ: 2310380000
Τηλ: 2310380040