fbpx
Gamer's-Thumb---Ο-τραυματισμός-του-αντίχειρα-που-σχετίζεται-με-το-gaming-1

Gamer’s Thumb: Ο τραυματισμός του αντίχειρα που σχετίζεται με το gaming

Ο πόνος στα χέρια είναι ένα κοινό σύμπτωμα όσων ασχολούνται με τα παιχνίδια στον υπολογιστή, στο κινητό ή σε κονσόλες.

Σύμφωνα με μια μελέτη στο British Journal of Medicine, περισσότεροι από το ένα τρίτο των παικτών ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναφέρουν ότι νιώθουν πόνο στον καρπό ή/και στα χέρια.

Αυτοί οι τραυματισμοί, που περιλαμβάνουν κυρίως την τενοντίτιδα, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και την τενοντοελυτρίτιδα de Quervain, οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις στο χέρι, τον καρπό και τα δάχτυλα.

Ο αντίχειρας του παίκτη (Gamer’s Thumb) αναφέρεται στην οντότητα της επώδυνης κατάστασης που προκύπτει από την υπέρχρηση του αντίχειρα.

Τι είναι ο αντίχειρας του παίκτη (Gamer’s Thumb) και ποιά τα συμπτώματά του;

Ο αντίχειρας του παίκτη είναι επιστημονικά γνωστός ως τενοντοελυτρίτιδα de Quervain, αλλά κατά καιρούς “δανείζεται” και άλλα προσωνύμια όπως Nintendo Thumb, Playstation Thumb και Nintendonitis. Αυτός ο τραυματισμός προκύπτει από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του αντίχειρα, που προκαλεί φλεγμονή και ερεθισμό των τενόντων, των αρθρώσεων και της γύρω περιοχής.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

•       Μεγάλη ευαισθησία στην περιοχή

•       Δυσκολία στο κράτημα αντικειμένων

•       Πόνο ή/και πρήξιμο στη βάση του αντίχειρα

•       Πόνος κατά τη στροφή, την κάμψη του καρπού ή το δραγμό (γροθιά)

Πως αντιμετωπίζεται ο αντίχειρας του παίκτη (Gamer’s Thumb);

Ο στόχος της θεραπείας του τραυματισμού του αντίχειρα είναι η ανακούφιση από τον πόνο, που προκαλείται από τον ερεθισμό και το πρήξιμο στο σημείο.

Η μη χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει:

•       Νάρθηκα. Οι νάρθηκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπαυση του αντίχειρα και του καρπού.

•       Αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να ληφθούν από το στόμα ή σε ενέσιμη μορφή και βοηθούν τόσο στη μείωση του οιδήματος όσο και στην ανακούφιση του πόνου.

•       Αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο, ώστε να καταφέρουν τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.

•       Κορτικοστεροειδή. Η ένεση κορτικοστεροειδών στο έλυτρο του τένοντα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος, της φλεγμονής και του πόνου.

Αν η συντηρητική θεραπεία δεν έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα και έχει συμβεί χόνδρινη μεταπλασία του ελύτρου, τότε η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική.

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να γίνει η διάνοιξη του ελύτρου, ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για τους ερεθισμένους τένοντες.

Μπορεί να προληφθεί ο αντίχειρας του παίκτη (Gamer’s Thumb);

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποτρέψετε αυτή την κατάσταση. Παρακάτω αναφέρονται οι 3 βασικότεροι:

•       Παίξτε για μικρότερα χρονικά διαστήματα. Αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για τους περισσότερους παίκτες αλλά είναι επίσης βέβαιο ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού.

•       Κάντε συχνά διαλείμματα. Δώστε χρόνο στους αντίχειρές σας να ξεκουραστούν. Μερικοί παίκτες παίζουν για ώρες χωρίς να κάνουν διάλειμμα, κάτι που προκαλεί μεγάλη καταπόνηση στους αντίχειρες.

•       Κάντε διατάσεις πριν από το παιχνίδι, αλλά και στα διαλείμματα. Κρατήστε το χέρι σας σαν να θέλετε να σφίξετε το χέρι κάποιου. Με το άλλο σας χέρι, λυγίστε τον αντίχειρα προς τα πίσω (προς τον καρπό σας). Κρατήστε αυτή τη στάση για 30 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε 10 φορές.

Υπάρχουν ασκήσεις που βοηθούν στην ανακούφιση από τον αντίχειρα του παίκτη (Gamer’s Thumb);

Η άσκηση είναι η καλύτερη θεραπεία για τραυματισμούς όπως ο αντίχειρας του παίκτη, όλα τα υπόλοιπα μέτρα προσφέρουν μόνο προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο.

Οι καλύτερες ασκήσεις αντίχειρα για τους παίκτες είναι αυτές που χαλαρώνουν την άρθρωση και αυξάνουν τη συνολική κινητικότητά της. Η κινητικότητα αναφέρεται τόσο στη δύναμη όσο και στην ευελιξία του αντίχειρα.

Αυτού του είδους οι ασκήσεις περιλαμβάνουν το λύγισμα και το τέντωμα του αντίχειρα, όπως και το άνοιγμα και κλείσιμο της γροθιάς σας. Δείτε ένα σχετικό βίντεο εδώ.

Προσοχή! Σε περίπτωση έντονου πόνου ή συμπτωμάτων, συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας.

Υπάρχουν άλλοι τραυματισμοί που προκαλούνται από το παιχνίδι σε κονσόλα;

Το παιχνίδι σε κονσόλα δεν είναι ο μόνος τρόπος για να εμφανιστεί μια επώδυνη κατάσταση. Η επαναλαμβανόμενη χρήση smartphone και υπολογιστή, μπορούν επίσης να προκαλέσουν τενοντίτιδες στα δάκτυλα και τον καρπό.

Η χρήση των παραπάνω απαιτεί επαναλαμβανόμενες, επίπονες κινήσεις στα χέρια και τους καρπούς, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου υπέρχρησης (RSI).

Πιο συγκεκριμένα ως προς τα παιχνίδια, μερικές από τις πιο συνηθισμένους παθολογικές καταστάσεις είναι:

•       το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

•       ο εκτινασσόμενος δάκτυλος

•       η επικονδυλίτιδα

Η τενοντοελυτρίτιδα de Quervain ή αντίχειρας του παίκτη είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη και ενοχλητική κατάσταση για τους παίκτες και όσους ασχολούνται συστηματικά με το κινητό ή τον υπολογιστή τους. Ωστόσο, υπάρχουν ειδικές και κατάλληλες θεραπείες με εξαιρετικά αποτελέσματα. 

Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας, εστιάζοντας στην ανάπαυση, την άσκηση και τη φαρμακευτική αγωγή. Εάν ο πόνος επιμένει, τότε θα χρειαστεί να συζητήσετε τις πιθανές χειρουργικές επιλογές.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.