fbpx

Κακώσεις Εκτεινόντων Τενόντων​

Τι είναι οι κακώσεις εκτεινόντων τενόντων;​

Οι εκτείνοντες τένοντες των δακτύλων βρίσκονται στη ράχη του χεριού ακριβώς κάτω από το δέρμα. Βρίσκονται σε επαφή με τα υποκείμενα οστά και ο ρόλος τους είναι να τεντώνουν και να ισιώνουν τα δάκτυλα, τον αντίχειρα και τον καρπό (εικ. 1). Επειδή βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα μπορεί να τραυματιστούν μετά από μικρά κοψίματα στο χέρι. Ενίοτε, απότομες και βίαιες κινήσεις του χεριού μπορεί να οδηγήσουν σε αιφνίδια σύσπαση του τένοντα με αποτέλεσμα να αποσπάσει αυτός από το οστό. Οι κακώσεις αυτές αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα και σωστά εξαρχής μπορεί να αφήσουν μόνιμο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα να μην μπορεί να ισιώσει το δάκτυλο.

Συχνοί τραυματισμοί των εκτεινόντων ​

Συχνές Τραυματισμοί Τενόντων Extensor

  • Η σφυροδακτυλία αναφέρεται στην κάκωση του τελικού τμήματος των εκτεινόντων  τενόντων τενόντων (εικ. 2).   Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ο εκτείνοντας σχιστεί η αποσπαστεί από την τελική φάλαγγα του δακτύλου.  Ο τραυματισμός αυτός οδηγεί σε πτώση της τελικής φάλαγγας και σε αδυναμία έκτασης αυτής.   Η κάκωση αυτή είναι συνηθισμένη όταν μία μπάλα ή άλλο βαρύ αντικείμενο χτυπήσει την άκρη του δακτύλου ή του αντίχειρα με μεγάλη βία.   Είναι συχνή κάκωση στο μπάσκετ. 
  • Η παραμόρφωση δίκην κομβιοδόχης (boutonniere) περιγράφει την κατάσταση που εμφανίζεται στη μεσαία άρθρωση ενός δακτύλου όταν ο εκτείνων τένοντας σχιστεί η αποσπαστεί από τη μεσαία φάλαγγα (εικ. 3). Στην περίπτωση αυτή η μεσαία άρθρωση παραμένει συνεχώς λυγισμένη και δεν είναι σε θέση να ισιώσει.

Θεραπευτική αντιμετώπιση​

Κλειστές κακώσεις που προκαλούνται από τραυματισμούς σε αθλητικές δραστηριότητες αντιμετωπίζονται αρχικά με νάρθηκες. Οι νάρθηκες κρατούν το δάχτυλο σε τέτοια θέση ώστε ο τένοντας να επουλωθεί στην ανατομική του θέση. Οι νάρθηκες αυτοί πρέπει στα αρχικά στάδια της θεραπείας να φοριούνται συνεχώς ακόμα και τη νύχτα. Ο γιατρός σας θα τοποθετήσει το νάρθηκα με το δάχτυλο στη σωστή θέση. Πολλές φορές οι νάρθηκες αυτοί χρειάζεται να φορεθούν μέχρι και τρεις μήνες. Σε περίπτωση όπου υπάρχει τραυματισμός και κόψιμο του τένοντα τότε η χειρουργική θεραπεία με συρραφή του εκτείνοντα είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση (εικ. 4 και 5). Μερικές φορές κατά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί κάποια βελόνα ώστε να ακινητοποιηθεί μια άρθρωση για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Οι επεμβάσεις αυτές μπορεί να γίνουν με τοπική αναισθησία αν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση. Μετεγχειρητικά εφαρμόζονται πρωτόκολλα ελεγχόμενης πρόωρης κινητοποίησης των δακτύλων ώστε να αποφευχθεί η δυσκαμψία. Η φυσιοθεραπεία είναι αναγκαία τις περισσότερες φορές. Μερικές φορές μπορεί να απαιτηθεί και δεύτερη επέμβαση, σε περίπτωση δυσκαμψίας για τη λύση των συμφύσεων.

Επιστρέψτε με υγεία και δύναμη για νέες προκλήσεις!

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.