fbpx
katagma kleidas

Κάταγμα κλείδας: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η κλείδα είναι το οστό που συνδέει το θώρακα (στέρνο) με τον ώμο. Είναι ένα πολύ συμπαγές οστό που έχει ένα ελαφρύ σχήμα S και μπορεί εύκολα να το δει κανείς σε πολλούς ανθρώπους, καθώς συχνά αποτελεί ένα διακριτό “εξόγκωμα” κάτω από την περιοχή του λαιμού. 

Στο ένα άκρο, η κλείδα συνδέεται με το στέρνο, με τη βοήθεια μιας χόνδρινης άρθρωσης, που ονομάζεται στερνοκλειδική άρθρωση. Στο άλλο άκρο, η κλείδα συνδέεται με ένα τμήμα της ωμοπλάτης  που ονομάζεται ακρώμιο, δημιουργώντας μια από τις αρθρώσεις του ώμου. Η χόνδρινη άρθρωση σε εκείνο το άκρο του οστού ονομάζεται ακρωμιοκλειδική.

Πως συμβαίνει ένα κάταγμα κλείδας

Το κάταγμα της κλείδας αποτελεί έναν αρκετά κοινό και συχνό τύπο κατάγματος. Τα περισσότερα κατάγματα της κλείδας συμβαίνουν μετά από πτώση από την όρθια θέση πάνω στον ώμο ή σε τεντωμένο χέρι ή λόγω ατυχήματος, όπως κάποιο τροχαίο ατύχημα. Το κάταγμα της κλείδας είναι μια αρκετά επώδυνη κατάσταση και δυσκολεύει αρκετά την κίνηση του χεριού.

Τα περισσότερα κατάγματα συμβαίνουν στη μεσότητα του οστού. Πιο σπάνια, το οστό θα σπάσει στο σημείο που συνδέεται στο θώρακα ή στην ωμοπλάτη.

Τα κατάγματα της κλείδας ποικίλλουν. Το οστό μπορεί να “ραγίσει” προκαλώντας ένα ρωγμώδες κάταγμα ή να σπάσει σε πολλά κομμάτια, με αποτέλεσμα ένα συντριπτικό κάταγμα. Τα σπασμένα τεμάχια του οστού μπορεί να παραμείνουν ευθυγραμμισμένα ή να εμφανίσουν μεγάλη μετατόπιση, όπως στα παρεκτοπισμένα κατάγματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός κατάγματος κλείδας

Ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα ενός κατάγματος και επηρεάζει σημαντικά την κινητικότητα του άκρου. Συνήθως, όταν σπάσει ένα οστό, δημιουργείται οίδημα μέσα και γύρω από αυτό, λόγω αιμορραγίας από τα αιμοφόρα αγγεία του. 

Άλλα συμπτώματα σε ένα κάταγμα κλείδας είναι τα εξής:

  • Πτώση του ώμου προς τα κάτω και προς τα εμπρός
  • Αδυναμία άρσης του χεριού και έντονος πόνος
  • Αίσθηση “τριξίματος” κατά την ανύψωση του χεριού
  • Παραμόρφωση ή εξόγκωμα 

Πως γίνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση ενός κατάγματος κλείδας

Διάγνωση

Ο γιατρός σας θα θέλει να μάθει πώς προέκυψε ο τραυματισμός και θα ρωτήσει για τα συμπτώματά σας. Στη συνέχεια θα εξετάσει προσεκτικά τον ώμο σας.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σε ένα κάταγμα κλείδας υπάρχει συνήθως μια εμφανής παραμόρφωση, ή εξόγκωμα, στο σημείο του κατάγματος. Ακόμα και μια ήπια πίεση θα προκαλέσει πόνο, ενώ σε πιο σοβαρό τραυματισμό ενδέχεται κάποιο τμήμα του οστού να διαπεράσει το δέρμα.

Εκτός από την κλινική εξέταση, ο γιατρός θα σας ζητήσει να κάνετε μια ακτινογραφία για να διαπιστώσει αν η κλείδα έχει σπάσει, πού βρίσκεται το κάταγμα και σε πόσα κομμάτια έχει σπάσει. Τα κατάγματα της κλείδας χωρίζονται συνήθως σε τρεις τύπους με βάση την τοποθεσία τους.

Τα κατάγματα κοντά στο στέρνο είναι τα λιγότερο συχνά, ενώ αυτά κοντά στην άρθρωση του ώμου (ακρωμιοκλειδική) είναι τα δεύτερα πιο συχνά και εμφανίζονται σε πολλά διαφορετικά “μοτίβα”. Τα πιο συνηθισμένα κατάγματα της κλείδας είναι στη μεσότητα του οστού, περίπου στη μέση μεταξύ του στέρνου και της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης.

Εάν μετά την ακτινογραφία διαπιστωθεί ότι και άλλα οστά είναι σπασμένα, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε μια αξονική τομογραφία (CT) για να δει τα κατάγματα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Μη χειρουργική αντιμετώπιση

Εάν τα σπασμένα άκρα των οστών δεν έχουν μετακινηθεί σημαντικά από τη θέση τους, μπορεί να μην χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση. Η μη χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει:

  • Ανάρτηση. Ένας φάκελος ανάρτησης χρησιμοποιείται συνήθως για να διατηρήσει το χέρι και τον ώμο σας στη σωστή θέση τους, όσο το κάταγμα επουλώνεται.
  • Φαρμακευτική αγωγή. Τα παυσίπονα, συμπεριλαμβανομένης της παρακεταμόλης, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου κατά την περίοδο ανάρρωσης.
  • Φυσικοθεραπεία. Αν και το σημείο θα πονάει, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η κίνηση του χεριού για να αποφευχθεί η δυσκαμψία του ώμου και του αγκώνα. Συχνά, οι ασθενείς ξεκινούν τις ασκήσεις για την κίνηση του αγκώνα αμέσως μετά τον τραυματισμό.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Εάν τα σπασμένα άκρα των οστών έχουν μετακινηθεί σημαντικά από τη θέση τους, τότε το πιθανότερο είναι να χρειαστείτε κάποια χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση συνήθως περιλαμβάνει την επαναφορά των σπασμένων κομματιών του οστού στη θέση τους και την αποτροπή τους να μετακινηθούν από τη θέση τους μέχρι να επουλωθούν. Σε μια τέτοια περίπτωση, η χειρουργική επέμβαση θα βελτιώσει τη δύναμη του ώμου όταν θα έχετε αναρρώσει.

Η διαδικασία που χρησιμοποιείται συχνότερα για τη θεραπεία των καταγμάτων της κλείδας, είναι η ανοιχτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση. Μια επέμβαση ανοιχτής ανάταξης του κατάγματος και εσωτερικής οστεοσύνθεσης επαναφέρει τα οστά στη θέση τους. Στην περίπτωση αυτή, τα κομμάτια του οστού συγκρατούνται στη θέση αυτή με ειδικές πλάκες οστεοσύνθεσης και βίδες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ σύντομα μετά τον τραυματισμό. Ο γιατρός σας θα σας δώσει τις απαραίτητες κατευθυντήριες οδηγίες τόσο για το πως θα γίνει πιο γρήγορα η πώρωση του κατάγματος, όσο και για το πότε μπορείτε να επανέλθετε στην καθημερινότητά σας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.