Μια από τις συχνότερες αθλητικές κακώσεις του ώμου
Ο δικέφαλος βραχιόνιος είναι ένας μυς που βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του βραχίονα και προσκολλάται στον ώμο σε δύο σημεία. Η βραχεία κεφαλή προσκολλάται στην κορακοειδή απόφυση της ωμοπλάτης και είναι εξωαρθρική δομή και η μακρά κεφαλή, που είναι ενδαρθρική δομή, προσκολλάται στην κορυφή του ωμογλήνης, δηλαδή στην κορυφή της υποδοχής ώμου. Η λειτουργία του είναι να λυγίζει τον αγκώνα και να στρίβει τον πήχη (αντιβράχιο). Τραυματίζεται συνήθως σε μεσήλικα άτομα και συχνά προϋπάρχει κάποιος βαθμός εκφυλιστικής αλλοίωσης του τένοντα, που προδιαθέτει σε ρήξη. Η ρήξη μπορεί να προκύψει από τραυματισμό στον ώμο που προκαλείται από πτώση με τεντωμένο το βραχίονα ή άμεση πλήξη στο πάνω τμήμα του βραχίονα.
Οι ασθενείς συνήθως παραπονιούνται για πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου πριν να συμβεί η ρήξη. Όταν συμβαίνει η ρήξη υπάρχει έντονος πόνος και συνήθως αίσθημα ότι κάτι κόπηκε. Μερικοί ασθενείς μπορεί να ηρεμήσουν από τον πόνο με τη ρήξη του τένοντα. Μετά τη ρήξη, ο τένοντας μαζεύει μαζί με το δικέφαλο στο πάνω μέρος του βραχίονα (αυτό αναφέρεται ως «σημάδι του Popeye»). Πολλές φορές υπάρχει και συνδυασμένη ρήξη ή εκφύλιση του στροφικού πετάλου του ώμου.
Η θεραπεία δεν είναι πάντα χειρουργική και εξαρτάται από το προφίλ του ασθενούς, δηλαδή από την ηλικία και τις δραστηριότητες του ασθενούς. Αν συνυπάρχει με ρήξη του στροφικού πετάλου, δηλαδή ρήξη του υπερακανθίου, τότε η θεραπεία είναι χειρουργική. Επίσης αν οι ασθενείς έχουν επίμονο πόνο ή κράμπες κατά μήκος του σπασμένου τένοντα τότε χρειάζεται χειρουργική θεραπεία. Η χειρουργική θεραπεία είναι η τενόδεση της μακράς κεφαλής στο πάνω μέρος του βραχίονα είτε αρθροσκοπικά, είτε ανοικτά. Ο Δρ. Βενουζίου εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες τεχνικές τενόδεσης της μακράς κεφαλής του δικεφάλου.