fbpx

Λοιμώξεις Χεριού ​

Επείγουσα αντιμετώπιση​

Οι λοιμώξεις των χεριών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα που να επιμένουν για καιρό ακόμη και μετά την πλήρη θεραπεία, όπως δυσκαμψία, απώλεια δύναμης και απώλεια ιστών όπως το δέρμα, τα νεύρο και τα οστά. Έτσι, είναι απαραίτητη η άμεση και επιθετική θεραπεία των λοιμώξεων στα χέρια. Όταν αντιμετωπίζονται νωρίς, ορισμένοι τύποι λοίμωξης μπορούν να θεραπευτούν με αντιβιοτικά και ακινητοποίηση της πάσχουσας περιοχής. Αν μια λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με αντιβιοτικά, χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Το υλικό που αφαιρείται, π.χ. πύον, πρέπει να σταλεί για καλλιέργειες για να προσδιοριστεί ο τύπος των βακτηρίων που προκαλούν τη λοίμωξη και το κατάλληλο αντιβιοτικό για τη θεραπεία.

Συχνοί τύποι λοιμώξεων χεριού​

Άτυπες μυκοβακτηριδιακές λοιμώξεις

Είναι πολύ σπάνιες λοιμώξεις που οφείλονται σε κάποιο «άτυπο μυκοβακτήριο». Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους, η λοίμωξη από Mycobacterium marinum, προκαλείται μετά από τραυματισμό από αγκάθια ψαριών ή επιμόλυνση μιας πληγής από στάσιμα νερά (στη φύση ή από ενυδρεία). Έχουν αργή ανάπτυξη και προκαλούν οίδημα και δυσκαμψία χωρίς πολύ πόνο.

Λοιμώξεις από Δήγματα (δάγκωμα)

Τα βακτήρια από το στόμα μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη σε περίπτωση δαγκωμάτων από άνθρωπο ή ζώο. Σε κάθε δάγκωμα απαιτείται σχολαστικό πλύσιμο με φυσιολογικό ορό και τοπικά αντισηπτικά και ορισμένες φορές χειρουργικό καθαρισμό της πληγής. Ανάλογα με το ζώο που προκάλεσε το δάγκωμα ενοχοποιούνται συγκεκριμένα βακτήρια και υπάρχει η αντίστοιχη αντιβιοτική αγωγή.

Κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι μια δερματική λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα του δέρματος, θερμότητα και πόνο. Τα άτομα με κυτταρίτιδα μπορεί να έχουν πυρετό ή να αισθάνονται άρρωστοι. Η κυτταρίτιδα συμβαίνει συνήθως γύρω από μια πληγή στο δέρμα. Η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Τα αντιβιοτικά χρειάζονται αμέσως. Μερικοί ασθενείς πρέπει να νοσηλευτούν για να λάβουν ενδοφλέβια αντιβίωση.

Εν τω βάθει λοιμώξεις

Το χέρι χωρίζεται σε πολλά ξεχωριστά «διαμερίσματα». Ένα ή περισσότερα από αυτά μπορούν να μολυνθούν ακόμη και από μια μικρή πληγή παρακέντησης. Αποστήματα μπορούν να σχηματιστούν στην περιοχή των μυών στη βάση του αντίχειρα, στην παλάμη ή στους ιστούς μεταξύ των δακτύλων. Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές, ακόμη και στον καρπό και στο αντιβράχιο, και πρέπει να παροχετευθούν άμεσα με χειρουργική επέμβαση.

Απόστημα πολφού

Είναι επώδυνη λοίμωξη του πολφού της άκρης του δακτύλου (εικ. 1). Ο πολφός χωρίζεται σε πολλά μικρά διαμερίσματα, καθένα από τα οποία γεμίζει από πύον. Το απόστημα μπορεί να συμβεί μετά από κηπουρική ή άλλες δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς κοντά στα δάχτυλα. Η λοίμωξη χρειάζεται διάνοιξη και παροχέτευση. Τα αντιβιοτικά από μόνα τους δεν είναι αποτελεσματικά. Εάν δεν αντιμετωπιστεί νωρίς, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των μαλακών ιστών και ακόμη και των οστών.

Έρπης δακτύλων

Είναι ιογενής λοίμωξη του χεριού, συνήθως των δακτύλων, που προκαλείται από τον ιό του έρπητα. Αυτό παρατηρείται συχνότερα σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης των οποίων τα χέρια εκτίθενται στο σάλιο των ασθενών που μεταφέρουν έρπητα. Η πάθηση, που χαρακτηρίζεται από μικρές, επώδυνες φουσκάλες και μερικές φορές μούδιασμα, αντιμετωπίζεται συνήθως συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή. Υποχωρεί μετά από αρκετές εβδομάδες χωρίς πολλές επιπλοκές.

Λοίμωξη από ανθεκτικό σταφυλόκοκκο

Ο MRSA, ή ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus Aureus), είναι ένα βακτήριο ανθεκτικό στα συνήθη αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των λοιμώξεων. Στο παρελθόν, ο MRSA εμφανίζονταν σε νοσοκομειακούς ασθενείς ή τρόφιμους γηροκομείων. Σήμερα, ο MRSA μπορεί να προέρχεται από γυμναστήρια, κοιτώνες, σπίτια και παιδικούς χώρους. Οι δερματικές λοιμώξεις που προκαλεί μοιάζουν συνήθως με φουσκάλες ή συλλογές πύου. Πολλές φορές απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την παροχέτευση της λοίμωξης. Είναι σημαντικό ο MRSA του δέρματος να αντιμετωπίζεται αμέσως για να αποφευχθεί η πρόκληση πιο σοβαρών λοιμώξεων.

Νεκρωτική περιτονιΐτιδα

Είναι μια πολύ σπάνια αλλά σοβαρή λοίμωξη. Οφείλεται συνήθως σε πυογόνο στρεπτόκοκκο (Streptococcus pyogenes) ή άλλα επιθετικά βακτήρια που εισέρχονται στο σώμα μέσω μιας πληγής. Οι τοξίνες των βακτηρίων καταστρέφουν το δέρμα, τους μύες και άλλους μαλακούς ιστούς. Η νεκρωτική περιτονιΐτιδα είναι απειλητική για τη ζωή και απαιτεί άμεση και επιθετική θεραπεία με πολύ ισχυρά ενδοφλέβια αντιβιοτικά και επείγουσα χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση των νεκρών ιστών.

Παρωνυχία

Η παρωνυχία είναι μια λοίμωξη του παρωνυχίου, η οποία είναι η περιοχή γύρω από το νύχι (εικ. 2). Στην οξεία παρωνυχία, τα βακτήρια προσβάλλουν το δέρμα γύρω από τα νύχια το οποίο γίνεται κόκκινο, επώδυνο και θερμό. Εάν η λοίμωξη αντιμετωπιστεί αρκετά νωρίς, τα τοπικά αντισηπτικά και τα αντιβιοτικά από το στόμα μπορεί να θεραπεύσουν την κατάσταση. Εάν έχει σχηματιστεί πύον κάτω από το δέρμα, απαιτείται χειρουργική παροχέτευση. Η χρόνια παρωνυχία προκαλείται από μύκητες. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε άτομα των οποίων τα χέρια είναι συχνά βρεγμένα. Η περιοχή της επιδερμίδας είναι ελαφρώς κόκκινη και πρησμένη, χωρίς συλλογή πύου και μόνο ήπια ευαισθησία. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδική φαρμακευτική αγωγή και αποφυγή της συνεχούς έκθεσης σε υγρασία, η οποία βοηθά τη μυκητιασική λοίμωξη. Μερικές φορές απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των μολυσμένων ιστών.

Σηπτική αρθρίτιδα / Οστεομυελίτιδα

Ένα τραύμα κοντά σε μια άρθρωση μπορεί να προκαλέσει σηπτική αρθρίτιδα, η οποία είναι μια σοβαρή λοίμωξη. Ακόμη και μια βελόνα που χρησιμοποιείται για την παροχέτευση μιας συλλογής υγρού σε κάποια άρθρωση με αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Αν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, σε λίγες μόνο ημέρες, η επιφάνεια του χόνδρου της άρθρωσης μπορεί να καταστραφεί. Απαιτούνται επείγουσα χειρουργική παροχέτευση και ενδοφλέβια αντιβιοτικά. Εάν καθυστερήσει η θεραπεία, μπορεί να εμφανιστεί λοίμωξη του οστού – που ονομάζεται οστεομυελίτιδα. Η σηπτική αρθρίτιδα με ή χωρίς οστεομυελίτιδα μπορεί να απαιτεί μία ή περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις και εβδομάδες ενδοφλέβιας αντιβιοτικής αγωγής.

Σηπτική τενοντοελυτρίτιδα

Οι τένοντες που λυγίζουν τα δάχτυλα πορεύονται από τον καρπό, μέσω της παλάμης, μέχρι τις άκρες των δακτύλων. Εάν συμβεί ένα μικρό τραύμα ή τρύπημα σε ένα δάχτυλο το κανάλι από το οποίο διατρέχει ο τένοντας μπορεί να μολυνθεί. Αυτή η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δυσκαμψία ή ακόμη και να καταστρέψει τον τένοντα. Το δάχτυλο είναι πρησμένο, κόκκινο και επώδυνο στην πλευρά της παλάμης και παραμένει ελαφρώς λυγισμένο (εικ. 3). Οποιαδήποτε κίνηση είναι εξαιρετικά επώδυνη (εικ. ). Η σηπτική τενοντοελυτρίτιδα είναι επείγουσα κατάσταση που απαιτεί νοσηλεία, ενδοφλέβια αντιβίωση και χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση. Η πρόγνωση τις περισσότερες φορές είναι κακή αν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και σωστά.

Επιστρέψτε με υγεία και δύναμη για νέες προκλήσεις!

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.