fbpx
Μουδιασμα-hero

Μούδιασμα στα χέρια: Συμβουλές για να αποφύγετε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το μούδιασμα στα χέρια αν και ενοχλητικό δεν είναι πάντα ανησυχητικό. Εάν μουδιάζει το χέρι ή ο βραχίονάς σας, η αιτία μπορεί να βρίσκεται σε διάφορες καταστάσεις. Ανάλογα με το λόγο που προκαλεί το μούδιασμα, οι θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά ή ακόμα και να φτάσουν στη ρίζα του προβλήματος.

Το «μυρμήγκιασμα» των χεριών είναι συχνό και εξίσου ενοχλητικό σύμπτωμα και εμφανίζεται μετά το μούδιασμα ή και παράλληλα. Ο πιο συνηθισμένος λόγος που μουδιάζει ή «μυρμηγκιάζει» το χέρι σας είναι όταν κάθεστε ή κοιμάστε στην ίδια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μια ακόμα συχνή αιτία εμφάνισης μουδιάσματος είναι η πολύωρη χρήση του υπολογιστή ή του κινητού. Σε κάθε περίπτωση όμως, το μούδιασμα – το οποίο συνήθως είναι ανώδυνο – ανακουφίζεται άμεσα αν σταματήσει η πίεση που προκάλεσε την εμφάνισή του.

Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, το μούδιασμα στα χέρια μπορεί να είναι σοβαρό και να συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα όπως πόνο, κάψιμο και μυϊκή αδυναμία. Στην περίπτωση αυτή, το μούδιασμα μπορεί να είναι πρόωρο σημάδι σοβαρής νευρικής βλάβης, που προκύπτει από ποικίλες αιτίες και καταστάσεις, με συχνότερη το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Ας αναλύσουμε την παραπάνω πάθηση λίγο περισσότερο:

Μούδιασμα στα χέρια & Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

πόνος στον καρπό και μούδιασμα στα χέρια

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα αποτελεί μια συχνή, επώδυνη κατάσταση των χεριών που οφείλεται σε πίεση του μέσου νεύρου εντός του καρπιαίου σωλήνα.  Ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα πολλές νοικοκυρές αλλά και χειρώνακτες λόγω υπερβολικής χρήσης των χεριών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα στις εγκύους, τους διαβητικούς, τους ρευματοπαθείς και τους νεφροπαθείς αλλά και σε υγιείς ενήλικες που κάνουν καθημερινή, πολύωρη και παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικού  υπολογιστή και γι αυτό και έχει ονομαστεί “νόσος του πληκτρολογίου”.

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να παρουσιάσουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Ο υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου στις γυναίκες οφείλεται στο στενότερο ανατομικά καρπιαίο σωλήνα αλλά και στις ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

Άλλες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο και στα δύο φύλα είναι ο τραυματισμός του καρπού, όπως τα κατάγματα της περιφερικής κερκίδας, οι φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα νοσήματα που προσβάλλουν τα νεύρα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι παθήσεις του θυρεοειδούς.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα και ποια η σχέση του με το μούδιασμα στα χέρια;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου εμφανίζονται σταδιακά και στην αρχή μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, με το μούδιασμα στα χέρια να είναι ένα από τα συνηθέστερα. Αρχικά ο ασθενής αισθάνεται αιμωδίες (μουδιάσματα) και αίσθημα νυγμών (βελονιές) στον αντίχειρα, δείκτη, μέσο και παράμεσο δάκτυλο. Επίσης εμφανίζεται πόνος και κάψιμο στο χέρι και στην περιοχή του καρπού που μπορεί να ακτινοβολεί στον αγκώνα, στον βραχίονα ή στον ώμο.

μούδιασμα στα χέρια

Αν η κατάσταση χρονίσει και δεν θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη του μέσου νεύρου. Στα τελικά στάδια της πάθησης οι ασθενείς εμφανίζουν έντονη αδυναμία με αποτέλεσμα να πέφτουν πράγματα από τα χέρια τους καθώς και δυσκολία στο χειρισμό μικρών αντικειμένων.

Διάγνωση και αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Η έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι σημαντική για να αποφευχθεί η μόνιμη νευρική βλάβη. Η διάγνωση του συνδρόμου μπαίνει εύκολα από το ιστορικό και την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με το ηλεκτρομυογράφημα ή/και το υπερηχογράφημα του μέσου νεύρου.

Η συντηρητική αντιμετώπιση της πάθησης με νάρθηκες ακινητοποίησης του καρπού, τοπικές ενέσεις κορτιζόνης και αντιφλεγμονώδη φάρμακα δεν προσφέρουν οριστική θεραπεία. Η ριζική θεραπεία του συνδρόμου είναι η χειρουργική διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα δεν μπορεί πάντα να προληφθεί, αλλά ο κίνδυνος εμφάνισης μπορεί να μειωθεί ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

  • Προσέξτε τη θέση των χεριών κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Αποφύγετε το υπερβολικό σφίξιμο των χεριών όταν κρατάτε εργαλεία, στυλό κτλ.
  • Αποφύγετε το παρατεταμένο λύγισμα του καρπού και του αγκώνα.
  • Κάντε συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια εργασιών, για να ξεκουράσετε τα χέρια.
  • Κρατήστε τα χέρια σας ζεστά όταν βρίσκεστε σε κρύο περιβάλλον.

Εάν αντιμετωπίζετε ενόχληση ή μούδιασμα στα χέρια για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση ιατρική συμβουλή. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί και τεθεί υπό έλεγχο η υποκείμενη αιτία του μουδιάσματος, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να υποστείτε μακροχρόνιες μόνιμες συνέπειες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.