fbpx
athlete-doctor

Οι 7 συχνότερες αθλητικές κακώσεις στα άνω άκρα

Ο αθλητισμός ωφελεί τη ζωή μας με πολλούς τρόπους. Η ενασχόληση με κάποιο άθλημα αποτελεί παράδειγμα υγιούς τρόπου ζωής, κάνοντας καλό στην καρδιά και τους πνεύμονες, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην οικοδόμηση και διατήρηση της μυϊκής μάζας και των οστών.

Όπως όλες οι δραστηριότητες όμως, έτσι και τα αθλήματα κρύβουν τον κίνδυνο τραυματισμού. Οι ώμοι, οι αγκώνες, οι καρποί και τα χέρια αποτελούν ιδιαίτερα συνηθισμένες περιοχές κάκωσης στους αθλητές – ιδιαίτερα σε αυτούς που συμμετέχουν σε «απαιτητικά» αθλήματα.

Τις περισσότερες φορές οι αθλητικές κακώσεις προκαλούνται από λάθος κίνηση ή τεχνική, από τυχαία ή βίαιη πτώση ή ακόμα και από υπερβολική χρήση των άκρων.

Σαφώς και οι κίνδυνοι τραυματισμού δεν πρέπει να λειτουργούν ανασταλτικά για τη συμμετοχή μας σε ένα άθλημα, αλλά να μας ωθούν να τους γνωρίσουμε, ώστε να λάβουμε μέτρα για να τους αποφύγουμε.

Ποιές είναι όμως οι πιο συχνές αθλητικές κακώσεις στα άνω άκρα;

Εξάρθρημα ώμου

Το εξάρθρημα του ώμου είναι η πλήρης μετατόπιση των αρθρούμενων επιφανειών του ώμου και αποτελεί μία από τις πιο συχνές αθλητικές κακώσεις. Συμβαίνει συνήθως είτε μετά από μία πτώση είτε μετά από κάποιο ατύχημα και αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε κάποιον βαθμό αναπηρίας.

Όταν ένας αθλητής υποστεί μία κάκωση απευθείας στον ώμο ή τραυματιστεί στην περιοχή του ώμου, τότε μπορεί να προκληθεί αστάθεια στην άρθρωση του ώμου. Η αστάθεια είναι μία κατάσταση που εμφανίζεται όταν οι μύες, οι τένοντες τα οστά και οι σύνδεσμοι που περιβάλλουν τον ώμο, δεν συνεργάζονται αρμονικά ώστε να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα της άρθρωσης.

Το εξάρθρημα ώμου μπορεί να προκύψει από αθλήματα επαφής (τζούντο, πάλη και άλλες πολεμικές τέχνες), αθλήματα ρίψης (ακόντιο, σφαίρα, σφύρα, δίσκο) ή αθλήματα που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του άνω άκρου πάνω από το επίπεδο της κεφαλής (μπάσκετ, βόλεϊ, τένις). 

Διαβάστε τα συμπτώματα και τον τρόπο αντιμετώπισης εξαρθρήματος ώμου εδώ

Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

Το εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης αποτελεί μια συχνή κάκωση του ώμου, που μπορεί να συμβεί σε πολλά αθλήματα και να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Ο συνήθης τραυματισμός είναι η πτώση πάνω στον ώμο ή η απότομη πλήξη της ακρωμιοκλειδικής και οδηγεί σε ρήξη των συνδέσμων που συγκρατούν την κλείδα με την ωμοπλάτη.

Η σοβαρότητα ενός τραυματισμού της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης, εξαρτάται από το ποιες δομές στήριξης έχουν υποστεί βλάβη, το μέγεθος αυτής της βλάβης και τη μετατόπιση της κλείδας από τη φυσιολογική της θέση σε σχέση με το ακρώμιο της ωμοπλάτης.

Το εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης μπορεί να προκύψει από αθλήματα στα οποία γίνεται χρήση κάποιου μέσου (ποδήλατο, μηχανή) ή ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.α.).

Διαβάστε τα συμπτώματα και τον τρόπο αντιμετώπισης ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης εδώ

Ρήξη περιφερικού τένοντα δικεφάλου

Οι ρήξεις του περιφερικού τένοντα του δικέφαλου προκαλούνται σχεδόν πάντα από μια βίαιη και απότομη σύσπαση του δικέφαλου βραχιονίου μυός.

Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί κατά το σήκωμα αντικειμένων που είναι πολύ βαριά, με αποτέλεσμα ο αγκώνας να δέχεται μεγάλη πίεση όταν ο περιφερικός τένοντας του δικεφάλου είναι εντελώς τεντωμένος. Κατά αυτόν τον τρόπο γίνεται απόσπαση του τένοντα από την κερκίδα, στην οποία προσφύεται.

Όταν ο τένοντας σπάσει, εμφανίζεται ξαφνικός και έντονος πόνος ενώ στη συνέχεια εμφανίζονται μώλωπες ή πρήξιμο, γύρω από την περιοχή του αγκώνα.

Με την πάροδο του χρόνου, άλλοι μύες του χεριού προσπαθούν να αντισταθμίσουν την απώλεια δύναμης, με αποτέλεσμα ο βραχίονας να παραμένει λειτουργικός στο σύνολό του. Ωστόσο, περίπου το μισό της δύναμης του βραχίονα χάνεται όταν ο δικέφαλος σπάσει, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκτέλεση ορισμένων εργασιών.

Οι ρήξεις του περιφερικού τένοντα του δικέφαλου μπορεί να προκύψουν σε άτομα που ασχολούνται με αθλήματα που σχετίζονται με έγερση μεγάλου βάρους (άρση βαρών κλπ).

Διαβάστε τα συμπτώματα και τον τρόπο αντιμετώπισης ρήξης περιφερικού τένοντα δικεφάλου εδώ

Ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου αγκώνα 

Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος ή ωλένιος πλάγιος σύνδεσμος είναι ο βασικός σταθεροποιητής του αγκώνα. Όταν ο σύνδεσμος σχίζεται, η κινητικότητα των οστών αυξάνεται κατά πολύ. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε πόνο, αίσθημα αστάθειας ή χαλαρότητας και αδυναμία εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων.

Σε περιπτώσεις χρόνιας ρήξης του ωλένιου πλαγίου συνδέσμου του αγκώνα η αποκατάσταση είναι δυσκολότερη και τις περισσότερες φορές απαιτείται η χρήση μοσχευμάτων. Συνήθως, υπάρχει σταδιακή έναρξη του πόνου στον αγκώνα λόγω της επαναλαμβανόμενης καταπόνησης του συνδέσμου.

Η πάθηση προκαλείται συνήθως από πτώση κατά τη στιγμή της άθλησης και είναι συνηθέστερη σε αθλήματα που περιλαμβάνουν ρίψη, όπως το ακόντιο, το βόλεϊ, το τένις και το μπέιζμπολ.

Διαβάστε τα συμπτώματα και τον τρόπο αντιμετώπισης ρήξης έσω πλαγίου συνδέσμου αγκώνα εδώ

Κάταγμα σκαφοειδούς

Το σκαφοειδές είναι ένα από τα οκτώ μικρά οστά που απαρτίζουν τον καρπό, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο σειρών των οστών του καρπού και αποτελεί τη συχνότερη κάκωση του καρπού.

Τα περισσότερα άτομα με κάταγμα σκαφοειδούς εμφανίζουν πόνο ή/και πρήξιμο στον καρπό κατά μήκος της πλευράς του αντίχειρα, μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες από την πτώση. Ο πόνος μπορεί να βελτιωθεί γρήγορα μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, ενώ συνήθως δεν υπάρχει ορατή παραμόρφωση ή μώλωπες.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει παραμόρφωση, πολλοί άνθρωποι εσφαλμένα υποθέτουν ότι έχουν ένα απλό διάστρεμμα στον καρπό τους, και αναζητούν ιατρική βοήθεια καθυστερημένα όταν ο πόνος παραμείνει.

Διαβάστε τα συμπτώματα και τον τρόπο αντιμετώπισης κατάγματος σκαφοειδούς εδώ

Ρήξη τρίγωνου χόνδρου

Ο τρίγωνος χόνδρος ή τρίγωνο ινοχόνδρινο σύμπλεγμα (TFCC), είναι μια σημαντική δομή στον καρπό. Το σύμπλεγμα αυτό αποτελείται από μια ομάδα συνδέσμων που σταθεροποιούν την κερκίδα, την ωλένη και τα οστά του καρπού μεταξύ τους. Στο κέντρο των συνδέσμων βρίσκεται η πιο συχνά τραυματισμένη ανατομική δομή, ο τρίγωνος χόνδρος, ο οποίος συνδέει την κερκίδα με τη βάση της στυλοειδούς απόφυσης της ωλένης.

Οι ρήξεις του τρίγωνου χόνδρου είναι συνήθως εκφυλιστικές λόγω καθημερινής χρήσης του καρπού, ενώ οι τραυματικές ρήξεις αποτελούν την πιο συχνή αθλητική κάκωση του καρπού. Παρατηρούνται σε αθλήματα όπως το τένις, το ακόντιο, ή σφαίρα και η σφύρα, το τζούντο και άλλες πολεμικές τέχνες.

Οι ρήξεις του τρίγωνου χόνδρου προκαλούνται από:

·       Απότομη πτώση σε τεντωμένο χέρι

·       Διάστρεμμα καρπού

·        Κάταγμα καρπού

Διαβάστε τα συμπτώματα και τον τρόπο αντιμετώπισης ρήξης τριγώνου χόνδρου εδώ

Ρήξη ωλένιου πλαγίου συνδέσμου αντίχειρα

Η ρήξη του ωλένιου πλαγίου συνδέσμου του αντίχειρα, περιγράφει έναν τραυματισμό μαλακού ιστού που συνδέει τα οστά του αντίχειρα μαζί. Σε ιατρικούς όρους, αυτός ο μαλακός ιστός ονομάζεται σύνδεσμος.

Η ρήξη του ωλένιου πλαγίου συνδέσμου του αντίχειρα λοιπόν, αφορά το διάστρεμμα αυτού του συνδέσμου. Ο σύνδεσμός αυτός βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του αντίχειρα προς το δείκτη. Ο κερκιδικός πλάγιος σύνδεσμος βρίσκεται στην άλλη πλευρά του αντίχειρα. Μπορεί να σκιστεί, αλλά αυτό δεν είναι τόσο συνηθισμένο.

Η κάκωση αναφέρεται συχνά και ως «αντίχειρας του σκιέρ» επειδή είναι συχνός τραυματισμός στο σκι. Τα ατυχήματα στο σκι είναι και οι πιο συχνές αιτίες βλάβης του συνδέσμου που προκαλούν αυτόν τον τραυματισμό. Κατά την πτώση στο σκι ο αντίχειρας τραυματίζεται εάν «μπλοκάρει» στο μπαστούνι. Άλλη συχνή αιτία είναι και η κάκωση του αντίχειρα στους τερματοφύλακες από τη μπάλα του ποδοσφαίρου.

Διαβάστε τα συμπτώματα και τον τρόπο αντιμετώπισης ρήξης ωλένιου πλαγίου συνδέσμου αντίχειρα εδώ

Εάν έχετε τραυματιστεί κατά την άθληση και τα συμπτώματα συνεχίζουν να σας ταλαιπωρούν θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με ειδικό ορθοπαιδικό χειρουργό, ώστε να κανονιστεί ένα ραντεβού για εξέταση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.