fbpx
shoulder-pain-_hero

Πόνος στον ώμο : Οι πέντε συχνότερες αιτίες

Πριν εξετάσουμε τις συχνότερες αιτίες που προκαλείται ο πόνος στον ώμο, θα κάνουμε μία μικρή εισαγωγή για τον ώμο. Ο ώμος θεωρείται μία από τις πιο περίπλοκες και σύνθετες αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Αποτελούμενος από τρεις επιμέρους αρθρώσεις και πέντε συνδεδεμένα οστά, ο ώμος έχει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης έναντι οποιασδήποτε άλλης άρθρωσης.

Προκειμένου η άρθρωση να κινείται ομαλά και χωρίς πόνο, ένα σύστημα συνδέσμων και μυών σταθεροποιεί τις αρθρώσεις και τα οστά και διατηρεί τον ώμο στη θέση του. Αυτή η σύνθετη  ανατομία καθιστά την άρθρωση του ώμου επιρρεπή σε τραυματισμούς και πόνο.

Εάν ο ώμος δεν λειτουργεί κανονικά, μπορεί να μας αποτρέψει από τη συμμετοχή σε αθλήματα ή την εργασία και αν το πρόβλημα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο μπορεί να επηρεάσει και τις καθημερινές μας δραστηριότητες, όπως το χτένισμα των μαλλιών, την προσωπική υγιεινή, το ντύσιμο,  την οδήγηση ή τον ύπνο.

Υπάρχει μια πληθώρα από διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τον ώμο και να προκαλέσουν βασανιστικό πόνο ή και απώλεια της λειτουργίας της άρθρωσης.

Πόνος στον ώμο : Οι πιο συχνές παθήσεις ώμου 

Πόνος στον ώμο – Αρθρίτιδα ώμου

Η αρθρίτιδα του ώμου προκαλείται από τη φθορά και τη γήρανση του χόνδρου. Ο χόνδρος είναι ένας σκληρός, ελαστικός συνδετικός ιστός που προστατεύει τα άκρα των οστών στις αρθρώσεις. Ο υγιής χόνδρος επιτρέπει στα οστά να ολισθαίνουν ομαλά μέσα στην άρθρωση.  Καθώς ο χόνδρος φθείρεται, τα οστά εκτίθενται και τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο στις αρθρώσεις των ώμων.

Η άρθρωση του ώμου προσβάλλεται από διάφορες μορφές αρθρίτιδας, όπως:

Οστεοαρθρίτιδα – είναι το αποτέλεσμα της γήρανσης του χόνδρου και είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένους, σε γυναίκες και σε άτομα που ασκούν επαγγέλματα που επιβαρύνουν τους ώμους. Άτομα που έχουν συγκεκριμένες ασθένειες, προϋπάρχουσες παραμορφώσεις των οστών ή γενετική προδιάθεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας στον ώμο.

Μετατραυματική αρθρίτιδα – εμφανίζεται μετά από τραυματισμό της άρθρωσης, όπως μετά από πτώση. Σε αυτή την περίπτωση, η αρθρίτιδα αναπτύσσεται μετά την επούλωση της βλάβης.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα – πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα. Εμφανίζεται, δηλαδή, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος επιτίθεται και καταστρέφει τον δικό του χόνδρο.

Πόνος στον ώμο – Παγωμένος ώμος

Ο παγωμένος ώμος, είναι μια επώδυνη πάθηση που περιορίζει την κίνηση. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από μεγάλη δυσκαμψία, δηλαδή μεγάλη απώλεια κίνησης του ώμου και συνοδεύεται από πολύ έντονο πόνο στην άρθρωση. Ο παγωμένος ώμος είναι πιο συχνός σε άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών, αλλά μπορεί να ταλαιπωρήσει οποιονδήποτε ανεξαρτήτως φύλου, επαγγέλματος ή κυρίαρχου άκρου. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από ρίκνωση και ουλοποίηση του θυλάκου της άρθρωσης και από τη δημιουργία συμφύσεων εντός της άρθρωσης.

Πόνος στον ώμο – Εξάρθρημα ώμου

Το εξάρθρημα του ώμου είναι μία πάρα πολύ συχνή κάκωση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά οδηγεί σε κάποιον βαθμό αναπηρίας. Συμβαίνει όταν η κεφαλή του βραχιονίου βγαίνει από την υποδοχή της στην ωμοπλάτη και συνήθως προκύπτει μετά από πτώση ή κάκωση κατά την άθληση. Αν το πρώτο επεισόδιο εξαρθρήματος του ώμου δεν αντιμετωπιστεί με το σωστό τρόπο, μπορεί τότε να οδηγήσει σε χρόνια αστάθεια της άρθρωσης. 

Κάταγμα ώμου

Τα οστά του ώμου περιλαμβάνουν το βραχιόνιο, την ωμοπλάτη, και την κλείδα. Το άνω άκρο του βραχιονίου οστού φέρει την κεφαλή η οποία έχει σφαιρική διαμόρφωση και αρθρώνεται με μία υποδοχή στην ωμοπλάτη που λέγεται ωμογλήνη.  Η κεφαλή του βραχιονίου και η ωμογλήνη αποτελούν την κυρία άρθρωση του ώμου. Οποιαδήποτε βλάβη στις δομές που αποτελούν την άρθρωση του ώμου οδηγεί σε απώλεια της λειτουργικότητας και συνοδεύεται από πόνο. Τα κατάγματα προκύπτουν από σπάσιμο κάποιου οστού στην περιοχή του ώμου, όπως του βραχιόνιου, της κεφαλής, της ωμοπλάτης ή της κλείδας.

Ρήξη ή τενοντίτιδα στροφικού πετάλου

Το στροφικό πέταλο σχηματίζεται από τους τέσσερις τένοντες που περιβάλλουν την κεφαλή του βραχιονίου. Οι μύες και οι τένοντες πρέπει να λειτουργούν αρμονικά, ώστε ο ώμος να παραμένει σταθερός και να περιστρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Η υπερβολική καταπόνηση του στροφικού πετάλου μπορεί να προκαλέσει ρήξη των τενόντων και κυρίως του υπερακανθίου. Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά επώδυνη.

Οι ρήξεις του στροφικού πετάλου μπορούν να οφείλονται σε τραυματισμό μετά από πτώση στο πάσχον άκρο ή μετά από εξάρθρημα του ώμου. Άλλοτε μπορεί να προκύψουν μετά από απότομη άρση βάρους. Πολλές φορές όμως είναι αποτέλεσμα μιας χρόνιας εκφυλιστικής φθοράς που συσσωρεύεται με τον καιρό, ειδικά σε άτομα που εκτελούν βαριά χειρωνακτική εργασία και έχουν δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ώμου.

Πόνος στον ώμο : Αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων ώμου

Συχνά οι παραπάνω παθήσεις μπορούν να θεραπευτούν χωρίς χειρουργική επέμβαση. Οι θεραπευτικοί στόχοι για τις περισσότερες παθολογικές καταστάσεις του ώμου είναι η ανακούφιση του πόνου, η ενδυνάμωση των μυών και η βελτίωση του εύρους κίνησης. Όσο νωρίτερα δείτε έναν χειρουργό ορθοπαιδικό, οι πιο συντηρητικές θεραπείες, όπως η φυσικοθεραπεία και οι ενέσεις βιολογικών παραγόντων, μπορούν να βοηθήσουν.

Εάν πονάτε στον ώμο ή πάσχετε από κάποια πάθηση, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό ιατρό ώστε να σας συμβουλεύσει εκτενέστερα, ανάλογα με την περίπτωσή σας.


Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.