Ο Παγωμένος Ώμος (Frozen Shoulder), γνωστός και ως συμφυτική θυλακίτιδα, είναι μια πάθηση που έχει ως κύρια συμπτώματα τον πόνο και την δυσκαμψία στον ώμο. Καθώς εξελίσσεται η πάθηση με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να παρατηρηθεί μεγάλος περιορισμός της κίνησης του ώμου.
Ωστόσο, μετά από μια περίοδο επιδείνωσης των συμπτωμάτων, ο Παγωμένος Ώμος τείνει να βελτιώνεται, αν και η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει έως και 3 χρόνια. Ως κύρια θεραπευτική μέθοδος για τον παγωμένο ώμο, θεωρείται η φυσικοθεραπεία με επικέντρωση στην αποκατάσταση της κινητικότητας του ώμου.
Ο Παγωμένος Ώμος επηρεάζει συνήθως άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών, ενώ εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Επιπλέον, τα άτομα με διαβήτη και παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν παγωμένο ώμο.
Τι είναι και πως εκδηλώνεται ο Παγωμένος Ώμος
Στον παγωμένο ώμο, ο θύλακος του ώμου “ρικνώνεται” και γίνεται δύσκαμπτος και ανελαστικός. Έτσι, αναπτύσσονται συμπαγείς ουλώδεις ταινίες, οι οποίες ονομάζονται συμφύσεις. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, το αρθρικό υγρό λιγοστεύει.
Η πάθηση αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις:
Φάση 1: Πάγωμα του ώμου
Στη φάση του «παγώματος» ο πόνος εξελίσσεται αργά και προοδευτικά. Καθώς ο πόνος επιδεινώνεται, ο ώμος χάνει το εύρος κίνησης. Το «πάγωμα» συνήθως διαρκεί από 6 εβδομάδες έως 9 μήνες.
Φάση 2: Βελτίωση του πόνου
Τα επώδυνα συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσουν βελτίωση σε αυτή τη φάση, αλλά η αγκύλωση παραμένει. Οι καθημερινές δραστηριότητες γίνονται με μεγάλη δυσκολία.
Φάση 3: Επιστροφή στην φυσιολογική κίνηση
Η κίνηση του ώμου βελτιώνεται αργά κατά τη φάση της «απόψυξης». Η πλήρης επιστροφή στην κανονική ή κοντά στη φυσιολογική δύναμη και κίνηση διαρκεί συνήθως από 6 μήνες έως 2 χρόνια.
Αιτίες και Συμπτώματα του Παγωμένου Ώμου
Αιτίες
Οι αιτίες κατά τις οποίες προκύπτει ένας παγωμένο ώμος, δεν είναι πλήρως κατανοητές. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα δεν υπάρχει σαφής σχέση που συνδέει την πάθηση με κάποια αιτία. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν:
Διαβήτης και Παγωμένος Ώμος
Ο Παγωμένος Ώμος φαίνεται να εμφανίζεται πολύ πιο συχνά σε άτομα με διαβήτη, αλλά ούτε γι’ αυτή τη σχέση γνωρίζουμε την αιτιότητα. Επιπλέον, οι διαβητικοί ασθενείς με παγωμένο ώμο τείνουν να έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκαμψίας, κάτι που συνεχίζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν η πάθηση φτάσει στη φάση της «απόψυξης».
Άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τον παγωμένο ώμο
Μερικές άλλες ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με τον παγωμένο ώμο είναι ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός, η νόσος του Πάρκινσον και τα καρδιακά νοσήματα.
Ακινητοποίηση
Ο Παγωμένος Ώμος μπορεί, επιπλέον, να προκληθεί μετά από ακινητοποίηση του ώμου για κάποιο χρονικό διάστημα (π.χ. λόγω χειρουργικής επέμβασης, κατάγματος ή άλλου τραυματισμού).
Συμπτώματα
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το κύριο σύμπτωμα του παγωμένου ώμου, είναι ο περιορισμός της κίνησης με αποτέλεσμα τη δυσκαμψία στον ώμο. Πολλοί ασθενείς έχουν επίσης ένα έντονο και βαθύ πόνο στην έξω επιφάνεια του ώμου ή το άνω τμήμα του βραχίονα.
Διάγνωση και Αντιμετώπιση Παγωμένου Ώμου
Διαγνωση
Παγωμένος Ώμος – Κλινική εξέταση
Αφού συζητήσετε τα συμπτώματά σας και το ιατρικό ιστορικό σας, ο γιατρός θα εξετάσει τον ώμο σας.
Αρχικά, θα κινήσει τον ώμο σας προσεκτικά προς όλες τις κατευθύνσεις για να δει εάν η κίνηση είναι περιορισμένη αλλά και εάν υπάρχει πόνος με την κίνηση.
Το εύρος κίνησης, όταν κάποιος άλλος κινεί τον ώμο σας, ονομάζεται «παθητικό εύρος κίνησης». Ο γιατρός θα το συγκρίνει με το εύρος κίνησης που υπάρχει όταν κινείτε μόνοι σας τον ώμο («ενεργητικό εύρος κίνησης»).
Τα άτομα με παγωμένο ώμο έχουν συνήθως περιορισμένο εύρος κίνησης, τόσο ενεργητικά όσο και παθητικά.
Παγωμένος Ώμος – Απεικονίσεις
Επιπλέον εξετάσεις που μπορεί να βοηθήσουν τον γιατρό να αποκλείσει άλλες αιτίες δυσκαμψίας και πόνου περιλαμβάνουν:
Ακτινογραφίες: Τα οστά, φαίνονται καθαρά στις ακτινογραφίες. Οι ακτινογραφίες μπορούν παράλληλα να δείξουν και άλλα προβλήματα στον ώμο, όπως αρθρίτιδα.
Μαγνητική τομογραφία (MRI) και υπερηχογράφημα: Μπορούν να δώσουν καλύτερη εικόνα των μαλακών ιστών. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα γίνει η διάγνωση του παγωμένου ώμου, ωστόσο, μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό άλλων προβλημάτων στον ώμο, όπως ρήξη στροφικού πετάλου.
Αντιμετώπιση
Ο Παγωμένος Ώμος γενικά βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, αν και σε δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν έως και 3 χρόνια για την επιστροφή στην φυσιολογική κίνηση. Σπάνια, η πλήρης κίνηση του ώμου δεν επιστρέφει.
Παγωμένος Ώμος – Φυσικοθεραπεία
Σκοπός της θεραπείας του παγωμένου ώμου, είναι ο έλεγχος του πόνου και η αποκατάσταση της κίνησης και της δύναμης. Αυτό επιτυγχάνεται σε πολλές περιπτώσεις μέσω της φυσικοθεραπείας.
Η φυσικοθεραπεία για το σύνδρομο του παγωμένου ώμου περιλαμβάνει:
• Μαλάξεις
• Ηλεκτροδιέγερση
• Ασκήσεις βελτίωσης της ελαστικότητας του ώμου
• Κινησιοθεραπεία
• Υδροθεραπεία
Τα περισσότερα άτομα με παγωμένο ώμο βελτιώνονται με τις παραπάνω διαδικασίες.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες σχετικά απλές θεραπείες για τον έλεγχο του πόνου και την αποκατάσταση της κίνησης:
Παγωμένος Ώμος – Στεροειδή ή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη μειώνουν τον πόνο και το οίδημα.
Οι ενέσεις στεροειδών από την άλλη βοηθούν στη σταδιακή βελτίωση του ώμου. Η κορτιζόνη είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες φάρμακο, που εγχύεται απευθείας στην άρθρωση του ώμου και μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του προβλήματος.
Παγωμένος Ώμος – PRP (πλάσμα)
Μια ακόμα θεραπευτική επιλογή περιλαμβάνει την έγχυση αυξητικών παραγόντων (PRP), στον υπακρωμιακό χώρο ή εντός της άρθρωσης του ώμου. Το PRP είναι πλάσμα πλούσιο σε συγκέντρωση σε αιμοπετάλια (5 έως 10 φορές μεγαλύτερη) από το φυσιολογικό αίμα και επιταχύνει την επούλωση όταν εγχυθεί στην τραυματισμένη ή παθολογική περιοχή.
Η πιθανή σύνδεση του Παγωμένου Ώμου με την πανδημία
Από βιολογικής σκοπιάς, υπάρχουν ενδείξεις πως ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης φλεγμονής, όταν νοσεί από COVID-19.
Ο Παγωμένος Ώμος είναι ουσιαστικά μια κατάσταση που προκύπτει λόγω φλεγμονής στην άρθρωση του ώμου και φαίνεται να έχει μια ανοδική τάση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπό αυτή την έννοια η μόλυνσης από τον COVID19 ενδέχεται να συμβάλλει στην εμφάνιση του παγωμένου ώμου.
Έρευνες που έλαβαν μέρος στην Ιταλία, για παράδειγμα, μελέτησαν δείγμα 12 ατόμων, τα οποία «ανέφεραν δυσκαμψία και πόνο στους ώμους, που προέκυψαν μετά τον COVID-19, χωρίς άλλα εμφανή αιτία». Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τόσο οι άμεσες όσο και οι έμμεσες επιπτώσεις του COVID-19 μπορεί να εμπλέκονται στην εμφάνιση παγωμένου ώμου και ενδέχεται να συνδέεται με τη φλεγμονή, που προκαλείται από τη μόλυνση.
Εάν πονάτε στον ώμο ή εμφανίζετε κάποιο επίμονο σύμπτωμα στην περιοχή, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό ιατρό ώστε να σας εξετάσει και να σας συμβουλεύσει εκτενέστερα επ’ αυτου.