fbpx
weight-lose

Παχυσαρκία: Πως σχετίζεται με τις ορθοπαιδικές παθήσεις

Το υπερβολικό βάρος συνεισφέρει στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας, καθώς επηρεάζει την ατομική φροντίδα του ατόμου και σχεδόν κάθε όργανο του σώματος.

Τα άτομα με παχυσαρκία παρουσιάζουν συχνά προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, κάποιες μορφές κακοήθειας και ψυχιατρικές διαταραχές. Ανάλογος είναι και ο ρόλος της παχυσαρκίας στις ορθοπαιδικές παθήσεις, αν και δεν είναι τόσο διαδεδομένος.

Η διατήρηση του βάρους μέσω μιας υγιεινής διατροφής και ενός προγράμματος άσκησης, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα προληπτικά μέτρα που μπορεί κανείς να εφαρμόσει, για να μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας και να διατηρήσει την ποιότητα ζωής του.

Πέντε καταστάσεις πόνου που μπορεί να προκύψουν από την παχυσαρκία

Πόνος στη μέση

Η σπονδυλική στήλη είναι το μέρος του σώματος που συνδέει τον κορμό με τα άκρα. Μία από τις κύριες λειτουργίες της είναι η μεταφορά του συνολικού βάρους του σώματος. Η παχυσαρκία, λοιπόν, μπορεί να δημιουργήσει υπερβολική καταπόνηση στην σπονδυλική στήλη. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δομικές βλάβες ή κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.

Συγκεκριμένα, η μέση είναι το μέρος της σπονδυλικής στήλης που έχει τη μεγαλύτερη ευαισθησία στο βάρος. Το υπερβολικό βάρος οδηγεί σε κακή στάση του σώματος, κάτι που επιβαρύνει τη μέση ακόμα περισσότερο.

Μερικές καταστάσεις που μπορεί να προκληθούν από την παχυσαρκία περιλαμβάνουν την ισχιαλγία, τις δισκοκήλες, τη σπονδυλική στένωση και σπονδυλολίσθηση. Επιπλέον, η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσει πίεση στα γειτονικά νεύρα, προκαλώντας πόνο που αντανακλά στα άκρα.

Πόνος στον αυχένα

Ακριβώς όπως η μέση επηρεάζεται από το περιττό βάρος, έτσι και ο αυχένας μπορεί να παρουσιάζει διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις. Ο αυχένας στηρίζει το βάρος του κεφαλιού μας. Το επιπλέον βάρος στην περιοχή του κεφαλιού, συμβάλλει στην έλλειψη ισορροπίας και στην κακή στάση του.

Με την πάροδο του χρόνου, κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Όταν το κεφάλι βρίσκεται σε κανονική, όρθια θέση, ασκεί πίεση περίπου 10 κιλά στον αυχένα. Όταν κλίνει προς τα εμπρός, αυτή η πίεση αυξάνεται στα 27 κιλά έως 54 κιλά, ανάλογα με την κλίση.

Διαβάστε τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης του πόνου στον αυχένα

Πόνος στον ώμο

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι επίσης πιο ευαίσθητοι απέναντι στους τραυματισμούς που προκύπτουν στον ώμο. Συγκεκριμένα, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ρήξη του στροφικού πετάλου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή το υπερβολικό βάρος που έχουν στα χέρια τους και στην πλάτη, ασκεί υπερβολική πίεση στις δομές του ώμου.

Επιπρόσθετα, το περιττό βάρος μπορεί να επηρεάσει την αιμάτωση της περιοχής του ώμου, να περιορίσει την ανάπτυξη των μυών, προκαλώντας έτσι την αποδυνάμωση και την εκφύλιση τους.

Όπως είναι φυσικό, όλα τα παραπάνω προκαλούν πόνο στον ώμο, ειδικά κατά την ανύψωση ή την έκταση του χεριού, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την κινητικότητα της άρθρωσης.

Διαβάστε τις πέντε συχνότερες αιτίες πόνου στον ώμο

Αρθρίτιδα

Σύμφωνα με μελέτη του Arthritis Foundation, υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και της αρθρίτιδας. Ενώ ένας στους πέντε Αμερικανούς πάσχει από αρθρίτιδα, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει σε έναν στους τρεις μεταξύ των παχύσαρκων.

Η αρθρίτιδα προκαλεί πόνο λόγω της καταστροφής του προστατευτικού χόνδρου που περιβάλλει τις αρθρώσεις στο γόνατο, το ισχίο, τον ώμο και σε άλλα μέρη του σώματος. Όταν ένα άτομο είναι υπέρβαρο, αυτό ασκεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις «ευάλωτες αρθρώσεις», φθείροντας παραπάνω τον αρθρικό χόνδρο και προκαλώντας τριγμό των οστών μεταξύ τους.

Μυοσκελετικοί χρόνιοι πόνοι στους εφήβους

Οι έφηβοι με παχυσαρκία εμφανίζουν πιο συχνά χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους με κανονικό βάρος. Η παχυσαρκία και ο χρόνιος μυοσκελετικός πόνος σχετίζονται στενά, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν ότι το σωματικό λίπος και όχι το σωματικό βάρος, ευθύνονται για τον πόνο που προκαλείται. 

Πιο αργή χειρουργική αποκατάσταση και υψηλότερος κίνδυνος επιπλοκών

Αν και οι παχύσαρκοι ασθενείς γενικά δεν εμφανίζουν αντενδείξεις για κάποια συγκεκριμένη ορθοπαιδική χειρουργική επέμβαση, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη  χειρουργική ή μετεγχειρητική κατάστασή τους, αλλά ακόμα και το ρυθμό αποκατάστασης.

Οι επιπλοκές μπορεί να προκύψουν κατά την ίδια τη χειρουργική επέμβαση ή από την αναισθησία. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες, στην τελευταία περίπτωση, είναι ότι το υπερβολικό βάρος ενδέχεται να προκαλέσει άπνοια ύπνου, η οποία σταματά προσωρινά την αναπνοή όσο ο ασθενής βρίσκεται σε ύπνο.

Εάν πάσχετε από χρόνιο πόνο που σχετίζεται με την παχυσαρκία, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με έναν χειρουργό ορθοπαιδικό για να σας εξετάσει και να σας προτείνει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.