Προσφάτως, δημοσιεύσαμε στο περιοδικό της Κλινικής Άγιος Λουκάς με τον συνάδελφο ειδικό νευρολόγο κ. Κερασνούδη Αντώνιο ένα άρθρο για τη σύγχρονη διάγνωση και θεραπεία των πιεστικών νευροπαθειών του άνω άκρου. Το άρθρο μπορείτε να το διάβασετε στην πλήρη μορφή του εδώ.
Σκοπός του άρθρου είναι η ενημέρωση των ασθενών για τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στη διάγνωση και αντιμετώπιση των πιεστικών νευροπαθειών του άνω άκρου, όπως στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και στην ωλένια νευρίτιδα, αλλά και σε πιο σπάνιες καταστάσεις όπως στο σύνδρομο του κερκιδικού σωλήνα, του ωλένιου σωλήνα του Guyon, του στρογγύλου πρηνιστή, κ.α.
Περιληπτικά, οι παγιδευτικές νευροπάθειες οφείλονται σε πίεση επί των περιφερικών νεύρων από διάφορες γειτονικές ανατομικές δομές. Εκδηλώνονται με πόνο, μούδιασμα και μυϊκή αδυναμία, ενώ η διάγνωση είναι κατά κύριο λόγο κλινική. Η έως τώρα καθιερωμένη μέθοδος διάγνωσης μίας παγιδευτικής νευροπάθειας ήταν ο νευροφυσιολογικός έλεγχος ή ηλεκτρομυογράφημα.
Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της νευροϋπερηχογραφίας έχει δώσει τη δυνατότητα για πιο αξιόπιστες διαγνώσεις που αφορούν τις παθήσεις των περιφερικών νεύρων. H νευροϋπερηχογραφία, λοιπόν, αποτελεί μία νέα, εξειδικευμένη, μη επεμβατική, υπερηχογραφική μέθοδο στη διαγνωστική προσέγγιση του ασθενούς με παθήσεις του περιφερικού νευρικού συστήματος (ΠΝΣ).
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολλά, με κυριότερα τα ακόλουθα:
- μας δίνει πληροφορίες για την ακριβή αιτία παγίδευσης ενός νεύρου (π.χ. από αιμάτωμα, γάγγλιο, παθολογικές παχύνσεις συνδέσμων)
- κάνει δυνατή την αναγνώριση σημαντικών ανατομικών παραλλαγών που ενδιαφέρουν το θεράποντα χειρουργό προ της διενέργειας της αποσυμπίεσης
- ανιχνεύει αυτοάνοσες αλλοιώσεις των νεύρων (π.χ. χρόνιες φλεγμονώδεις απομυελινωτικές πολυνευροπάθειες τύπου CIDP) ή των μυών (μυοσίτιδες, μυοπάθειες)
- δεν χρειάζεται καμία απολύτως προετοιμασία για την εξεταση και είναι απολύτως ανώδυνη
- θέτει τη διάγνωση σε πρωϊμότερα στάδια των παγιδευτικών νευροπαθειών, σε σχέση με το ηλεκτρομυογράφημα
- παρέχει σημαντικές πληροφορίες σε περιπτώσεις υποτροπής των παγιδευτικών νευροπαθειών, που είναι πολύ χρήσιμες για το θεράποντα χειρουργό
- βοηθά στη διάγνωση σπάνιων πιεστικών νευροπαθειών του άνω άκρου.
Dr. med. Aντώνης Κερασνούδης, Ειδικός Νευρολόγος
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ruhr-Bochum της Γερμανίας, Πιστοποιημένος Εξεταστής Νευροϋπερηχογραφίαςτης Γερμανικής Νευροφυσιολογικής Εταιρείας (DGKN) / www.kerasnoudis.gr
Βενουζίου Ααρών, Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Χεριού και Άνω Άκρου
Εκλεγμένο μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού
Πηγή