fbpx
hero

Πόνος στον καρπό: Συχνές αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Ο καρπός είναι εξαιρετικά σημαντικός για ό,τι κάνουμε καθημερινά με τα χέρια μας. Αποτελεί σημείο-κλειδί για λειτουργίες όπως η ανύψωση αντικειμένων, η άσκηση, η προετοιμασία φαγητού κλπ.

Παρόλο που είναι ένα σχετικά μικρό τμήμα του σώματος, αποτελείται από οκτώ μικρά οστά και από πολλούς συνδέσμους, τένοντες και διάφορους ιστούς. Είναι ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία του άνω άκρου και ένας τραυματισμός ή μια παθολογική κατάσταση μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο πόνο αλλά και περιορισμένη λειτουργικότητα του καρπού και γενικότερα του άνω άκρου. Ένα ευρύ φάσμα κακώσεων και παθήσεων μπορούν να επηρεάσουν τον καρπό.

Ο πόνος στον καρπό είναι πολύ συχνός. Μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό οστών, χόνδρων, συνδέσμων ή τενόντων. Μπορεί όμως να προκύψει και από μακροχρόνια προβλήματα, όπως επαναλαμβανόμενη καταπόνηση, αρθρίτιδα ή σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Επειδή είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον καρπό, η ακριβής διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη σε μερικές περιπτώσεις, ωστόσο όμως είναι απαραίτητη για τη σωστή θεραπεία και αντιμετώπιση.

Ο πόνος στον καρπό μπορεί να συνοδεύεται από διάφορα άλλα συμπτώματα, όπως:

·        Ήχο “κλικ” κατά την κίνηση του καρπού

·        Μειωμένη δύναμη δραγμού (συγκράτησης)

·        Περιορισμό της κινητικότητας του καρπού

Ας δούμε αναλυτικά τις παθήσεις από τις οποίες μπορεί να προκύψει πόνος στον καρπό:

Κάταγμα στον καρπό

Ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρός ή ήπιος είναι ο πόνος στον καρπό, υπάρχει πιθανότητα να έχετε υποστεί κάποιο κάταγμα το οποίο δεν έχει διαγνωσθεί. Ένα κάταγμα μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε από τα οστά του καρπού όταν ασκηθεί μεγάλη βία, όπως για παράδειγμα μετά από πτώσεις πάνω στο χέρι, τροχαία ατυχήματα, πτώσεις από μεγάλο ύψος, όπως από όροφο ή σκάλα.

Τα πιο συχνά κατάγματα στον καρπό είναι:

·        Το κάταγμα της περιφερικής κερκίδας

·        Το κάταγμα του σκαφοειδούς

Τα συμπτώματα κατάγματος του καρπού είναι συνήθως τα εξής:

·        Έντονο πόνος

·        Οίδημα

·        Επώδυνη κινητικότητα του χεριού

·        Παραμόρφωση του καρπού

Ωστόσο, στην περίπτωση των καταγμάτων του σκαφοειδούς, η παραμόρφωση δεν είναι συχνή. 

Η καθυστέρηση της θεραπείας ενός κατάγματος στον καρπό μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη. Για το λόγο αυτό, οποιοσδήποτε ασθενής είναι ύποπτος για κάταγμα στον καρπό θα πρέπει να απευθύνεται άμεσα σε ειδικό ιατρό.

Διαβάστε περισσότερα για τα κατάγματα καρπού εδώ.

Αρθρίτιδα Καρπού

H αρθρίτιδα αποτελεί κύρια αιτία πόνου στον καρπό. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας και οι περισσότεροι από αυτούς προσβάλουν τον καρπό.

Δύο είναι οι βασικοί τύποι αρθρίτιδας που προκαλούν συχνότερα προβλήματα στον καρπό:

·        Οστεοαρθρίτιδα

·        Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια πάθηση που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και εκδηλώνεται σε άτομα σε όλο τον κόσμο. Ενώ αυτός ο τύπος αρθρίτιδας είναι σχετικά σπάνιος για τον καρπό, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, κυρίως σε άτομα που είχαν προηγουμένως τραυματιστεί στον καρπό.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, από την άλλη, είναι πιο συχνή στον καρπό. Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο προκαλεί πόνο, οίδημα και βλάβη στις αρθρώσεις, καθώς και περιορισμένη κίνηση και λειτουργία τους. Επηρεάζει συνήθως και τους δύο καρπούς ταυτόχρονα και αποτελεί μια πιο σοβαρή κατάσταση, η οποία πρέπει να τίθεται άμεσα υπό παρακολούθηση, καθώς μπορεί να προσβάλει και άλλα όργανα του σώματος.

Διαβάστε περισσότερα για την αρθρίτιδα καρπού εδώ.

Γάγγλιο Καρπού

Οι γαγγλιακές κύστεις ή απλά γάγγλια είναι καλοήθης διογκώσεις που συνήθως αναπτύσσονται κατά μήκος των τενόντων ή των αρθρώσεων του καρπού. Οι κύστεις είναι συνήθως στρογγυλές ή οβάλ, περιέχουν υγρό σε κολλώδη μορφή και εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες.

Οι μικρές κύστεις συνήθως έχουν μέγεθος μπιζελιού, ενώ οι μεγαλύτερες μπορεί να έχουν διάμετρο έως και 2,5 εκατοστά. Τα γάγγλια μπορεί να είναι επώδυνα εάν πιέζουν κάποιο κοντινό νεύρο, ενώ η θέση τους μπορεί να επηρεάσει την κίνηση.

Η αιτία αυτών των κύστεων είναι άγνωστη. Φαίνεται να προέρχονται από χρόνιες φλεγμονές και ερεθισμούς των αρθρώσεων ή των τενόντων, ενώ μπορεί να οφείλονται και σε καθημερινές επαναλαμβανόμενες κινήσεις και μικροτραυματισμούς που οδηγούν σε αύξηση της ενδαρθρικής πίεσης.

Διαβάστε περισσότερα για τα γάγγλια καρπού εδώ.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση που επηρεάζει ένα από τα κύρια νεύρα του άνω άκρου στην περιοχή του καρπού. Η πάθηση εμφανίζεται όταν υπάρχει πίεση στο μέσο νεύρο, κατά τη δίοδο του από τον καρπιαίο σωλήνα και προκαλεί πόνο, μούδιασμα και αδυναμία στον καρπό και στο χέρι.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου εμφανίζονται σταδιακά και στην αρχή μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου ο ασθενής αισθάνεται αιμωδίες (μουδιάσματα) και αίσθημα νυγμών (βελονιές) στον αντίχειρα, δείκτη, μέσο και παράμεσο δάκτυλο.

Διαβάστε πως μπορείτε να αποφύγετε το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα.

Επαναλαμβανόμενη κίνηση και φυσικά αίτια

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους ανάπτυξης πόνου στον καρπό είναι οι καθημερινές επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Όταν τα χέρια αναγκάζονται να κάνουν την ίδια κίνηση σε μόνιμη βάση, ακόμη και απλά να παραμένουν στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να έχει αρκετές επιπτώσεις στον καρπό.

Για παράδειγμα, η οδήγηση, η πληκτρολόγηση και πολλές άλλες τέτοιου είδους δραστηριότητες, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στις αρθρώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις φλεγμονή.

Πόνος στον καρπό μπορεί να προκληθεί και από φυσικά αίτια, όπως μια πτώση ή ένα διάστρεμμα κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμα κι αν ο τραυματισμός δεν προκαλέσει κάταγμα σε κάποιο οστό, μπορεί να βλάψει τα νεύρα και να προκαλέσει βλάβη ή πρήξιμο σε διάφορους ιστούς.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο πόνος στον καρπό θα υποχωρήσει με λίγη ξεκούραση και ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να ανακουφίσει στην αρχή, η παραμέληση του προβλήματος μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Εάν υποφέρετε από επίμονο ή χρόνιο πόνο στον καρπό, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με έναν ειδικό γιατρό για να σας εξετάσει και να σας προτείνει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.