fbpx
arthroseis-paxisarkos-1

Προστατέψτε τις αρθρώσεις σας διατηρώντας ένα υγιές βάρος

Η παχυσαρκία επιβαρύνει σημαντικά την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τις ορθοπαιδικές παθήσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα, η οποία  χαρακτηρίζεται από προοδευτική διάσπαση του χόνδρου, που προκαλείται από φυσιολογική ή υπερβολική φθορά στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ποιότητα ζωής. Ένας από τους πιο αποτρέψιμους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας είναι η παχυσαρκία, μια κατάσταση που επηρεάζει έναν στους τρεις ενήλικες.

Μια καλά ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για τη συνολική υγεία αλλά όταν πρόκειται για την πρόληψη ή/και την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, το πιο σημαντικό πράγμα στο οποίο θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα, είναι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας:

1.      Το υπερβολικό βάρος ασκεί πρόσθετη πίεση στις αρθρώσεις που φέρουν ήδη βάρος (π.χ. γόνατα)

2.      Οι φλεγμονώδεις παράγοντες που σχετίζονται με την αύξηση βάρους, μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία προβλημάτων σε άλλες αρθρώσεις (π.χ. χέρια)

Η συνολική επίδραση του σωματικού βάρους στις αρθρώσεις

Τα λιποκύτταρα απελευθερώνουν ουσίες που προάγουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Εάν είστε υπέρβαροι, θα έχετε περισσότερες από αυτές τις ανεπιθύμητες ουσίες στον οργανισμό σας. Η φλεγμονή που προκαλείται από τα λιποκύτταρα επιδεινώνει τη φλεγμονή των αρθρώσεων που έχει ήδη δημιουργηθεί από την οστεοαρθρίτιδα.

Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και που πάσχουν από κάποιας μορφής αρθρίτιδα, βιώνουν περισσότερο πόνο στις αρθρώσεις από τους ασθενείς με φυσιολογικό βάρος. Ωστόσο, η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να βελτιώσει τη λειτουργία των αρθρώσεων και να βοηθήσει στη μείωση του πόνου.

Το τμήμα κάθε άρθρωσης που επηρεάζεται περισσότερο από το υπερβολικό σωματικό βάρος είναι ο αρθρικός χόνδρος. Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένας σταθερός, ελαστικός ιστός που καλύπτει τα άκρα των οστών μέσα στην άρθρωση, δημιουργώντας μια λεία επιφάνεια που επιτρέπει στα οστά να κινούνται μεταξύ τους χωρίς τριβή.

Ο αρθρικός χόνδρος έχει και μια ακόμη βασική «λειτουργία»: Απορροφά τους κραδασμούς και μεταφέρει την πίεση στο οστό. Αυτή η ικανότητα μεταφοράς πίεσης, επιτρέπει στις δομές μέσα στην άρθρωση να μοιράζονται το βάρος του σώματος, αποφεύγοντας κάποιο μέρος να δεχθεί περισσότερο φορτίο από αυτό που μπορεί να ανεχθεί.

Δεδομένου ότι ο αρθρικός χόνδρος «σηκώνει» το σωματικό βάρος, εκφυλίζεται ευκολότερα όταν ο οργανισμός διατηρεί πολλά παραπάνω κιλά. Ο χόνδρος μέσα στις αρθρώσεις, ειδικά τα γόνατα, είναι ήδη επιρρεπής σε φθορά λόγω υπερβολικής χρήσης, τραυματισμού ή καθημερινής καταπόνησης με τα χρόνια.

Οποιαδήποτε προϋπάρχουσα εκφύλιση του χόνδρου, αρχίζει να επιδεινώνεται πιο γρήγορα καθώς αυξάνεται το βάρος, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.

Διατροφή και άσκηση: το κλειδί για την διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων

Η επαρκής σωματική δραστηριότητα έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και μπορεί πάντα να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Ωστόσο, η αύξηση  της αθλητικής δραστηριότητας – από μόνη της – δεν είναι αρκετή για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος με υγιή τρόπο.

Ο έλεγχος της διατροφής σας και η ενσωμάτωση της άσκησης στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να αποτρέψετε τα προβλήματα στις αρθρώσεις. Μια υγιεινή διατροφή, σε συνδυασμό με άσκηση χαμηλής έντασης, διατηρεί το βάρος υπό έλεγχο και μειώνει το φορτίο που ασκείται στις αρθρώσεις.

Αποφύγετε τροφές και ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μειώστε το μέγεθος της μερίδας σας σε αυτό που προορίζεται για το δικό σας ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) και εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε Ωμέγα-3 λίπη και αντιοξειδωτικά, που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα, όπως η ηλικία, ο τραυματισμός, η υπερβολική χρήση των αρθρώσεων, το φύλο αλλά και η γενετική προδιάθεση. Ωστόσο, η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες και έναν από τους κινδύνους που μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά.

Οι δραστηριότητες χαμηλής έντασης όπως το περπάτημα, το κολύμπι σε συνδυασμό με έναν εφικτό στόχο απώλειας βάρους θα σας εξασφαλίσουν μια πολύ καλή φυσική κατάσταση!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.