fbpx

Ρήξη Στροφικού Πετάλου – Ρήξη Υπερακανθίου​

Τι είναι η ρήξη στροφικού πετάλου – ρήξη υπερακανθίου​

Το στροφικό πέταλο του ώμου αποτελείται από μια ομάδα τενόντων και μυών που περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου (εικ. 1). Οι μύες και οι τένοντες πρέπει να λειτουργούν αρμονικά, ώστε ο ώμος να παραμένει σταθερός και να περιστρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Η υπερβολική καταπόνηση των τενόντων του στροφικού πετάλου μπορεί να προκαλέσει ρήξη των τενόντων και κυρίως του υπερακανθίου (εικ. 2). Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά επώδυνη.

Αιτίες

Οι ρήξεις του στροφικού πετάλου μπορούν να οφείλονται σε τραυματισμό μετά από πτώση στο πάσχον άκρο ή μετά από εξάρθρημα του ώμου. Άλλοτε μπορεί να προκύψουν μετά από απότομη άρση βάρους. Πολλές φορές όμως είναι αποτέλεσμα μιας χρόνιας εκφυλιστικής φθοράς που συσσωρεύεται με το χρόνο ειδικά σε άτομα που εκτελούν εργασίες και έχουν δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ώμου.

Συμπτώματα

Στα αρχικά στάδια τα συμπτώματα είναι ήπια με αποτέλεσμα οι ασθενείς σπάνια να αναζητούν ιατρική βοήθεια.  Καθώς εξελίσσεται η πάθηση οι ασθενείς παρουσιάζουν:

  • Πόνο στον ώμο που αρχικά εμφανίζεται μετά από δραστηριότητα και αργότερα και στην ηρεμία.
  • Πόνο που ακτινοβολεί από την πρόσθια επιφάνεια του ώμου στην πλάγια επιφάνεια του βραχίονα.
  • Ξαφνικό πόνο με το σήκωμα του βραχίονα πάνω από το κεφάλι ή ακόμα και με το κατέβασμα του άκρου από την ανυψωμένη θέση.
  • Νυκτερινό πόνο σε προχωρημένα στάδια.
  • Ευαισθησία και πρήξιμο στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου.
  • Περιορισμός της κίνησης λόγω πόνου.
  • Απώλεια δύναμης και κίνησης σε περίπτωση ρήξης των τενόντων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να εκτελέσει βασικές δραστηριότητες όπως είναι η προσωπική του υγιεινή. 
  • Πολλές φορές μπορεί να υπάρχει έντονος κριγμός στην άρθρωση.

Διάγνωση

Αν υπάρχει κλινική υποψία ρήξης του πετάλου, λόγω αδυναμίας του άκρου, αυτή μπορεί να επιβεβαιωθεί με τη βοήθεια της Μαγνητικής Τομογραφίας.

Θεραπεία

Οι συνήθεις θεραπευτικές επιλογές είναι:

  • Τροποποίηση των δραστηριοτήτων: είναι σημαντικό να μάθετε να χρησιμοποιείτε τον ώμο σας με πιο ασφαλή και άνετο τρόπο.
  • Φυσιοθεραπεία: μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κινητικότητας και στην ενδυνάμωση των μυών των ώμων.
  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ενέσεις: χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τον πόνο και για τη μείωση της φλεγμονής.

Εάν αυτές οι πρακτικές αποτύχουν, η χειρουργική επέμβαση όπως η αρθροσκόπηση είναι το επόμενο βήμα, με την επανακαθήλωση του τένοντα στην ανατομική του θέση με τη βοήθεια οστικών αγκυρών (εικ. 3 και 4). Ενίοτε οι πολύ μεγάλες, μαζικές, ρήξεις του τενοντίου πετάλου μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης (ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου – εικ. 5). Πρόκειται για μια τεχνική που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία από τον Δρ. Βενουζίου, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το θέμα σε βάθος δημοσιεύοντας αρκετά επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά παγκοσμίου κύρους.

Αποκατάσταση​

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση εξαρτάται από το ποια χειρουργική επέμβαση εφαρμόστηκε και είναι εξίσου σημαντική με τη διαδικασία της επέμβασης για να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα. Η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως 6 μήνες. Απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ του ασθενούς, του χειρουργού και του φυσιοθεραπευτή.

Επιστρέψτε με υγεία και δύναμη για νέες προκλήσεις!

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.