fbpx
_separated-shoulder-hero

Ρήξη ή εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης: Αιτίες και αντιμετώπιση

Αν και συχνά η ρήξη της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης του ώμου ακούγεται ως βαρύς τραυματισμός, στην πραγματικότητα αποτελεί τη ρήξη των συνδέσμων μεταξύ της κλείδας και της ωμοπλάτης (ακρωμιοκλειδική άρθρωση) και διακρίνεται σε 6 τύπους, ανάλογα το βαθμό σοβαρότητας του τραυματισμού.

Η ωμοπλάτη συνδέεται με το άνω άκρο του βραχιονίου οστού και την κλείδα, μέσω συνδέσμων. Το υψηλότερο σημείο της ωμοπλάτης ονομάζεται ακρώμιο. Δύο ομάδες συνδέσμων συγκρατούν την κλείδα με την ωμοπλάτη. Οι ακρωμιοκλειδικοί σύνδεσμοι μεταξύ ακρωμίου και κλείδας και οι κορακοκλειδικοί σύνδεσμοι μεταξύ κλείδας και ωμοπλάτης. Όταν οι σύνδεσμοι αυτοί υποστούν κάποιου είδους βλάβη, τότε η ωμοπλάτη μπορεί να διαχωριστεί από την κλείδα και να μετακινηθεί προς τα κάτω, από το βάρος του άνω άκρου.

Διαφορά εξαρθρήματος ώμου και ρήξης ακρωμιοκλειδικής

Συχνά χρησιμοποιούνται οι λέξεις ρήξη ακρωμιοκλειδικής ή διαχωρισμός ώμου και εξάρθρωση ώμου για να περιγράψουν τον ίδιο τραυματισμό. Ενώ αυτοί οι δύο τραυματισμοί συνήθως συγχέονται, στην πραγματικότητα είναι δύο πολύ διαφορετικές καταστάσεις. Όπως περιγράφηκε παραπάνω, η άρθρωση του ώμου προέρχεται από τη συμβολή τριών διαφορετικών οστών: της κλείδας, της ωμοπλάτης και του βραχιονίου.

Στην περίπτωση της ρήξης της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης ή διαχωρισμού του ώμου, η ένωση της κλείδας και της ωμοπλάτης διαταράσσεται, ενώ στην περίπτωση εξαρθρήματος, το βραχιόνιο οστό αποσπάται από την υποδοχή του. Οι τραυματισμοί είναι διαφορετικοί όχι μόνο από ανατομικής άποψης, αλλά προσεγγίζονται και διαφορετικά όσον αφορά την αντιμετώπιση και την αποκατάστασή τους.

Αιτία και τύποι διαχωρισμού της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

Αιτία διαχωρισμού της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

Η πιο κοινή αιτία διαχωρισμού της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης είναι η πτώση πάνω στον ώμο. Η πτώση τραυματίζει τους συνδέσμους που περιβάλλουν και σταθεροποιούν την ακρωμιοκλειδική  άρθρωση.

Εάν η δύναμη είναι αρκετά μεγάλη, οι σύνδεσμοι που συνδέονται με την κάτω πλευρά της κλείδας σχίζονται. Αυτό προκαλεί τον διαχωρισμό της κλείδας από την ωμοπλάτη, με την ωμοπλάτη να κινείται προς τα κάτω από το βάρος του βραχίονα, δημιουργώντας δυσμορφία (εξόγκωμα) στο πάνω μέρος του ώμου.

Τύποι διαχωρισμού της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

Η ρήξη της ακρωμιοκλειδικής ταξινομείται ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού και τη μετατόπιση των οστών σε έξι τύπους:

Τύπος 1: Αποτελεί τον τραυματισμό (διάστρεμμα) του θυλάκου που περιβάλλει την ακρωμιοκλειδική άρθρωση. Τα οστά είναι στη θέση τους και το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος.

Τύπος 2: Περιλαμβάνει τον τραυματισμό (διάστρεμμα) του θυλάκου που περιβάλλει την ακρωμιοκλειδική άρθρωση αλλά και σε έναν από τους κορακοκλειδικούς συνδέσμους που σταθεροποιούν την κλείδα. Ο κορακοκλειδικός σύνδεσμος εμφανίζει μερική ρήξη. Οι ασθενείς με ρήξη ακρωμιοκλειδικής τύπου 2, μπορεί να έχουν ένα μικρό εξόγκωμα πάνω από το τραυματισμένο σημείο.

Τύπος 3:  Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει τον ίδιο τραυματισμό με τον τύπο 2, αλλά φαίνεται πιο έντονα. Αυτοί οι ασθενείς εμφανίζουν συνήθως ένα μεγάλο εξόγκωμα πάνω από την τραυματισμένη άρθρωση διότι έχουν υποστή πλήρη ρήξη των κορακλειδικών και των ακρωμιοκλειδικών συνδέσμων.

Τύπος 4: Η ρήξη ακρωμιοκλειδικής τύπου 4 είναι ένας σπάνιος τραυματισμός, όπου η κλείδα ωθείται πίσω από το ακρώμιο.

Τύπος 5: Αποτελεί έναν σοβαρό τραυματισμό τύπου 3. Σε αυτόν τον τύπο ρήξης, ο μυς πάνω από την ακρωμιοκλειδική άρθρωση σχίζεται από το άκρο της κλείδας, προκαλώντας ένα μεγάλο και εμφανές εξόγκωμα πάνω από το σημείο τραυματισμού.

Τύπος 6: Αυτός ο τύπος είναι εξαιρετικά σπάνιος, καθώς η κλείδα ωθείται προς τα κάτω και μπλοκάρει κάτω από την κορακοειδή απόφυση του ώμου.

Αντιμετώπιση ρήξης της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

Η θεραπεία εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του τραυματισμού:

Τύποι 1 και 2

Η θεραπεία για τραυματισμούς τύπου 1 και 2 γίνεται συντηρητικά και περιλαμβάνει:

·        Ξεκούραση, ώστε να επιτραπεί στους κατεστραμμένους ιστούς να επουλωθούν

·        Νάρθηκα – ανάρτηση, για την απομάκρυνση της πίεσης από την άρθρωση

·        Πάγο, με σκοπό να μειωθεί το πρήξιμο και η φλεγμονή

·        Αντιφλεγμονώδη φάρμακα, για τον πόνο

·        Ασκήσεις φυσικοθεραπείας, για την αύξηση του εύρους κίνησης και της δύναμης

Τύπος 3

Ακόμα δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία σχετικά με την καλύτερη θεραπεία των τραυματισμών τύπου 3. Μερικοί από τους ειδικούς αντιμετωπίζουν τον τραυματισμό με συντηρητικά, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως μέσα από τη συντηρητική θεραπεία. Ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να ωφεληθούν από μια χειρουργική επέμβαση. Όσοι ασθενείς ασχολούνται με βαριά εργασία ή αθλήματα που απαιτούν συχνές κινήσεις των χεριών, βρίσκουν τη χειρουργική επέμβαση καλύτερη λύση λόγω ταχύτερης και πιο σίγουρης αποκατάστασης.

Τύποι 4, 5 και 6

Η θεραπεία για τους τραυματισμούς τύπου 4, 5 και 6 περιλαμβάνει τη χειρουργική επέμβαση ανάταξη και συγκράτησης της ακρωμιοκλειδικής ώστε να επουλωθούν οι σχισμένοι σύνδεσμοι σωστά. Η επέμβαση μπορεί να γίνει τόσο με ανοιχτή χειρουργική τεχνική όσο και με αρθροσκοπική, με στόχο την «συγκράτηση» της κλείδας στη θέση της με ράμματα ή μεταλλικά κουμπιά.

Οι ασθενείς θα πρέπει να επισκέπτονται ορθοπαιδικό χειρουργό αμέσως μετά τον τραυματισμό για να αποφύγουν πιο δυσάρεστες και μόνιμες καταστάσεις.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.