fbpx
sfirodaktulia-hero

Σφυροδακτυλία: Πως σχετίζεται με την άθληση και τρόποι αντιμετώπισης

Η σφυροδακτυλία είναι ένας τραυματισμός ο οποίος προκαλεί χαρακτηριστική παραμόρφωση και εμφανίζεται όταν ο τένοντας που τεντώνει το δάχτυλο (ο εκτείνοντας τένοντας) υποστεί ρήξη στο άκρο του δακτύλου.

Αν και η κάκωση είναι γνωστή με το όνομα «δάχτυλο του μπέιζμπολ», αυτός ο τραυματισμός μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε ένα αντικείμενο (όπως μια μπάλα) χτυπήσει την άκρη του δακτύλου και το αναγκάσει να λυγίσει απότομα και με μεγάλη βία. Το αποτέλεσμα του τραυματισμού είναι να μη μπορεί ο ασθενής να ισιώσει την άκρη του δακτύλου.

Η σφυροδακτυλία μπορεί να συμβεί σε όλα τα δάχτυλα του χεριού και συχνότερα αφορά το κυρίαρχο άκρο.

Η συσχέτιση της σφυροδακτυλίας με τον αθλητισμό

Στα αθλήματα, αυτός ο τραυματισμός είναι πολύ συχνός, καθώς οποιοδήποτε άμεσο χτύπημα σε ένα τεντωμένο δάκτυλο, μπορεί να προκαλέσει ρήξη του τένοντα στην άκρη του δακτύλου.  Ο τραυματισμός φαίνεται να εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με αθλήματα που παίζονται με μπάλα (μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, πόλο, μπέιζμπολ κ.λπ.). Στην πραγματικότητα όμως, ο καθένας μπορεί να τραυματιστεί και να εμφανίσει σφυροδακτυλία, ακόμη και σε απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το στρώσιμο του κρεβατιού.

Συμπτώματα σφυροδακτυλίας

Στην περίπτωση της σφυροδακτυλίας, το άκρο του δακτύλου «πέφτει» και δεν μπορεί να ισιώσει από μόνο του.

Άλλα συχνά συμπτώματα είναι:

·        Πόνος στο δάκτυλο

·        Οίδημα του δακτύλου

·       Ευαισθησία του δακτύλου

·        Έντονη ερυθρότητα ή/και μελάνιασμα του δακτύλου

·        Συγκέντρωση αίματος κάτω από το νύχι (υπονύχιο αιμάτωμα)

·        Αποκόλληση του νυχιού

Διάγνωση και αντιμετώπιση σφυροδακτυλίας

Διάγνωση σφυροδακτυλίας

Ένας τραυματισμός του δακτύλου, όπως αυτός της σφυροδακτυλίας, απαιτεί ιατρική περίθαλψη για να διασφαλιστεί ότι το δάκτυλο θα ανακτήσει πλήρως τη λειτουργικότητά του.

Ο ειδικός ιατρός είναι σε θέση να διαγνώσει τη σφυροδακτυλία, εξετάζοντας το «πεσμένο» άκρο του δακτύλου σας. Σε δεύτερο χρόνο, θα ζητηθεί ακτινογραφία και πιθανώς μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα για να φανεί η έκταση του τραυματισμού στον τένοντα, αλλά και στα οστά.

Αντιμετώπιση σφυροδακτυλίας

Η σφυροδακτυλία που δεν αντιμετωπίζεται άμεσα, συνήθως οδηγεί σε ακαμψία και παραμόρφωση του τραυματισμένου άκρου του δακτύλου. Η πλειονότητα αυτών των τραυματισμών, μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Στα παιδιά, η σφυροδακτυλία μπορεί να περιλαμβάνει τον χόνδρο που ελέγχει την ανάπτυξη των οστών. Ο γιατρός πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά και να αντιμετωπίσει αυτόν τον τραυματισμό στα παιδιά, έτσι ώστε το δάκτυλο να έχει κανονική ανάπτυξη και να με παραμορφωθεί.

Μη χειρουργική αντιμετώπιση

Οι περισσότεροι τραυματισμοί που οφείλονται σε σφυροδακτυλία, αντιμετωπίζονται με νάρθηκα που κρατά το άκρο του δακτύλου ίσιο (σε έκταση) μέχρι να επουλωθεί.

Για να αποκατασταθεί η λειτουργία του δακτύλου, ο νάρθηκας συνήθως πρέπει να φορεθεί πλήρως για 8 εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φορεθεί επίσης κατά το μπάνιο και να αλλάξει προσεκτικά μετά το μπάνιο. Καθώς ο νάρθηκας στεγνώνει, πρέπει να κρατάτε το τραυματισμένο δάχτυλό σας ίσιο. Εάν το άκρο του δακτύλου «πέσει» και πάλι, η επούλωση διακόπτεται και θα χρειαστεί να φοράτε τον νάρθηκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επειδή όμως η χρήση νάρθηκα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, ο ειδικός ιατρός μπορεί να μιλήσει μαζί σας για το πώς να ελέγξετε προσεκτικά το δέρμα σας για τυχόν  προβλήματα. Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε επιπλέον επισκέψεις στον ιατρό σας, κατά τη διάρκεια των 8 εβδομάδων, ώστε να παρακολουθεί εντατικά την πρόοδό σας.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται από τον χειρουργό ορθοπαιδικό σας, όταν υπάρχει μεγάλο αποσπαστικό οστικό κάταγμα, εξάρθρημα της άρθρωσης ή αποτύχει η συντηρητική θεραπεία.

Για τη χειρουργική θεραπεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν βελόνες, άγκυρες ή μικρές βίδες που συγκρατούν το καταγμα και ανατάσουν ξανά την άρθρωση. Σε περίπτωση που χρειάζεται παρέμβαση στον τένοντα συνήθως εφαρμόζεται η τεχνική της τενοδερμόδεσης.

Εάν έχετε τραυματιστεί κατά την άθληση και τα συμπτώματα συνεχίζουν να σας ταλαιπωρούν θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με ειδικό ορθοπαιδικό χειρουργό, ώστε να κανονιστεί ένα ραντεβού για εξέταση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.