fbpx
hero-pregnancy

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: Πως σχετίζεται με την εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των χεριών. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να εμφανιστεί με συχνότητα έως και 2 στις 3 γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν.

Η πάθηση προκύπτει όταν το μέσο νεύρο πιέζεται μέσα στον καρπό. Η πίεση αυτή μπορεί να συνδεθεί με πολλούς παράγοντες, όπως κάποιο τραυματισμό στον καρπό ή τις καθημερινά επαναλαμβανόμενες κινήσεις και δραστηριότητες.

Αν και η πάθηση σχετίζεται κυρίως με τους παραπάνω παράγοντες, εμφανίζεται συχνά στις έγκυες γυναίκες για διαφορετικούς λόγους. Βεβαίως, η επαναλαμβανόμενη χρήση των χεριών συμβάλει κι αυτή στην επιδείνωση του προβλήματος.

Αιτίες εμφάνισης συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα κατά την εγκυμοσύνη

Υπάρχουν αρκετές αιτίες εμφάνισης του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως:

·        Το οίδημα, κοινώς «πρήξιμο», των διαφόρων ιστών του σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ασκεί πίεση στο μέσο νεύρο στην περιοχή του καρπού και προκαλεί τα ίδια συμπτώματα, με αυτά που προκύπτουν από την καταπόνηση και την επαναλαμβανόμενη χρήση των χεριών.

·        Συνήθως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες ασκούνται και κινούνται λιγότερο, πράγμα που σημαίνει ότι η κυκλοφορία στα χέρια μειώνεται αισθητά.

·        Εργασίες και δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τα χέρια και τους καρπούς, μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της πάθησης.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση του συνδρόμου κατά την εγκυμοσύνη

Η υπερβολική αύξηση βάρους

Δεν είναι εξακριβωμένο εάν το βάρος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι οι έγκυες γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αυξημένου βάρους ή παχυσαρκίας, διαγιγνώσκονται με την πάθηση πιο συχνά.

Ο διαβήτης ή η υπέρταση της εγκυμοσύνης

Διαβήτης κύησης και υπέρταση κύησης μπορούν να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών και επακόλουθο πρήξιμο. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή σε σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του καρπιαίου σωλήνα.

Ορμόνες από προηγούμενες εγκυμοσύνες

Η ρηλαξίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στην προετοιμασία του σώματος της γυναίκας για τον τοκετό, αφού χαλαρώνει τους πυελικούς μύες και τους συνδέσμους. Από τη δεύτερη εγκυμοσύνη και έπειτα, ενδέχεται να υπάρχει σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον καρπιαίο σωλήνα, πιέζοντας το μέσο νεύρο.

Συμπτώματα συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα κατά την εγκυμοσύνη

Τα κοινά συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν:

·        Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα (αίσθημα καρφίτσας) στα δάχτυλα, τον καρπό και την παλάμη

·        Αίσθηση «παλμού» στις παλάμες, τους καρπούς και τα δάχτυλα

·        Οίδημα στα δάχτυλα

·        Δυσκολία στο κράτημα αντικειμένων

·        Δυσκολία στην εκτέλεση λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, όπως κούμπωμα κουμπιών κ.α.

Συνήθως, τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι πιο έντονα τη νύχτα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υγρά που συσσωρεύονται στα κάτω άκρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανακατανέμονται όταν είμαστε ξαπλωμένοι, οδηγώντας σε αύξηση αυτών στα άνω άκρα και άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στα νεύρα και ειδικά στο μέσο νεύρο.

Διάγνωση και αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα κατά την εγκυμοσύνη

Η διάγνωση της πάθησης είναι κλινική και γίνεται από τον γιατρό σας με τη λήξη ενός καλού ιστορικού και τη εκτέλεση μιας καλής κλινικής εξέτασης. Μερικές φορές χρειάζεται επιβεβαίωση με το ηλεκτρομυογράφημα ή/και το υπερηχογράφημα του μέσου νεύρου.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να αντιμετωπιστεί ως εξής:

Η θεραπεία του συνδρόμου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κατά βάση συντηρητική κι αυτό συμβαίνει επειδή σχεδόν σε όλες τις γυναίκες τα συμπτώματα υποχωρούν τους πρώτους δύο μήνες μετά τον τοκετό. Έρευνες δείχνουν ότι μόνο 1 στις 6 εγκυμονούσες με συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα ένα χρόνο μετά τον τοκετό.

Οι πιο συχνές θεραπείες περιλαμβάνουν:

·        Χρήση ειδικού νάρθηκα για ακινητοποίηση του καρπού σε ουδέτερη (όχι λυγισμένη) θέση. Όταν τα συμπτώματα τείνουν να είναι έντονα, η χρήση νάρθηκα κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

·        Μείωση των δραστηριοτήτων που προκαλούν κάμψη του καρπού (για παράδειγμα, πληκτρολόγηση).

·        Παγοθεραπεία. Η ασθενής μπορεί να ανακουφιστεί από το πρήξιμο, εφαρμόζοντας πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα, απευθείας στον καρπό για περίπου 10 λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα.

·        Ξεκούραση. Όποτε υπάρχει πόνος ή κόπωση στον καρπό, η ασθενής θα πρέπει να ξεκουράζει το σημείο ή να κάνει μια εναλλακτική εργασία.

·        Ανύψωση των χεριών. Το χέρι μπορεί να στηριχθεί σε απλά μαξιλάρια.

·        Yoga. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης σχετικής με την μη επεμβατική αντιμετώπιση του συνδρόμου, δείχνουν ότι η yoga μπορεί να μειώσει τον πόνο και να αυξήσει τη δύναμη δραγμού σε άτομα που υποφέρουν από την πάθηση.

·        Χορήγηση αναλγητικών . Η χρήση παρακεταμόλης (Panadol) σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης θεωρείται γενικά ασφαλής, αρκεί να μην υπερβεί τα 3.000 mg ημερησίως.

Σε κάθε περίπτωση, πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια ανακούφισης από τα συμπτώματα, θα πρέπει να εξετασθείτε από ειδικό ιατρό καθώς και να συζητήσετε μαζί του όλους τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και θηλασμός

Ο θηλασμός μπορεί να σας δυσκολέψει όταν πάσχετε από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα κι αυτό επειδή θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τον καρπό σας για να κρατήσετε το κεφάλι του μωρού σας κατά τη διάρκεια της σίτισης. Πειραματιστείτε με διαφορετικές θέσεις, μέχρι να βρείτε εκείνη που σας δυσκολεύει λιγότερο. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια και κουβέρτες για να στηρίξετε ή να τοποθετήσετε τα χέρια σας σε ανώδυνες θέσεις.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο θηλασμός ενώ είστε πλάγια ξαπλωμένες με το μωρό προς τα εσάς, λειτουργεί καλά. Μια ακόμα λύση που μπορεί να φανεί χρήσιμη είναι η ποδιά ή αλλιώς σεντόνι θηλασμού, όπου το μωρό σας τρέφεται χωρίς να το στηρίζετε με τα χέρια σας.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το θηλασμό ή την εύρεση μιας άνετης θέσης για εσάς και το μωρό σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν σύμβουλο θηλασμού.

Μην ξεχνάτε να ακούτε το σώμα σας και να απευθύνεστε σε ειδικό ιατρό για οτιδήποτε σας προβληματίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και μετά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.