fbpx

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται συχνότερα στις εγκύους, τους διαβητικούς, τους ρευματοπαθείς και τους νεφροπαθείς αλλά και σε υγιείς ενήλικες που κάνουν καθημερινή, πολύωρη και παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή γι αυτό και έχει ονομαστεί “νόσος του πληκτρολογίου”.

Που εμφανίζεται

Άτομα με ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η νεφρική ανεπάρκεια είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα στα αγγεία. Η εργασία με δονούμενα εργαλεία, όταν βρίσκεστε σε κρύες θερμοκρασίες και το κάπνισμα επιδεινώνουν τα αγγειακά προβλήματα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του συνδρόμου εμφανίζονται σταδιακά και στην αρχή μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αρχικά ο ασθενής αισθάνεται αιμωδίες (μουδιάσματα) και αίσθημα νυγμών (βελονιές) στον αντίχειρα, δείκτη, μέσο και παράμεσο δάκτυλο. Επίσης εμφανίζεται πόνος και κάψιμο στο χέρι και στην περιοχή του καρπού που μπορεί να ακτινοβολεί στον αγκώνα, στον βραχίονα ή στον ώμο. Αν η κατάσταση χρονίσει και δεν θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη του μέσου νεύρου. Στα τελικά στάδια της πάθησης οι ασθενείς εμφανίζουν έντονη αδυναμία με αποτέλεσμα να πέφτουν πράγματα από τα χέρια τους καθώς και δυσκολία στο χειρισμό μικρών αντικειμένων.

Διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι σημαντική για να αποφευχθεί η μόνιμη νευρική βλάβη. Η διάγνωση του συνδρόμου μπαίνει εύκολα από το ιστορικό και την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με το ηλεκτρομυογράφημα ή/και το υπερηχογράφημα του μέσου νεύρου.

Αντιμετώπιση

Η συντηρητική αντιμετώπιση της πάθησης με νάρθηκες ακινητοποίησης του καρπού, τοπικές ενέσεις κορτιζόνης και αντιφλεγμονώδη φάρμακα δεν προσφέρουν οριστική θεραπεία. Η ριζική θεραπεία του συνδρόμου είναι η χειρουργική διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα (εικ. 1).

Σύγχρονη Χειρουργική Αντιμετώπιση Ενδοσκοπική Διάνοιξη του Καρπιαίου Σωλήνα

Η Ενδοσκοπική Διάνοιξη Καρπιαίου Σωλήνα αποτελεί μια νέα χειρουργική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS: minimally-invasive procedure), για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και απαιτεί ειδικό χειρουργικό εξοπλισμό και εκπαίδευση.

Πως γίνεται

Πραγματοποιείται μέσω μιας μικρής τομής, περίπου 1 εκατοστό (εικ. 2), στην περιοχή του καρπού δια της οποίας εισάγεται μια μικροσκοπική κάμερα (ενδοσκόπιο) και ένα ειδικό χειρουργικό μαχαιρίδιο (εικ. 3). Το ενδοσκόπιο είναι συνδεδεμένο με ένα μόνιτορ παρέχοντας στο χειρουργό ορατότητα εντός του καρπιαίου σωλήνα. Ο χειρουργός εκτελεί στη συνέχεια την απελευθέρωση του καρπιαίου σωλήνα διατέμνοντας τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού από μέσα προς τα έξω (τεχνική inside out) αποφεύγοντας τον τραυματισμό των ιστών και του δέρματος της παλάμης.

Οφέλη Ενδοσκοπικής Διάνοιξης του Καρπιαίου Σωλήνα ​

Αφήνοντας ανέπαφο το δέρμα της παλάμης και μη έχοντας τομή στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, ο ασθενής είναι σε θέση να κάνει χρήση του χεριού του άμεσα μετεγχειρητικά. Παρέχεται λοιπόν το πλεονέκτημα της άμεσης επιστροφής στην εργασία και στις προ του χειρουργείου δραστηριότητες. Οι ασθενείς που ωφελούνται περισσότερο από την ενδοσκοπική διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα είναι αυτοί που καθημερινά δέχονται μεγάλες πιέσεις και έρχονται σε έντονη επαφή με τις παλάμες τους. Ωστόσο επειδή όλοι μας χρησιμοποιούμε τα χέρια μας καθημερινά και η αποφυγή πίεσης στις παλάμες είναι εξαιρετικά δύσκολη, η τεχνική ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς που επιθυμούν ταχύτερη αποθεραπεία. Η μέθοδος είναι εξαιρετικά ασφαλής και σύμφωνα με μελέτες, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η συχνότητα επιπλοκών είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την ανοικτή μέθοδο, όταν η τεχνική εκτελείται από χειρουργό εκπαιδευμένο στη χειρουργική της άκρας χείρας.

Γιατί να επιλέξω την Ενδοσκοπική Διάνοιξη του Καρπιαίου Σωλήνα;

  • Ασφαλής και αποτελεσματική τεχνική
  • Ταχεία μετεγχειρητική αποθεραπεία
  • Άμεση χρήση του χεριού
  • Ταχεία επάνοδο στην εργασία-δραστηριότητες (σε 2-3 ημέρες)
  • Αναίμακτη τεχνική (χωρίς τομή στην παλάμη)
  • Καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα (καμία ουλή στην παλάμη)
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος 

Επιστρέψτε με υγεία και δύναμη για νέες προκλήσεις!

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.