fbpx
writers-cramp

Σπασμός του Γραφέα

Τι είναι; 

Ο λεγόμενος «σπασμός του γραφέα» είναι ένας τύπος  εστιακής δυστονίας,  που προσβάλει το χέρι, τον καρπό και τον πήχη. Πρόκειται για μία νευρολογική κινητική διαταραχή, κατά την οποία ο εγκέφαλος στέλνει λάθος μηνύματα στους μυς,  προκαλώντας ακούσιες, αιφνίδιες και επώδυνες μυϊκές συσπάσεις, που διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετή ώρα και οδηγούν σε παραμόρφωση των χεριών. 

Πότε συμβαίνει; 

Ο σπασμός, συνήθως, συμβαίνει όταν κάποιος εκτελεί συγκεκριμένες λεπτές δραστηριότητες δεξιοτεχνίας, όπως το γράψιμο, η πληκτρολόγηση, το ράψιμο ή το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου. Οποιοσδήποτε ασχολείται με τέτοιες δραστηριότητες έχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσει σπασμό λόγω δυστονίας. 

Τύποι 

 Υπάρχουν δύο τύποι σπασμού του γραφέα. Ο πρώτος τύπος είναι ο απλός σπασμός, όπου υπάρχει μόνο δυσκολία στη γραφή ή στην πληκτρολόγηση. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος αρχίσει να γράφει και δεν μπορεί να ελέγξει την κίνηση του χεριού του. Ο δεύτερος τύπος είναι η τυπική εστιακή δυστονία ή αλλιώς «σπασμός του γραφέα», η οποία εμφανίζεται όχι μόνο κατά τη γραφή αλλά και κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων που γίνονται με τα χέρια- όπως το ξύρισμα ή το μακιγιάζ.  

Αιτίες 

Οι αιτίες είναι αρκετές. Όταν κάποιος γράφει για πολύ ώρα και δεν έχει τοποθετήσει σωστά το χέρι του, τότε μπορεί να πάθει κάποια κράμπα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως  μετά από μερικά λεπτά ή και ώρες αργότερα.  Σύμφωνα με έρευνες, το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της εστιακής δυστονίας. Είναι σημαντικό να μην αγχώνεστε και να μην επικεντρώνεστε στην εμφάνιση του σπασμού, γιατί αυτό αντί να βοηθήσει θα επιδεινώσει την κατάσταση και τον πόνο .  Η δυστονική μορφή του σπασμού είναι λιγότερο συχνή από τον απλό τύπο κράμπας και μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανό να επηρεαστούν και άλλες δραστηριότητες όπως η χρήση μαχαιριού ή πιρουνιού καθώς τρώτε. Δραστηριότητες που εκτελούνται με τα χέρια και τους καρπούς σε ακραία θέση, έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη πίεση στα μέρη αυτά και τελικά την επιδείνωση της κατάστασης.  

Συμπτώματα 

Το έντονο σφίξιμο του μολυβιού ή του στυλό, για αρκετή ώρα, μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στους μυς του χεριού και των δακτύλων. Αν ήδη πάσχετε από «σπασμό του γραφέα» καλό θα ήταν να αποφεύγετε να γράφετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, γιατί αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Άλλα συμπτώματα είναι ο πόνος στα δάκτυλα κατά το γράψιμο και το ακούσιο τέντωμα αυτών. Αυτό προκαλεί κράμπες στα δάκτυλα με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να πιάσετε το αντικείμενο που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.  

Στον απλό τύπο σπασμού, το χέρι ανταποκρίνεται κανονικά κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων και μόνο όταν αρχίσετε να γράφετε για αρκετή ώρα έχετε πρόβλημα, π.χ. πόνο. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγετε τη γραφή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. 

Στην τυπική εστιακή δυστονία υπάρχει δυσκολία στις απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως το φαγητό, το πλύσιμο κ.λπ. Καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν ειδικό γιατρό που θα σας βοηθήσει με κάποια θεραπεία για να επιστρέψετε πιο γρήγορα στην καθημερινότητα. 

Θεραπεία 

Δυστυχώς οι θεραπείες που υπάρχουν προσφέρουν μόνο προσωρινή ανακούφιση και όχι πλήρη ίαση. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες που εφαρμόζονται, ενίοτε συνδυαστικά ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.   

Παρακάτω αναφέρονται κάποιες θεραπείες και τεχνικές: 

  • Φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία:  έχει ως σκοπό την εκμάθηση νέων τρόπων γραφής και συγκράτησης του μολυβιού και του στυλό και γενικά την τροποποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται στυλό με μεγάλες λαβές ή ειδικοί νάρθηκες που αποτρέπουν συγκεκριμένες θέσεις του χεριού.  
  • Ενέσεις Botox: οι ενέσεις αυτές γίνονται στους μυς του χεριού και των δακτύλων και αδρανοποιούν του μυς που προκαλούν τις παραμορφώσεις.  
  • Χαλάρωση και απόσπαση της προσοχής: κλείστε τα μάτια σας και πάρτε βαθιές αναπνοές. Αυτός ο απλός τρόπος θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να ξεχάσετε το πρόβλημα. 
  • Επανεκπαίδευση κινήσεων: αυτή η διαδικασία βοηθάει τα δάκτυλα να εκπαιδευτούν εκ νέου στην εκτέλεση απλών  κινήσεων. Μπορεί να είναι χρονοβόρα, αλλά σίγουρα αποτελεσματική. 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.