fbpx
τενοντιτιδα αγκωνα

Τενοντίτιδα Αγκώνα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις μορφές και την αντιμετώπιση της

Τι είναι η τενοντίτιδα αγκώνα; 

Η τενοντίτιδα του αγκώνα συνήθως οφείλεται σε βλάβη του τένοντα από υπέρχρηση ή τραυματισμό. Η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση που δέχονται τα ανατομικά στοιχεία της άρθρωσης του αγκώνα και γενικότερα του καρπού και των δακτύλων συντελούν στην εμφάνιση της τενοντίτιδας. Η τενοντίτιδα χαρακτηρίζεται από εκφύλιση των τενόντων και των μυών του πήχη, που προσφύονται στην άρθρωση του αγκώνα. Συνήθως εμφανίζεται μετά από δραστηριότητες που προκαλούν έντονη καταπόνηση των μυών, λόγω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων. Εμφανίζεται σε όσους ασχολούνται με αθλήματα όπως είναι η ενόργανη γυμναστική, η άρση βαρών, το golf και η ποδηλασία, αλλά κυρίως προσβάλλει όσους παίζουν τένις, ή δραστηριότητες με ρακέτες, εξού και γνωστή ως πάθηση «Αγκώνας των Τενιστών – Tennis Elbow».

Πριν αναλύσουμε τις μορφές και τις αιτίες που προκαλούν την τενοντίτιδα του αγκώνα, ας μιλήσουμε λίγο για ανατομία:

Η άρθρωση του αγκώνα είναι μια σύνθετη άρθρωση καθώς αποτελείται από τρεις επιμέρους αρθρώσεις: την ωλενιοβραχιόνια, την κερκιδοβραχιόνια και τελος την άνω κερκιδωλενική. Η άνω κερκιδωλενική άρθρωση εξυπηρετεί τον πρηνισμό και υπτιασμό του αντιβραχίου ενώ οι αρθρώσεις του βραχιονίου με την ωλένη και την κερκίδα εξυπηρετούν την κάμψη και έκταση του αγκώνα. Στο κάτω μέρος του βραχιονίου οστού υπάρχουν οστέινα εξογκώματα που ονομάζονται επικονδύλιοι, από όπου ξεκινούν την πορεία τους οι μύες του αντιβραχίου. Μύες, σύνδεσμοι και τένοντες συγκρατούν την άρθρωση του αγκώνα και μας δίνουν την ικανότητα της κίνησης.

Ποιές είναι οι μορφές της τενοντίτιδας αγκώνα;

Συναντάμε δύο τύπους τενοντίτιδας του αγκώνα, που είναι και τα πιο συχνά σύνδρομα από υπέρχρηση. Η πιο κοινή, η “έξω επικονδυλίτιδα”, εμφανίζεται στους έξω πλάγιους τένοντες και η “έσω επικονδυλίτιδα”, εμφανίζεται στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα.  

εξω τενοντιτιδα αγκωνα

Έξω επικονδυλίτιδα , “Αγκώνας των Τενιστών – Tennis Elbow”

H έξω επικονδυλίτιδα, ή αγκώνας των τενιστών, επηρεάζει το εξωτερικό τμήμα του αγκώνα και είναι η πιο κοινή μορφή τενοντίτιδας αγκώνα. Έχει συνδεθεί και με άλλες παθήσεις όπως η παγίδευση του ραχιαίου μεσόστεου νεύρου, η έξω – οπίσθια αστάθεια, το σύνδρομο υμενικής πτυχής κ.α.

Όπως αναφέραμε, προκαλείται συνήθως από υπέρχρηση, σε συνδυασμό με την υπερβολική καταπόνηση και λειτουργική ανεπάρκεια των μυικών στοιχείων που συνθέτουν την άρθρωση του αγκώνα, οδηγώντας έτσι τον ασθενή να βιώνει μια επώδυνη κατάσταση κατά την χρήση του. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το τένις ή άλλα αθλήματα με ρακέτες μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή την κατάσταση ωστόσο, αυτές οι αθλητικές δραστηριότητες, δεν είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι της πάθησης αυτής. 

Ποια είναι τα συνήθη αίτια της έξω επικονδυλίτιδας; 

Καταπόνηση

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο “αγκώνας του τένις” συχνά οφείλεται σε βλάβη ενός συγκεκριμένου τένοντα του αντιβραχίου. Αυτός ο τένοντας είναι ο βραχύς κερκιδικός εκτείνων τον καρπό  (ECRB) που βοηθά στη σταθεροποίηση του καρπού όταν ο αγκώνας είναι τεντωμένος. Όταν ο ECRB αποδυναμώνεται από υπερβολική χρήση, σχηματίζονται μικροσκοπικές ρήξεις στο σημείο που προσφύεται στον πλάγιο επικόνδυλο. Αυτη η κατάσταση οδηγεί σε φλεγμονή και πόνο.

Ο ECRB διατρέχει αυξημένο κίνδυνο βλάβης λόγω της θέσης του. Καθώς ο αγκώνας κάμπτεται και ισιώνει, αυτός τρίβεται πάνω στον έξω επικόνδυλο και έτσι προκύπτει η φθορά του με την πάροδο του χρόνου.

Αθλητικές δραστηριότητες

Οι περισσότεροι άνθρωποι που παθαίνουν επικονδυλίτιδα του αγκώνα, είναι μεταξύ 30 και 50 ετών, αν και μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Όπως αναφέραμε, συχνά εμφανίζεται σε αθλητές που χρησιμοποιούν έντονα τα χέρια τους. Για παράδειγμα, στα αθλήματα με ρακέτες, όπως το τένις, η λάθος τεχνική του χτυπήματος, ο μη κατάλληλος εξοπλισμός, καθώς και το επίπεδο των αθλητών μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως στους ερασιτέχνες αθλητές έχει καταγραφεί το ποσοστό της έξω επικονδυλίτιδας να ανέρχεται στο 90% σε σύγκριση με την έσω επικονδυλίτιδα που φτάνει μόλις το 10%. 

Εργασία & άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες

Οι αθλητές δεν είναι οι μόνοι άνθρωποι που παθαίνουν τενοντίτιδα αγκώνα. Πολλοί άνθρωποι που συμμετέχουν σε εργασιακές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενη και έντονη χρήση του μυός του αντιβραχίου ή επαναλαμβανόμενη έκταση του καρπού και του χεριού, μπορούν να εμφανίσουν έξω επικονδυλίτιδα.

Οι ελαιοχρωματιστές, οι υδραυλικοί, οι κομμωτές και οι ξυλουργοί είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ανάπτυξη επικονδυλίτιδας. Ακόμη οι εργαζόμενοι σε συνεργεία αυτοκινήτων, οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές, οι μάγειρες, αλλά και οι κρεοπώλες είναι πιο εκτεθειμένοι από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επομένως, είναι μεγάλο το εύρος των ανθρώπων που μπορεί να εμφανίσουν αυτήν την κατάσταση.

Λοιπές αιτίες

Η έξω επικονδυλίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και χωρίς να έχει προηγηθεί επαναλαμβανόμενη καταπόνηση. Αυτή η εμφάνιση ονομάζεται ιδιοπαθής ή άγνωστης αιτίας.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της Έξω Επικονδυλίτιδας;

Τα συμπτώματα αναπτύσσονται σταδιακά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στην αρχή είναι ήπιος και επιδεινώνεται σιγά-σιγά με την πάροδο εβδομάδων και μηνών. Συνήθως δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τραυματισμός που να σχετίζεται με την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η κλινική εικόνα και τα συμπτώματα της Έξω Επικονδυλίτιδας – Tennis Elbow , περιλαμβάνουν:

  • Πόνο ή κάψιμο στο εξωτερικό μέρος του αγκώνα.
  • Αδυναμία κατά το σφίξιμο του χεριού.
  • Πόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Δυσκαμψία τις πρωινές ώρες.
  • Αίσθημα νυγμών ή “μυρμηγκιάσματος”.

Ο πόνος εστιάζεται στην εξωτερική επιφάνεια του αγκώνα και κατά την πίεση μπροστά ή επάνω και περιφερικά του έξω κονδύλου. Τα συμπτώματα συχνά επιδεινώνονται με τη χρήση των μυών του αντιβραχίου, σε καθημερινές ασχολίες όπως το κλείσιμο βρύσης, το στρίψιμο κλειδιού ή το κούνημα των χεριών κατά την άρση βάρους.

Διάγνωση & Θεραπεία για την Έξω Επικονδυλίτιδα:

Το 1ο βήμα για την αντιμετώπιση της Έξω Επικονδυλίτιδα – Tennis Elbow είναι η διάγνωση της. Η ακτινογραφία και η μαγνητική είναι πρώτες εξετάσεις στις οποίες πιθανόν θα σας παραπέμψει ο θεράπων χειρουργός ορθοπαιδικός σας, προκειμένου να έχει την καλύτερη δυνατή εικόνα. Επιπλέον, είναι πιθανό να σας ζητήσει να προβείτε και σε ηλεκτρομυογράφημα, ώστε να διαπιστώσει αν ασκείται πίεση στο ραχιαίο μεσόστεο νεύρο. 

Ο τρόπος αντιμετώπισης ξεκινά με συντηρητική αγωγή που περιλαμβάνει περιορισμό της κινητικότητας του πάσχοντος μέλους και χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, παγοθεραπεία, υπερήχους και κινησιοθεραπεία. Σε περίπτωση που επιμένουν τα συμπτώματα είναι δυνατή η χρήση νάρθηκα ή η τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών. Πολύ καλά αποτελέσματα έχουν οι νεότερες βιολογικές θεραπείες, όπως η έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP).

Σε περίπτωση που η συντηρητική αγωγή δεν είναι αποτελεσματική, το λόγο έχει η χειρουργική θεραπεία. Ο χειρουργός ορθοπαιδικός σας και η ομάδα του, θα σας προσφέρουν την πιο αποτελεσματική φροντίδα για την δική σας περίπτωση.

Έσω Επικονδυλίτιδα ή “Αγκώνας του γκόλφ και του μπεϊζμπολ”

Η έσω επικονδυλίτιδα είναι επίσης γνωστή και ως “αγκώνας του γκολφ, του μπέιζμπολ και της βαλίτσας”. Επηρεάζει το εσωτερικό τμήμα του αγκώνα και προκαλείται λόγω της έντονης σύσπασης των καμπτήρων. Είναι λιγότερο συχνή σε σχέση με την έξω επικονδυλίτιδα. Εκδηλώνεται με πόνο, από τον αγκώνα έως τον καρπό, στο εσωτερικό μέρος του αγκώνα και του αντιβραχιονίου. Ο πόνος προκαλείται από τη βλάβη στους τένοντες που λυγίζουν τον καρπό προς την παλάμη. 

Πως προκαλείται η έσω επικονδυλίτιδα; 

Η έσω επικονδυλίτιδα, προκαλείται από την υπερβολική δύναμη που χρησιμοποιείται για να λυγίσει ο καρπός προς την παλάμη. Οφείλεται στην υπέρχρηση των καμπτήρων και στην επιβάρυνση στα μαλακά μόρια της εσωτερικής πλευράς της άρθρωσης του αγκώνα με την ταυτόχρονη κάμψη και πρηνή θέση του καρπού. Χαρακτηριστικά, μπορεί να συμβεί για παράδειγμα στην έντονη κίνηση ενός μπαστουνιού του γκολφ ή κατά την ρίψη μιας μπάλας μπέιζμπολ και σε άλλα αθλήματα όπως η πετοσφαίριση, η αναρρίχηση και ο ακοντισμός. 

Κινήσεις που έχουν συνδεθεί με την Έσω Επικονδυλίτιδα, περιλαμβάνουν:

– Ρίψη ακοντίου

– Μεταφορά βαριάς βαλίτσας

– Σερβίς με μεγάλη δύναμη στο τένις

– Κοπή ξύλων με τσεκούρι

– Χειρισμός αλυσοπρίονου

– Συχνή χρήση άλλων εργαλείων χειρός σε συνεχή βάση

Ποιά είναι τα συμπτώματα της Έσω Επικονδυλίτιδας;

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της έσω επικονδυλίτιδας είναι ο πόνος κατά μήκος της παλάμης του αντιβραχίου, από τον αγκώνα έως τον καρπό, από την πλευρά του μικρού δακτύλου. Ο πόνος μπορεί να γίνει πιο αντιληπτός, αν προσπαθήσουμε να λυγίσουμε το εσωτερικό της παλάμης προς τον καρπό με αντίσταση ή όταν πιέσουμε με την παλάμη μας μια μπάλα από καουτσούκ.

Επειδή τα συμπτώματα της έσω επικονδυλίτιδας παρουσιάζουν ομοιότητες με τα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας, όπως επίσης και με άλλες ιατρικές παθήσεις, δεν πρέπει να προβαίνουμε σε βιαστική διάγνωση. Μια επίσκεψη στον γιατρό μας, θα μας δώσει μια σαφή εικόνα. 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της Έσω Επικονδυλίτιδας;

Η διάγνωση της έσω επικονδυλίτιδας, μπορεί να γίνει συνήθως με φυσική εξέταση. Ο γιατρός θα ακουμπήσει το χέρι σε ένα τραπέζι, με την παλάμη προς τα πάνω. Έπειτα, θα ζητήσει από τον ασθενή να σηκώσει το χέρι λυγίζοντας τον καρπό έναντι αντίστασης. Εάν ο ασθενής πάσχει από έσω επικονδυλίτιδα, ο πόνος συνήθως γίνεται αισθητός στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα. Ακόμη, είναι πιθανό και σε αυτή την περίπτωση, ο θεράπων χειρουργός ορθοπαιδικός σας να σας παραπέμψει και σε μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων, όπως είναι η ακτινογραφία, η μαγνητική τομογραφία και το ηλεκτρομυογραφημα, προκειμένου να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασή σας.

Θεραπεία για την έσω επικονδυλίτιδα

Η θεραπεία για την έσω επικονδυλίτιδα ξεκινά με τη διακοπή της δραστηριότητας που προκαλεί τα συμπτώματα και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό φυσικοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Επιπλέον, μπορεί να συνταγογραφηθούν παυσίπονα, όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), για να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κίνηση που προκάλεσε εξαρχής την πάθηση. Συνοπτικά, η θεραπεία περιλαμβάνει:

– Εφαρμογή παγοκύστης (για τη μείωση της φλεγμονής)

– Ασκήσεις ενδυνάμωσης

– Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

– Φυσιοθεραπεία 

– Ενέσεις κορτικοστεροειδών

Πολύ καλά αποτελέσματα έχουν οι νεότερες βιολογικές θεραπείες, όπως η έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP).

Σε περίπτωση που η συντηρητικη θεραπεία δεν λειτουργήσει και τα συμπτώματα συνεχίζουν να υπάρχουν ή κλιμακώνονται, μπορεί να προταθεί από τον θεράποντα ορθοπαιδικό χειρουργό σας, η χειρουργική αντιμετώπιση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.