Τενοντίτιδα καρπού

Τενοντίτιδα καρπού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις μορφές και την αντιμετώπιση της

Τι είναι η τενοντίτιδα καρπού

Ο καρπός συνδέει το χέρι μας με το αντιβράχιο. Αποτελείται από 8 οστά και από αυτόν διέρχονται 23 τένοντες, οι οποίοι μας βοηθούν να ελέγχουμε το χέρι και τα δάκτυλα μας και κατ’ επέκταση να πραγματοποιούμε λεπτές κινήσεις. Λόγω της έντονης καθημερινής χρήσης του χεριού, οι τένοντες αυτοί καταπονούνται. Έτσι, μπορεί να προκληθεί φλεγμονή και κατ’ επέκταση να εμφανιστεί πόνος και άλλα συμπτώματα. Αυτή η φλεγμονή στους τένοντες είναι γνωστή και ως τενοντίτιδα του καρπού. Τενοντίτιδες μπορούν να εμφανιστούν σε όλους τους εκτείνοντες και τους καμπτήρες του καρπού. Η πιο συνήθης όπως είναι η τενοντίτιδα de Quervain, η οποία επηρεάζει τους τένοντες του αντίχειρά μας. Η ονομασία της τενοντίτιδας de Quervain οφείλεται στον πρώτο άνθρωπο που την περιέγραψε το μακρινό 1895, τον ελβετό χειρουργού Fritz De Quervain. Ο De Quervain, παρατήρησε ότι η τενοντίτιδα καρπού οφείλεται στην φλεγμονή και πάχυνση του κοινού ελύτρου του μακρού απαγωγού και του βραχέος εκτείνοντος τον αντίχειρα.

Πώς προκαλείται η τενοντίτιδα του καρπού (τενοντίτιδα De Quervain)

Η τενοντίτιδα του καρπού, όπως και όλες οι τενοντίτιδες, είναι σύνδρομο υπέρχρησης. Επομένως, τα άτομα που χρησιμοποιούν έντονα τα χέρια τους και τα επιβαρύνουν κάνοντας επαναλαμβανόμενες κινήσεις, κινδυνεύουν από την τενοντίτιδα καρπού. Έτσι, κομμωτές, χειρώνακτες αλλά και εργαζόμενοι που πληκτρολογούν πολύ είναι εκτεθειμένοι στην συγκεκριμένη πάθηση. Ακόμη, είναι γνωστή και ως ο ‘’Καρπός της Μαμάς’’, καθώς εμφανίζεται συχνά σε εγκύους και νέες μαμάδες. Αν και στην αρχή είχε ενοχοποιηθεί η πολύωρη επιβάρυνση που δέχονται οι καρποί τους προκειμένου να φροντίσουν ή/και να θηλάσουν τα μωρά τους, φαίνεται πλέον ότι οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Οι συγκεκριμένες ορμονικές αλλαγές προκαλούν κατακράτηση υγρών, οίδημα και φλεγμονή στην περιοχή του καρπού.

Επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες είναι:

  • Η λανθασμένη θέση του καρπού και κατά συνέπεια του χεριού κατά την διάρκεια κάποιας ασχολίας (π.χ. κατα την πληκτρολόγηση),
  • ιστορικό τραυματισμών τενόντων ή έξω επικονδυλίτιδας,
  • η ηλικία,
  • το κάπνισμα,
  • η ενασχόληση με ορισμένα αθλήματα που επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον καρπό (π.χ. ενόργανη, μπάσκετ, κτλ),
  • η ύπαρξη άλλων παθήσεων, όπως είναι ο διαβήτης και η οστεοαρθρίτιδα.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της τενοντίτιδας καρπού

Τα συμπτώματα που συνήθως παρατηρούνται στην τενοντίτιδα καρπού είναι παρόμοια με τις υπόλοιπες τενοντίτιδες. Πιο συγκεκριμένα:

  1. ο πόνος, κυρίως στην περιοχή του καρπού-αντίχειρα ο οποίος μπορεί να εκτείνεται μέχρι και τον πήχη,
  2. η παρουσία οιδήματος, κοινώς πρήξιμο, στην περιοχή του καρπου αλλα και κοντά στον αντίχειρα,
  3. δυσκαμψία κατά την κίνηση του καρπού και των δακτύλων, καθώς και περιορισμός του εύρους κίνησης του καρπού.

Όλα τα συμπτώματα μπορούν να γίνουν πιο έντονα κατά την διάρκεια κινήσεων, όπως άρση αντικειμένου, στρίψιμο του καρπού (π.χ άνοιγμα καπάκι βάζου), αλλά και κατά την στήριξη στο χέρι μας.

Πρόληψη της τενοντίτιδας καρπού

Όπως αναφέραμε, η τενοντίτιδα καρπού είναι αποτέλεσμα έντονης υπέρχρησης και καταπόνησης των τενόντων. Επομένως, η βασικότερη συμβουλή πρόληψης είναι να μην καταπονούμε υπερβολικά τους τένοντες του καρπού και του χεριού μας. Επιπλέον συμβουλές πρόληψης είναι:

  1. Η διακοπή του καπνίσματος.
  2. Οι διατάσεις των καρπών πριν από τη σωματική δραστηριότητα.
  3. Τα συχνά διαλείμματα αν πληκτρολογούμε πολύ ή κάνουμε άλλες δραστηριότητες που καταπονούν τους καρπούς μας.
  4. Η χρήση προστατευτικού νάρθηκα ή νάρθηκα καρπού, αν το συστήσει ο θεράπων χειρουργός ορθοπαιδικός μας.

Πως πραγματοποιείται η διάγνωση για την τενοντίτιδα καρπού;

Στην περίπτωση που παρατηρούμε πως ο πόνος στην περιοχή του καρπού συνεχίζει και επιτείνεται κατά την διάρκεια των κινήσεων της πηχεοκαρπικής άρθρωσης και του αντίχειρα, είναι θεμιτό να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια από έναν χειρουργό ορθοπαιδικό. Ο γιατρός κατά την κλινική εξέταση θα ψηλαφήσει σημεία του αντιβραχίου, του καρπού και των δακτύλων, ώστε να εντοπίσει την ευαισθησία και το οίδημα της πάσχουσας περιοχής. Ακόμη, μπορεί να μας ζητήσει να κάνουμε και κάποιες κινήσεις, όπως σφίξιμο γροθιάς και περιστροφή του καρπού. Επιπλέον, είναι πιθανό να μας ζητήσει να προβούμε σε μία μαγνητική τομογραφία, ώστε να αποκλείσει άλλες παθήσεις που εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα με την τενοντίτιδα καρπού. Ορισμένες από αυτές τις παθήσεις είναι:

  • Η αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί επώδυνο πρήξιμο και φλεγμονή στις αρθρώσεις.
  • Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, το οποίο προκαλείται από τη συμπίεση ενός νεύρου στον καρπό και μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.
  • Το εκτινασσόμενο δάχτυλο (trigger finger), το οποίο εμφανίζεται όταν η φλεγμονή στους τένοντες προκαλεί σε ένα από τα  δάχτυλά το “κλείδωμα” του σε λυγισμένη θέση.
  • Τα κατάγματα στα οστά του καρπού.

Πως αντιμετωπίζεται η τενοντίτιδα καρπού;

Συντηρητική θεραπεία τενοντίτιδας καρπού

Συνήθως η θεραπεία είναι συντηρητική. Ο θεράπων ιατρός σας θα σας συστήσει την ελαστική επίδεση ή χρήση κάποιου νάρθηκα, ώστε να διατηρεί στην σωστή θέση τα ανατομικά στοιχεία μειώνοντας τον πόνο. Η ξεκούραση είναι πολύ σημαντική για την συγκεκριμένη πάθηση, επομένως θα πρέπει να αποφεύγονται οι δραστηριότητες που επιβαρύνουν τον καρπό σας. Επιπλέον, είναι πιθανή η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως είναι η ιβουπροφαίνη  και η ναπροξένη ώστε να μειωθεί το οίδημα και ο πόνος. 

Εφόσον κριθεί απαραίτητο από το χειρουργό ορθοπαιδικό σας, μπορεί να σας χορηγηθεί ένεση κορτιζόνης στο έλυτρο του τένοντα, αφού έρευνες έχουν δείξει το μεγάλο ποσοστό ανακούφισης στους ασθενείς της συγκεκριμένης πάθησης. Μάλιστα, αν η ένεση πραγματοποιηθεί στα αρχικά στάδια, τότε το πρόβλημα μπορεί να θεραπευτεί πλήρως.

Χειρουργική αντιμετώπιση τενοντίτιδας καρπού

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από αρκετούς μήνες συντηρητικής θεραπείας ή/και έχει συμβεί χόνδρινη μεταπλασία του ελύτρου, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας καρπού είναι το επόμενο όπλο στη φαρέτρα του χειρουργού ορθοπαιδικού. Η χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται στην διάνοιξη του ελύτρου, έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος στους τένοντες να κινηθούν χωρίς τριβή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση συνήθως δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι. Η επέμβαση ανακουφίζει από τα συμπτώματα της τενοντίτιδας καρπού, χωρίς να επηρεάσει τη λειτουργία του χεριού ή του καρπού.

Οι επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης είναι σπάνιες και ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά του μόλις ανακτήσει τη δύναμη στο χειρουργημένο σημείο.

Αν αντιμετωπίζετε πόνο στον καρπό ή κάποιο άλλο από τα παραπάνω συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένος χειρουργό ορθοπαιδικό, ώστε να σας εξετάσει και να σας συμβουλέψει σχετικά με την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.