fbpx
Στιγμιότυπο 2020-12-13, 12.42.34

Θεραπεία Ουλών: Οδηγίες αντιμετώπισης μετεγχειρητικών και δύσμορφων ουλών

Οι ουλές στο σώμα μας προκύπτουν μετά από  μία χειρουργική επέμβαση ή μετά από έναν τραυματισμό. Μετά από μια τομή ή κόψιμο ή τραυματισμό του δέρματος, οι μηχανισμοί επούλωσης του οργανισμού  “μπαλώνουν” την περιοχή της πληγής με ουλώδη ιστό. Επειδή ο ιστός αυτός δεν μοιάζει με δέρμα, η περιοχή της ουλής είναι διαφορετική από το φυσιολογικό δέρμα. Μία υπερτροφική ουλή μπορεί  να περιορίσει την κίνηση του άκρου ή της άρθρωσης και να περιορίσει έτσι τη λειτουργικότητα.  Ο ορθοπαιδικός σας που ειδικεύεται στη θεραπεία τραυμάτων του άνω άκρου θα σας βοηθήσει στη θεραπεία των ουλών ώστε να γίνει πιο εύκολα, πιο γρήγορα και με λιγότερο πόνο.  

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που ο ορθοπαιδικός σας θα αξιολογήσει για να καθορίσει τη θεραπείας μίας επώδυνης, υπερτροφικής ουλής. Αυτοί οι παράγοντες είναι: 

  • Εντόπιση: όταν μια ουλή είναι κοντά σε τένοντες ή μυς, καθώς οι ιστοί επουλώνονται, η κίνηση του άκρου μπορεί να επηρεαστεί. Ο γιατρό σας θα σας πει να κάνετε συγκεκριμένες κινήσεις που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τη δυσκαμψία.  
  • Σχήμα: εάν η ουλή σας είναι από χειρουργική επέμβαση, είναι συνήθως μια ευθεία λεπτή τομή. Εάν η ουλή προέρχεται από ατύχημα, μπορεί να έχει ανώμαλο σχήμα ή / και να είναι βαθιά, οπότε είναι πιο πιθανό να είναι υπερτροφική, επώδυνη και δύσμορφη. 
  • Τύπος: καθώς το δέρμα θεραπεύεται, συρρικνώνεται ελαφρώς και μπορεί να προκαλέσει πόνο και να επηρεάσει την κίνηση. Υπάρχουν δύο τύποι ουλής. Η μία είναι η χηλοειδής ουλή, η οποία προεξέχει υπερβολικά από την επιφάνεια του δέρματος. Η άλλη είναι η υπερτροφική ουλή η οποία υπερβαίνει ελαφρώς τα όρια του αρχικού τραύματος. 
  • Ευαισθησία: το δέρμα ακουμπάει σε πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως ρούχα, κοσμήματα και διάφορες επιφάνειες . Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, το δέρμα σας μπορεί να γίνει υπερευαίσθητο και να έχετε πόνο. Γι’ αυτό η περιοχή του τραύματος πρέπει να καλύπτεται για το αρχικό διάστημα ώστε να είναι καθαρή και προστατευμένη.  

Απλές Συμβουλές για την Αντιμετώπιση των Ουλών 

Εάν έχετε μια ουλή που σας πονάει ή περιορίζει την κίνηση του χεριού σας, παρακάτω σας δίνουμε κάποιες απλές και πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπισή της: 

  • Μασάζ: Το μασάζ στην ουλή βελτιώνει την επούλωσή της. Η χρήση μίας λοσιόν (φαρμακευτική ή σπαθόλαδο) ή επουλωτικής αλοιφής (Jalaplast Plus, Cicatridina, Histoplastin Red, Dermafil ή κεραλοιφή), καθώς κάνετε μασάζ στην ουλή κυκλικά και προς όλες τις κατευθύνσεις, βοηθά στην απευαισθητοποίηση της περιοχής. Με το μασάζ μαλακώνει το δέρμα γύρω από την ουλή, βελτιώνεται η κινητικότητα του δέρματος και της ουλής και μειώνεται η ευαισθησία που υπάρχει πάνω στην ουλή και στο δέρμα γύρω από αυτήν.  
  • Επιθέματα, έμπλαστρα και ταινίες σιλικόνης: Τα επιθέματα σιλικόνης (Epi-Derm, Cica-Care, Cerederm, Dermatix κ.α.) βοηθάνε στο να μειωθεί η υπερτροφική ουλή που έχει ήδη δημιουργηθεί στο δέρμα. Εάν η ουλή σας έχει ανώμαλο σχήμα  ένα τζελ σιλικόνης (Froika, Strataderm, Stratamed, Dermatix κ.α.) μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της επούλωσης. Θα την κάνει πιο μαλακή, θα βελτιωθεί η εμφάνιση, το χρώμα και η υφή της. 
  • Υπερευαισθησία: Όταν η ουλή είναι πολύ ευαίσθητη, είναι σημαντικό να τρίβετε την ουλή και το δέρμα γύρω από αυτήν με υφάσματα διαφορετικής υφής ώστε να μειώσετε την ευαισθησία. Ξεκινήστε με κάτι απαλό όπως ένα μεταξωτό μαντήλι. Τρίψτε την περιοχή για ένα έως δύο λεπτά κάθε φορά. Μετά από λίγες ημέρες χρησιμοποιείστε μία μαξιλαροθήκη.  Όσο η ευαισθησία της ουλής μειώνεται χρησιμοποιούμε πιο σκληρό ύφασμα, όπως ένα κομμάτι τζιν. 

Η ουλή περνάει από διάφορα στάδια καθώς θεραπεύεται. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να υποχωρήσει πλήρως η ουλή σας. Ο ορθοπαιδικός σας θα σας καθοδηγήσει κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας για να βελτιωθεί η κίνηση, να μειωθεί ο πόνος και να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες το συντομότερο δυνατό. 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.