fbpx
3 (1)

Χειρουργός ορθοπεδικός VS Χειρουργός ορθοπαιδικός: Ποιος είναι ο σωστός ορισμός

Κατά το Wikipedia «Η Ορθοπαιδική είναι η ιατρική ειδικότητα που μελετά και θεραπεύει τις παθήσεις και τραυματικές κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος, μετά των εξαρτημάτων του».

Ωστόσο, δεν έχει γίνει ξεκάθαρο στον επιστημονικό κόσμο αλλά και το ευρύτερο κοινό η σωστή ορθογραφία της λέξης. Οι απόψεις διίστανται ανάμεσα στα «Ορθοπαιδική» και «Ορθοπεδική», πράγμα που, κατά συνέπεια, επηρεάζει και τον όρο «Χειρουργός Ορθοπαιδικός» ή «Χειρουργός Ορθοπεδικός».

Ας προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο φως στην υπόθεση.

Η ιστορική αναδρομή της «Ορθοπαιδικής»

Ο όρος έχει τις ρίζες του στο 1741, όταν ο Γάλλος γιατρός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων Nicolas Andry (1658- 1742), στο πλαίσιο θεραπείας των πολεμικών τραυμάτων και αναπηριών των παιδιών, δανείστηκε τις ελληνικές λέξεις «Ορθός» και «Παιδίον» (που μεταφράζεται ως ίσιο παιδί) για να δημιουργήσει την ειδικότητα.

Λόγω του ότι στη γαλλική γλώσσα δεν προφέρεται η δίφθογγος ae αλλά μόνο το e, ο όρος αποδόθηκε  λανθασμένα από τα Γαλλικά ως «ορθοπεδική». Έτσι, αγνοώντας το βιβλίο του Andry και πιστεύοντας ότι η λέξη προέρχεται από το «ορθώνω εις το πέδον» (στήνω κάποιον όρθιο με τα πόδια στο δάπεδο), οι έλληνες γλωσσολόγοι διατήρησαν τον όρο του ειδικού ως «ορθοπεδικό».

Μέχρι το έτος 1995 ήταν κοινώς αποδεκτή η λέξη Ορθοπεδική στην Ελλάδα, με πολλά βιβλία καθηγητών να περιέχουν τον όρο ακριβώς σε αυτή τη μορφή. Αντιθέτως, στην ξένη βιβλιογραφία, υπάρχουν ακόμα και σήμερα δύο τρόποι γραφής, αφού άλλοτε ακολουθήθηκε η γαλλική γραφή, και άλλοτε η προσέγγιση των αρχαίων ελληνικών.

Μετά τα μέσα της δεκαετίας του ‘90, άρχισε να εκδηλώνεται σε διεθνές επίπεδο µια τάση αλλαγής του ονόµατος «Ορθοπαιδική» σε «Ορθοχειρουργική». Αυτός ήταν κι ο τρόπος με τον οποίο επανήλθε στο προσκήνιο το ζήτημα αλλαγής του ονόματος «Ορθοπαιδική» σε «Ορθοπεδική».

Το 1997, μετά από επαναλαμβανόμενες εισηγήσεις καθηγητών στον τομέα της Ορθοπαιδικής και έπειτα από πολλές συζητήσεις μεταξύ της γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ορθοπαιδικής Εταιρείας (ΕΕΧΟΤ) και τριών καθηγητών γλωσσολογίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επήλθε η επαναφορά του ονόµατος «Ορθοπαιδική».

Η θέση του Καθηγητή και Ακαδηµαϊκού Παναγιώτη Συµεωνίδη, Προέδρου του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών

Σύμφωνα με τον καθηγητή Συμεωνίδη Παναγιώτη, το όνομα Ορθοπαιδική βρέθηκε να γράφεται με έψιλον από το «Ορθός» και «Πέδη», αλλάζοντας την ετυμολογία του Andry και αλλοιώνοντας την προέλευση του όρου.

Συγκεκριμένα, για την επαναφορά του ονόματος, ο καθηγητής Συμεωνίδης είπε: «Η απόφαση της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας να χρησιμοποιείται το όνομα «Ορθοπαιδική» με αι δε σημαίνει αλλαγή ονόματος, αλλά επαναφορά του ονόματος στις ιστορικές του ρίζες.

Συµπερασµατικά µπορεί να λεχθεί ότι το θέµα δεν είναι ποιό από τα δύο ονόµατα είναι ετυµολογικά σωστό ή ποιό καλύπτει περισσότερο το αντικείµενο της Ορθοπαιδικής σήµερα. Και τα δύο ονόµατα είναι σωστά και τα δύο δεν καλύπτουν πλήρως όλο το φάσµα της Ορθοπαιδικής σήµερα.

Το θέµα είναι καθαρά ιστορικό και η απόφαση της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυµατολογίας να γράψει το όνοµα «Ορθοπαιδική» µε αι, και κατά συνέπεια την αλλαγή του Ορθοπεδικός σε Ορθοπαιδικός, δεν σηµαίνει αλλαγή ονόµατος, αλλά επαναφορά του ονόµατος στις ιστορικές του ρίζες όπως το πρωτοσχηµάτισε ο καθηγητής N . Andry το 1741».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών που ασχολείται με το σύνολο της ειδικότητας και θεωρείται η μεγαλύτερη παγκοσμίως, όχι μόνο αποδέχτηκε το όνομα αλλά συμπεριέλαβε και στο κέντρο του επίσημου εμβλήματος της, τις λέξεις «Ορθόν Παιδίον» με ελληνικούς χαρακτήρες.

Το πως γράφεται η ειδικότητα του «Χειρουργού Ορθοπαιδικού» είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί, ωστόσο η μεγαλύτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στον τρόπο με τον οποίο ασκείται!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.