fbpx
Παγίδευση-Ωλένιου-Νεύρου--Τι-είναι-και-πως-αντιμετωπίζεται

Παγίδευση Ωλένιου Νεύρου: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Τα νεύρα είναι δέσμες από ίνες που στέλνουν και λαμβάνουν μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και των μελών και οργάνων του σώματος, μέσω «ηλεκτρικών σημάτων» που διατρέχουν τα νευρικά κύτταρα.

Το ωλένιο αποτελεί ένα από τα 3 μεγάλα νεύρα του άνω άκρου, μέσω του οποίου ελέγχουμε τους μύες του πήχη και του χεριού, δίνοντας μας την δεξιοτεχνία που χρειαζόμαστε. Επιπλέον, είναι υπεύθυνο για την αίσθηση στο τέταρτο και πέμπτο δάχτυλο του χεριού.

Αυτό το νεύρο περνά μέσα από ένα ανατομικό κανάλι που ονομάζεται ωλένια αύλακα και η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό του αγκώνα πίσω από τον έσω επικόνδυλο. Η ωλένια αύλακα έχει για οροφή έναν σύνδεσμο που καθηλώνει το ωλένιο νεύρο και δημιουργείται έτσι ένα ανατομικό κανάλι ιδιαίτερα στενό. Στο σημείο αυτό το ωλένιο νεύρο είναι πιο ευάλωτο και πολύ συχνά πιέζεται δημιουργώντας νευροπάθεια.

Η παγίδευση, λοιπόν, του ωλένιου νεύρου είναι μια κατάσταση που προέρχεται από την πίεση του νεύρου και εκδηλώνεται μει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα μικρά δάχτυλα, πόνο στο αντιβράχιο ή/και αδυναμία στο χέρι.

Αιτίες και συμπτώματα παγίδευσης ωλένιου νεύρου

Υπάρχουν τρεις βασικές αιτίες που προκαλούν την παγίδευση του ωλενίου νεύρου:

  • Πίεση: Η άμεση επαναλαμβανόμενη πίεση επί του νεύρου, όπως όταν ακουμπάει ο αγκώνας στο γραφείο, οδηγεί σε νευρίτιδα και σε μούδιασμα στα δάχτυλα.
  • Θέση: Η διατήρηση του αγκώνα λυγισμένου για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί τάση στο νεύρο και μειώνει τις διαστάσεις του καναλιού με αποτέλεσμα το νεύρο να πιέζεται και να προκαλεί μούδιασμα στα δάκτυλα. Αυτό συμβαίνει κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Ανατομία: Μερικές φορές, το ωλένιο νεύρο εμφανίζει αστάθεια με αποτέλεσμα να εξέρχεται από την αύλακα κατά την κάμψη του αγκώνα, κατάσταση που ονομάζεται υπεξάρθημα. Η επαναλαμβανόμενη αυτή κίνηση ερεθίζει το νεύρο. Επιπρόσθετα, υπάρχει η πιθανότητα οι μαλακοί ιστοί πάνω από το νεύρο να είναι παχύτεροι ή να υπάρχει ένας «επιπλέον» μυς δίπλα από το νεύρο, που το εμποδίζει να λειτουργήσει σωστά και το πιέζει παθολογικά. Τέλος το νεύρο μπορεί να πιέζεται από την έσω κεφαλή του τρικεφάλου ιδίως σε μυώδη άτομα.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα παγίδευσης του ωλένιου νεύρου είναι:

Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος, όπως όταν εκτελούνται εργασίες σαν την οδήγηση, μια τηλεφωνική κλήση και τον ύπνο.

Διάγνωση και αντιμετώπιση παγίδευσης ωλένιου νεύρου

Διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να καταλάβει πολλά μέσα από μια συζήτηση που αφορά τα συμπτώματά σας αλλά και εξετάζοντάς σας. Αφού κάνει όλες τις απαραίτητες ερωτήσεις που οδηγούν στα σωστά συμπεράσματα, ενδέχεται να σας ζητήσει να κάνετε κάποιες επιπρόσθετες εξετάσεις όπως:

  • Εξετάσεις αίματος για διαβήτη ή νόσο του θυρεοειδούς
  • Ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ), το οποίο θα απεικονίσει τη λειτουργία των νεύρων και των κοντινών μυών
  • Ακτινογραφίες, ώστε να ελέγξει για οστεόφυτα, αρθρίτιδα και σημεία όπου το οστό μπορεί να συμπιέσει το ωλένιο νεύρο

Σήμερα εφαρμόζεται και μια νέα τεχνική, το νευροϋπερηχογράφημα των περιφερικών νεύρων που μας δίνει ακριβή διάγνωση και πολλές πληροφορίες για την αιτία του προβλήματος.

Αντιμετώπιση

Συντηρητική αντιμετώπιση

Η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική και αφορά στην αποφυγή ενεργειών που προκαλούν πίεση και “καταπονούν” το νεύρο.Πιο συγκεκριμένα η πρόληψη συνήθως περιλαμβάνει:

  • αποφυγή της έντονης χρήσης του προσβεβλημένου άκρου με τον αγκώνα σε κάμψη,
  • αποφυγή στήριξης επί του αγκώνα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (π.χ. στήριξη του αγκώνα στους βραχίονες καρέκλας),
  • αποφυγή εφαρμογής πίεσης επί της έσω επιφάνειας του αγκώνα (π.χ. οδήγηση με στήριξη του αγκώνα στο ανοιχτό παράθυρο),
  • αποφυγή κάμψης του αγκώνα κατά τη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση διαφόρων ναρθηκών.

Χειρουργική θεραπεία


Σε επίμονες περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική θεραπεία με αποσυμπίεση του νεύρου με ή χωρίς πρόσθια μετάθεση αυτού.

Η επέμβαση συνήθως γίνεται με μέθη και ο ασθενής φεύγει από την κλινική την ίδια μέρα.

Μετά το χειρουργείο τοποθετείται επίδεσμος γύρω από τον αγκώνα και τα ράμματα αφαιρούνται σε 2 εβδομάδες. 

Ο ασθενής να χρησιμοποιεί το χέρι του άμεσα από την πρώτη μέρα.

Εάν έχετε χρόνιο πόνο που υποπτεύεστε ότι σχετίζεται με την παγίδευση ωλένιου νεύρου, επισκεφθείτε έναν ειδικό ιατρό, ώστε να σας εξετάσει και να προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.