fbpx

Πώρωση Κατάγματος σε Πλημμελή Θέση​

Ένα πρόβλημα που απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση

Τι είναι η Πώρωση σε Πλημμελή Θέση;​

Ως πώρωση ενός κατάγματος σε πλημμελή θέση ορίζεται η πώρωση (επούλωση) του κατάγματος (σπασίματος) σε μη φυσιολογική θέση, δηλαδή σε θέση που δημιουργεί εμφανή παραμόρφωση του οστού και κατ’ επέκταση του άκρου.

Πως προκύπτει η Πώρωση σε Πλημμελή Θέση;​

Όταν ένα οστό υποστεί κάταγμα, αμέσως ξεκινάει μια σύνθετη βιολογική διαδικασία επούλωσης η οποία ονομάζεται πώρωση.  Σκοπός της πώρωσης του κατάγματος είναι η αποκατάσταση της ακεραιότητας του οστού. Συνήθως η βιολογική διαδικασία της πώρωσης εξελίσσεται ομαλά, το οστό πωρώνεται (κολλάει), αποκτά ξανά την αντοχή του και ο ασθενής επιστρέφει σταδιακά στις δραστηριότητές του.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή και φυσιολογική πώρωση ενός κατάγματος είναι η ανατομική ανάταξη του κατάγματος και η επαρκής ακινητοποίησή του. Με τον όρο ανατομική ανάταξη εννοούμε την επαναφορά των σπασμένων τμημάτων του οστού στη σωστή τους θέση. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με χειρισμό, οπότε λέγεται κλειστή ανάταξη, είτε ανοικτά, οπότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση οστεοσύνθεσης.  Μετά την ανάταξη ακολουθεί η συγκράτηση των σπασμένων τμημάτων. Αυτό στην περίπτωση της κλειστής ανάταξης και συντηρητικής θεραπείας γίνεται με γύψο. Ο γύψος πρέπει να τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει στήριξη στο κάταγμα μέχρι να κολλήσει.  Στην περίπτωση της ανοικτής ανάταξης η συγκράτηση των σπασμένων κομματιών γίνεται με ειδικά υλικά οστεοσύνθεσης, όπως πλάκες, βίδες, βελόνες ή ενδομυελικούς ήλους.

 

Αν το κάταγμα δεν έχει αναταχθεί σωστά, στην ανατομική του θέση, ή η συγκράτηση των σπασμένων τμημάτων δεν είναι επαρκής καθ’ όλη τη διάρκεια της πώρωσης, τότε το κάταγμα θα κολλήσει σε λάθος θέση και θα οδηγήσει σε παραμόρφωση του οστού και του άκρου. Η παραμόρφωση έχει συνήθως ως αποτέλεσμα ένα οστό κολλημένο σε στροφή ή σε γωνίωση ή σε βράχυνση, που δημιουργεί προβλήματα λειτουργικότητας.

 

Σπανίως αυτό μπορεί να προκληθεί από καθυστερημένη αναζήτηση ιατρικής φροντίδας, όταν οι αρχικές κακώσεις θεωρούνται ήσσονος σημασίας τραυματισμοί ή μικροτραυματισμοί και αντιμετωπίζονται πλημμελώς από μη ειδικούς θεραπευτές.

Συμπτώματα​

Εκτός από την παραμόρφωση ένα κάταγμα που έχει πωρωθεί σε πλημμελή θέση συνοδεύεται από πόνο, οίδημα και ανάλογου βαθμού απώλεια της λειτουργικότητας του άκρου και αναπηρία.

Διάγνωση​

Η διάγνωση είναι εύκολη, γίνεται με την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με τις απλές ακτινογραφίες. Σχεδόν πάντα για τον προεγχειρητικό σχεδιασμό απαραίτητη είναι η αξονική τομογραφία. Στις περιπτώσεις πώρωσης σε πλημμελή θέση ενδαρθρικών καταγμάτων απαραίτητη είναι και η μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία​

Η θεραπεία των καταγμάτων που έχουν πωρωθεί σε πλημμελή θέση είναι χειρουργική.  Αυτή περιλαμβάνει την οστεοτομία, δηλαδή το σπάσιμο του οστού, την ανάταξή του σε ανατομική θέση και τέλος στην οστοσύνθεση, ισχυρή συγκράτηση, των σπασμένων κομματιών με όποια υλικά οστεοσύνθεσης κρίνει ο χειρουργός ότι είναι κατάλληλα για την περίπτωση.

Δείτε παρακάτω ενδιαφέροντα περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία ο Δρ. Βενουζίου, μετά από πολυετή εμπειρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό:

καρπός

Πλημμελής Πώρωση Κατάγματος Περιφερικής Κερκίδας (Distal Radius Fracture Malunion)

Γυναίκα 62 ετών υπέστη κάταγμα περιφερικής κερκίδας δεξιά, μετά από πτώση από την όρθια στάση.  Αντιμετωπίστηκε αρχικά συντηρητικά με κλειστή ανάταξη του κατάγματος και γύψο,

Διαβάστε περισσότερα »

Επιστρέψτε με υγεία και δύναμη για νέες προκλήσεις!

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.